Будимпешта се нуди да буде мјесто преговора

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто понудио је да Будимпешта буде место мировних разговора између Русије и Украјине.

Свијет 26.02.2022 | 09:11
Будимпешта се нуди да буде мјесто преговора

Сијарто је уживо на Фејсбуку у петак увече рекао да се консултовао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и Андрејем Јермаком, шефом кабинета председника Украјине Володимира Зеленског, како би им понудио Будимпешту као безбедно место за преговоре, пренела је агенција МТИ.

Сијарто је открио да ниједна од страна није одбацила ту могћност.

Са овом понудом, Будимпешта се нада да ће моћи да допринесе миру, јер је то интерес Мађарске, истакао је Сијарто у Бриселу, пре него што је отпутовао у Њујорк на разговоре са лидерима Уједињених нација о конфликту у Украјини.

Он је оценио да су водеће светске силе ангажовале скоро сва дипломатска средства како би спречиле рат у Украјини, која је сусед Мађарске.

"Рат је најгори могући сценарио који односи људске животе. Мађарска би волела да види мир и крај непријатељствима што пре је могуће. Јер, што пре се заврши сукоб, мање живота ће бити изгубљено", додао је Сијарто.

Мађарски министар је изјавио да су преговори предуслов за враћање мира, а раније понуђена места за преговоре - Варшава и Минск - нису били по мери сукобљених страна.

"То је довело до тога да Мађарска понуди да буде место одржавања мирнових преговора", рекао је Сијарто.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

борац

26.02.2022 08:26

Знаци мировњаци Орбан и нас Баја.Ко би рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

26.02.2022 08:45

Баја је несто утихнуо ових дана. Видио и он да је враг одњео салу.

Name

Фиелд

26.02.2022 08:34

Нема преговора са агресорима, Путину висе нико не вјерује. До прије пар седмица је рекао да неце напасти Украину, сад гранатира вртице и болнице. Могу заузети Киев али никада неце владати Украином исто сто ни Америка није успјела у Афганистану или Ираку. Сад их цека улицна борба и вјецити отпор. Направили су себи непријатеља за 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

26.02.2022 08:51

Незналице,власт у Кијеву је свакако планирала да удје у НАТО Пакт,мислите Амери би дозволили функционисање Северниг Тока..ово је веце И'д Украјине..на залост трајаце..нема невиних.трагедија

Name

Ре Роки

26.02.2022 09:36

Ста мислис, засто су хтјели у НАТО? Из истог разлога сто и вецина балтицких земаља, из страха од руских планова да их поново ставе у своје окове, као у вријеме Совјетског савеза. Питај људе у Украјини, Пољској, Румунији и осталим како им је било. Глад и биједа, и дан данас су у заостатку за остатком свијета. У другом свј. рату су Њемци из Берлина бјезали у руке Американцима јер су знали ста их цека у Русији, која је побила свог народа висе него Хитлер. Брзо би се ти отријезнио када би видио ста су заиста Руси.

Name

Ре: Ре Роки

26.02.2022 09:57

Да све си у праву али има нешто сто не штима бас. Све те земље су сада саме и свој на своме. Но неда им враг мира. Све желе у НАТО и све желе сто више оружја на границе Русије иако их нико не дира. Зашто то раде? Шта по твом да ради Русија? Да чека да они уз помоћ НАТО нападну па да Русија онда крене у одбрану. Сви видимо шта се хоће тј. шта хоће НАТО и сви се правимо луди. Друго проучи историјат те квазидрзаве Украјине па ће све бити мало јасније. Али само ако не мрзис Русе.

Name

БХ нуди

27.02.2022 03:02

Да буде мјесто гдје се могу смјестити избјеглице у одредјеном броју.

ОДГОВОРИТЕ