Борељ: Лично сам за санкције Путину и Лаврову

- Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао је да лично подржава санкционисање председника Русије Владимира Путина и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова због војне интервенције на Украјину.

Свијет 25.02.2022 | 16:11
Борељ: Лично сам за санкције Путину и Лаврову

"ЕУ лидери су о овоме већ разговарали, али су лопту пребацили на министре да финализују договор. Радио сам на томе и мислим да ће, ако не буде изненађења и примедби, јер нам је потребан консензус за то, Путин и Лавров бити на листи", поручио је Борељ.

Долазећи на ванредни састанак Савета ЕУ који би данас требало да усвоји други пакет санкција против Русије, Жосеп Борељ је нагласио да се мора наставити са санкционисањем Москве у зависности од ”понашања Русије”.

”Суочени смо са пуном инвазијом земље од стране друге земље. Овде се не ради о операцији специјалних снага, ово је пуна инвазија са бомбардовањем, убијањем цивила и сукобом две војске. Ово је најгора ствар која се догодила у Европи од краја Хладног рата”, каже Борељ.

Он додаје да нико не зна како ће се ствари развијати и шта су ”циљеви Путина”.

"ЕУ користи све своје капацитете, уводи снажне санкције за које се надам да ће укључити и особе на највишем нивоу", рекао је Борељ.

Он додаје да ЕУ "није војни савез" и да неће војно реаговати у украјинској кризи.

Борељ наглашава да је разговарао са међународним лидерима, укључујући и председника Кине, тражећи да искористе свој утицај на Москву како би се пошстовао суверенитет и интегритет ”свих, укључујући и Украјину”.

Он је додао да је важно шта ће међународна заједница и УН рећи о овој ситуацији где је цео свет суочен са чињеницом да ”снажна држава жели да направи војну инвазију на суседа који против ње није учионио ништа”.

"Русија се понаша тако да ће угрозити мир и стабилност за нас Европљане и остатак света. Морамо то да осудимо. Позваћенмо све у свету да галсју у УН и осуде Русију. Ако до такве осуде не дође то значи да влада закон џунгле и закон јачег, а цео међународни систем ће бити доведен у питање”, закључио је Борељ.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ГТИ

25.02.2022 15:21

Хахахаха,не мозете им ниста, није то Додик да га малтретирате

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.02.2022 15:33

Нема од тих санкција ЕУ ништа , као за бурлу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

25.02.2022 16:02

Нај лакше се правит будала ! Када исто ово раде други, онда је све ок. а када ради Русија онда је белај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

25.02.2022 16:12

Чуј најгора ствар на тлу Европе од хладног рата. Историја се заборавља, пише се друга, никог није брига за србске жртве у прошлом рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

25.02.2022 16:21

Вас је требало стријељати ста сте зла нањели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.02.2022 16:29

Да Европа није дозволила да САД изврше инвазију на њу до овога не би дошло никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

25.02.2022 16:39

Америка и ЕУ су увукле Украјину у рат. Сад млатите празну сламу. Довели сте до поскупљења горива, гаса, струје и куцни потребстина. Народ вам у становима сједи умотан у деке јер је гријање на гас, а гас је страсно поскупио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

25.02.2022 21:10

Господине Борељ, посматрам ваш поглед и видим да сте фрустрирани. Пробудили сте у мени сазаљење, видим да сте немоћни. Као велики човек ЕУ морате да прихватите да је Путин сила а ви сте немоћни да било шта учините. Залосно, залосно….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

26.02.2022 10:35

Само да не додје даље до Мадјарске границе, е онда це бити белај

ОДГОВОРИТЕ