Руска флота код Змијског острва уништила бродове

Мањи бродови Оружаних снага Украјине покушали су да ликвидирају сопствене војнике који су положили оружје на Змијском острву док их је руска војска евакуисала, али је напад одбијен, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Свијет 26.02.2022 | 17:52
Руска флота код Змијског острва уништила бродове

Конашенков је објаснио да је 25. фебруара током евакуације 82 украјинска војника са Змијског острва који су добровољно положили оружје, 16 мањих бродова Ратне морнарице Украјине покушало да нападне бродове руске Црноморске флоте, користећи "тактику роја".

Један дио украјинских војних пловила дјеловао је кријући се иза цивилних бродова.

"Циљ овог напада била је, прије свега, освета украјинским војницима који су положили оружје и оптуживање руске војске за ликвидирање заробљеника. Усљед битке на мору, шест мањих бродова Ратне морнарице Украјине је уништено. Ниједан од 82 украјинска војника са Змијског острва није повријеђен", рекао је Конашенков.

Он је истакао да су за вријеме напада украјинских пловила изнад тог подручја патролирале америчке стратешке беспилотне летјелице, јављају медији.

"Велика је вјероватноћа да су управо америчке беспилотне летјелица наводиле украјинска пловила на бродове Црноморске флоте Русије", истакао је Конашенков.

Он је указао и на то да кијевски режим масовно и без икакве контроле дијели грађанима аутоматско оружје, минобацаче и муницију.

Конашенков је рекао да ће то што националисти увлаче цивиле у борбена дејства неминовно довести до несрећних случајева и жртава.

"Позивамо грађане Украјине да буду разумни и да не подлијежу провокацијама кијевског режима и не доводе себе и своје ближње у ситуацију да непотребно страдају", рекао је Конашенков.

Према његовим речима, украјински националисти примјењују тактику терориста у Сирији и користе "бандермобиле" (по угледу на џихадмобиле) који имају високу проходност и наоружани су оружјем великог калибра и минобацачима.

Конашенков је додао да украјински националисти настављају да распоређују вишецјевне бацаче и артиљерију у стамбеним квартовима у Кијеву и другим градовима и то потврђују обавјештајни подаци.

Они покушавају да испровоцирају одговор руских снага по цивилима.

Он је још једном нагласио да руска војска не изводи никакве ударе на стамбене дијелове украјинских градова.

Предсједник Русије Владимир Путин донио је одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу и истакао да планови Русије не укључују окупацију Украјине него њену демилитаризацију и денацификацију.

(Срна  Фото:Илустрација)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Пелагицево

26.02.2022 16:58

Специјална војна акција..нападом на другу дрзаву..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2022 18:15

Благо теби

Name

Бас као на

26.02.2022 18:30

Југославију, Либији, Сирију, Ирак, прије тога Кореју, Афганистан итд, итд.......

Name

А Русија би...

26.02.2022 17:24

...оставила у животу издајнике??? Како да не. Неоријатеј изненада добије појачање и они кажу, нема везе, ека иду !? Само идиоти тако мисле. Убити непријатеља одма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2022 18:48

Љечи се жив ти био Лакташенку!!!

Name

Мика

26.02.2022 17:25

Добро а де нам реци шта ти уопште тражиш у Украјини коју је Русија признала . Неће вам се ово на добро вратити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

26.02.2022 19:50

Мика русија стити и брани православље нормално и стратески полозај...

Name

Ово це вам

26.02.2022 21:01

Бити други афганистан. И резим у киеву је легитиман, на изборима била смјена власти, кад це то бити у Русији. И вас, Русе, треба депутинизовати и декомунизирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма нема ту

27.02.2022 02:24

У слуцају рата вецих размјера и катастрофе су вецих размјера, постедјено не би било ниста ... Европа би то највисе осјетила у слуцају греске напада на Русију, а не преиспитивања своје политике која нема висе потпуних аргумената, него неке засноване на ето ја зна Русија је зла и мрзим Русију ... Та ствар це дебело костати Европу ...

ОДГОВОРИТЕ