БиХ уопште нема залиха нафте, а које би требала да има

Руска војна акција у Украјини, очекивано, довела је до значајног раста цијена енергената на свјетском тржишту, што ће се сасвим сигурно одразити и на Босну и Херцеговину, која, иако се обавезала, у овом тренутку уопште нема залиха нафте и не може интервенисати на било који начин како би заштитила грађане и привреду од поскупљења горива, која су неминовна.

Босна и Херцеговина 25.02.2022 | 09:12
БиХ уопште нема залиха нафте, а које би требала да има

"Поскупљења су неминовна и биће сасвим сигурно. Било би добро да имамо резерве и да можемо интервенисати, овако све што можемо јесте смањење акциза, али с обзиром на начин одлучивања у БиХ то је компликована прича. Ми као дистрибутери немамо залиха, можда за неколико дана. Рафинерије ће већ реаговати с цијанама и то ће вјероватно бити на дневном нивоу, тако да ће и становници БиХ сасвим сигурно осјетитити посљедице овога што се дешава у Украјини", рекао је Милован Бајић, директор "Крајинапетрола". 

Када је ријеч о вриједности нафте на свјетском тржишту, одмах након војне акције Русије цијене су забиљежиле вишегодишње рекорде. Већ у јутарњим часовима на берзи цијена барела пробила је психолошку границу и била је 102,48 долара, највиша од 2014. године.

На максимуму је и цијена америчке сирове нафте, којом се јуче трговало по цијени од 97,4 долара за барел.

И прије војне акције цијене нафте на свјетским тржиштима од почетка године порасле су за више од 20 долара по барелу, и то због страха да ће САД и Европа увести санкције руском енергетском сектору и на тај начин пореметити снабдијевање. 

За разлику од осталих земаља, Босна и Херцеговина у овом тренутку нема резерве нафте, иако је на одређени начин прихватила директиву Европске уније која говори о томе да државе треба да имају залихе нафте за најмање 90 дана.

Још раније, бројни покушаји успостављања ових резерви нису уродили плодом и поред чињенице што је у неколико наврата Европска енергетска заједница инсистирала на томе.

И поједини стратешки документи који су усвајани у БиХ ишли су у правцу успостављања обавезних резерви, међутим даље од тога се није одмакло, мада је Федерација БиХ у одређеном тренутку спремила своја складишта, која су данас поприлично празна.

О успостављању обавезних резерви нафте у Босни и Херцеговини биће ријечи и на Самиту енергетике у Требињу, гдје ће представници надлежних министарстава из БиХ, али и стручњаци из региона, говорити гдје смо тренутно и каква су искуства из региона по овом питању. 

"Сада уопште не постоје околности да се иде у правцу формирања резерви нафте и с тим смо већ закаснили. Најбоља мјера тренутно би било привремено укидање акциза на нафту и нафтне деривате и то ће у кратком року донијети користи, а касније када криза прође треба тражити модалитете како се заштитити", рекао је Адмир Чавалић, економски аналитичар. 

Он истиче да ће по свему судећи високе цијене нафте бити привременог карактера, за разлику од гаса, те да проблем представља и то што дистрибутери и трговци споро коригују своје цијене наниже, а истовремено свако поскупљење на свјетској берзи брзо прихватају и коригују цијене навише.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Миле коњ

25.02.2022 08:19

Ајде ?! Ма немогуце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.02.2022 11:22

Робре резерве су код његове дјеце,кумова и сестрица.

Name

Није него

25.02.2022 08:28

Па имамо Робне резерве које се налазе код Великпг вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрад Дудук

25.02.2022 08:33

Ја Милокрад Дудук, уопсте ме не интересује сто у БиХ нема залиха нафте. За моје авионе, хеликоптере и слузбене аутомобиле енергената мора бити, ионако то не плацам из свог дзепа, вец о троску моји оваца за сисање (народа). Битно је да је мени добро и да за мене нема кризе, а народ је свакако навикао на тезак зивот, па им ни ова поскупљења и криза неце теско пасти. Народ је спреман да стегне каис, а да мени и мојој дјеци (Игору и Горици) буде јос боље и да зивимо у раскоси и богатству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

25.02.2022 08:39

Све се залихе налазе кпд вожда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.02.2022 08:42

Није истина ,има у РР у Брезичанима код ПД , држи их Хифа петрол за потребе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

25.02.2022 08:46

Има у робним резервама и плона и бензина. Али за упаљаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@

25.02.2022 08:53

Човјек. Рече добро живимо. Има свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

25.02.2022 09:09

"Дрзите се заједно и цувајте то сто имате као зјеницу ока свога". "Унутрадњи непријатељ је разорнији од спољног". "Биолоско хемијски и психолоски рат је најопаснији од свих".Итд....Немамо ницега а не само нафте..... Тако се осмисли и спроведе да немас да би управљали....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.02.2022 10:03

Немамо ми , али сигурно има он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.02.2022 10:35

Само лоповлук,зато и гледају да изазову неко цудо да то прикрију.

ОДГОВОРИТЕ