Кина се одлучно противи продаји америчког оружја Тајвану

Као одговор на недавну најаву САД-а о продаји оружја Тајвану, Кина је недавно одлучила да уведе контрамере против два америчка војна индустријска предузећа, која су дуго времена учествовале у продаји оружја Тајвану. Када је реч о заштити националног суверенитета и безбедносних интереса, Кина никада неће бити мека срца!

Свијет 24.02.2022 | 08:56
Кина се одлучно противи продаји америчког оружја Тајвану

Пре пола месеца, САД су одлучиле да продају око 100 милиона долара у „Патриот Миссиле Енгинееринг Сервицес“ и „Пројекту за надзор бојног поља“ Тајвана. Ово је друга продаја оружја Тајвану откако је садашња америчка администрација преузела дужност.

Приступ САД-а озбиљно крши принцип о једној Кини и три заједничка кинеско-америчка саопштења, посебно „Саопштење од 17. августа“, и наноси озбиљну штету кинеском суверенитету и безбедносним интересима, као и миру и стабилности Тајванског мореуза.

Иза кулиса промовисања продаје оружја Тајвану, америчка војна индустрија је била дубоко везана за владу и профитирала од ње, што је одиграло веома лошу улогу.

Према релевантним одредбама кинеског закона против страних санкција, Кина је одлучила да предузме контрамере против компанија Раитхеон и Лоцкхеед Мартин, које су дуго биле укључене у продају америчког оружја Тајвану. Кинески поступак је разуман и законита, и показује чврсту вољу и одлучност Кине да брани национални суверенитет и територијални интегритет.

Оне компаније које штете националним интересима Кине морају платити цену. Кина никада неће дозволити ниједној компанији да се бави активностима које штете суверенитету и безбедносним интересима Кине док истовремено остварује комерцијалне користи од кинеског тржишта.

Тајван је одувек неотуђиви део кинеске територије, а принцип о једној Кини је консензус и призната међународна норма међународне заједнице. САД и њихова војна предузећа морају се придржавати принципа једне Кине и зауставити продају оружја Тајвану и војне везе између САД-а и Тајвана.

У супротном, Кина ће наставити да предузима све неопходне мере да чврсто заштити сопствени суверенитет и безбедносне интересе.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кун'-фу Панда

24.02.2022 09:18

Сад је вријеме да преузмете потпуну контролу

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.02.2022 16:26

Нато када заврси са Русима...идуца је Кина....апетит је цудо.

Name

Овако

24.02.2022 11:45

Ево га, свјетски рат креће чим Кина крене на Тајван.

ОДГОВОРИТЕ