У Српској сваки осми грађанин поново заражен

Од укупног броја становника Републике Српске код којих је у протекле три седмице потврђена зараза вирусом корона сваки осми је већ раније преболовао "ковид".

Република Српска 22.02.2022 | 09:55
У Српској сваки осми грађанин поново заражен

Показују то подаци Института за јавно здравство РС према којима је од 30. јануара до 20. фебруара вирус корона потврђен код укупно 4.472 особе, од којих је код 529 потврђена реинфекција.

Према јучерашњем извјештају Института, за 24 часа од 78 узорака позитиван налаз имала су свега три становника, односно 3,85 одсто тестираних, а код једне особе ријеч је о реинфекцији.

У домовима здравља широм Републике кажу да до поновног заражавања долази, јер се они који преболе "ковид" или су вакцинисани опусте и сматрају како не могу поново постати дио корона статистике.

Директор Дома здравља у Дервенти, Мирко Шаран рекао је да је стање у овом граду када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији и више него добро.

"У претходна два дана нисмо имали уопште лица која су заражена вирусом корона. Ситуација се смирила. Мали је број позитивних, а симптоми су углавном благи", рекао је Шаран.

Он наглашава да је ситуација чак и боља, него што су очекивали.

"Ми очекујемо да се већ у марту вратимо у неке токове рада који су били прије двије године", навео је Шаран.

Наглашава и како је евидентно да су поједини људи више пута били заражени вирусом корона.

"Неки се опусте након што се опораве од овог вируса. Иста ситуација је и са вакцинисанима, јер многи од њих сматрају да су заштићени и да не могу поново да "покупе" вирус. Сви требају да се још чувају и пазе, посебно да држе дистанцу у растојању од два метра и носе заштитну маску", навео је Шаран.

Да се ситуација смирила потврђују и у которварошком Дому здравља "Свети Пантелејмон". Директор те здравствене установе Владимир Бибић рекао је за "Глас" да се епидемиолошка ситуација поприлично смирила.

"У јануару је била веома тешка ситуација. Било је много реинфицираних мјештана, а осим тога и велики број заражених је био међу запосленима, тако да смо једва успијевали да одржимо процес рада", рекао је Бибић.

Директорка Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин каже да је и сама  имала два пута сусрет са короном.

"Клиничка слика је неупоредива. Делта сој је изазивао тешку клиничку слику, упалу плућа, док рецимо омикрон се ширио брзином муње, али је клиничка слика заражених била доста блажа и углавном се радило о грлобољи, промуклости, кихању, без упале плућа. Сви претходни сојеви су били много опаснији", рекла је Ђукинова и поновила да антитијела трају од три мјесеца до шест мјесеци, те да су углавном сви који нису примили бустер дозу "покупили" омикрон. Нагласила је да се епидемиолошка ситуација смирује, те да се, уколико не буде неких изненађења и нових сојева, може очекивати ускоро и крај пандемије.

У болницама широм Српске од "ковида" се лијечи 355 пацијената, од чега је 39 на респиратору.

У Болници "Србија" у Источном Сарајеву јуче су навели да се од посљедица изазваних заразом вирусом корона тренутно лијечи 21 пацијент, што је најмањи број у овој години.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Раде

22.02.2022 09:14

Снсд скупови по мјесним заједницама прасе музика ливе оркестар ВЛАДО ми ћемо да дамо милијарду ма шта милијарду још 200 милијона само гласај те за способне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправак кривог навода

22.02.2022 10:18

У мојој кући од 6 чланова породице са обе вакцине вакцинисана су 4 члана животне доби од 25 па до 80 година.Два члана породице животне доби 5 и нека година никако нису вакцинисана.Омикрон када се појавио заражена су опет та 4 вакцинисана члана, два невакцинисана члана опет нису заражени.Шта рећи све је ту јасно.Од тада је прошло скоро мјесец, хвала богу сви смо добро ,али вакцина је заблуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

22.02.2022 12:17

Добро да сте схватили да је то била заблуда, надам се искрено да ни ви ни ваши укућани нећете имати посљедица по ваше здравље због те експерименталне "вакцине".

Name

Ноле

22.02.2022 12:03

И???Ста је ту цудно?Заразице се и треци пут,и цетврти.....Јесте ли тако бројали ко се колико пута од грипа заразио.У цему је разлика?Дебили једни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ноле

22.02.2022 15:15

Па ти појма немас!колико пута грип?па онај ко је склон и слсбог имунитета 1у години добије грип. Остало су ситне прехладе.ста поредис грип са "вјестацким"вирусом короне .поготово немс ефекта експериментална вакцина.

Name

Стефан ?

22.02.2022 14:44

Ма какви два пута три пута ?хајд медији сто пису али сто је народ у заблуди да не повјерујес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

22.02.2022 23:56

Више има оних који нису били заражени и који нису вакцинисани, да се не пазе и против су вакцине што по мени такво размишљање није нормално јер себични су што се не чувају бар због људи око себе и подцјењују људе који су створили вакцине и људе који су се вакцинисали.

ОДГОВОРИТЕ