Затворене Зимске олимпијске игре у Пекингу

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах прогласио је у недељу Зимске олимпијске игре у Пекингу званично затвореним.

Свијет 20.02.2022 | 15:28
Затворене Зимске олимпијске игре у Пекингу

Бах је ЗОИ у Пекингу назвао "заиста изузетним" у свом говору на завршној церемонији одржаној на Националном стадиону у кинеској престоници.

"Олимпијски дух је могао да сија тако сјајно, јер је кинески народ поставио позорницу на тако одличан начин – и то на безбедан начин“, рекао је шеф МОК-а.

Репрезентација Норвешке је прва по броју освојених медаља на ЗОИ у Пекингу са укупно 37 медаља, укључујуц́и 16 златних. Кина, земља домац́ин, освојила је девет златних и укупно 15 медаља, постигавши најбољи резултат у историји Зимских олимпијских игара.

Пекинг је први град на свету који је био домац́ин и Летњих и Зимских олимпијских игара.

Председник организационог комитета Зимских олимпијских игара (ЗОИ) у Пекингу 2022. Цаи Ћи рекао је на церемонији затварања Игара да ће ЗОИ у Пекингу уц́и у историју.

"Током протеклих 16 дана, ви (медији) сте свеобухватно пратили Игре упркос непријатностима изазваним ковидом-19. На тај начин сте нам помогли да целом свету представимо Зимске олимпијске игре које ће ући у историју“, рекао је Цаи.

Он је подвукао да је, упркос изазовима које је донела пандемија, организациони комитет остао посвец́ен организовању модерних, безбедних и сјајних Зимских олимпијских игара на зелени, инклузиван, отворен и чист начин у блиској сарадњи са Међународним олимпијским комитетом и другим заинтересованим странама.

"Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. су биле заиста фантастичне, изванредне и одличне“, оценио је Цаи и додао да је „постојала одлична зимска олимпијска атмосфера и да је Пекинг показао јединствен шарм као први град у историји који је организовао и Летње и Зимске олимпијске игре“.

Цаи је рекао да је организација догађаја протекла глатко како би се омогуц́ило спортистима да се такмиче у професионалном и фер такмичарском окружењу. „Такмичења су била фантастична и оставила су дубок утисак и лепе успомене на гледаоце широм света“, рекао је он.

ЗОИ 2022. поставиле су стандарде у погледу мера борбе против епидемије и за друге велике међународне догађаје, као прво глобално спортско такмичење које је одржано према унапред планираном распореду од избијања ковида-19, рекао је Цаи.

Одржане под слоганом „Заједно за заједничку будуц́ност“, ЗОИ у Пекингу су промовисале олимпијски дух и ојачале комуникацију и разумевање кроз спорт , оценио је Цаи.
"За само 12 дана биће отворене Зимске параолимпијске игре у Пекингу“, навео је Цаи и истакао да ће организациони комитет дати све од себе да и те игре буду подједнако успешне.

Он је пожелео успех следец́им домаћинима Зимских олимпијских игара, италијанским градовима Милану и Кортини Д'Ампецо, преноси КМГ.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мика

20.02.2022 14:44

Браво Кина !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сица

20.02.2022 15:16

Сад су на реду украина и русија......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

20.02.2022 15:48

Најгоре до сада. У земљи без слобода, на простору без природног снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.02.2022 16:32

Браво Марко, Ти си бас струцњак који је радио на организацији многих Олимпијских игара.

Name

?

20.02.2022 20:16

Има и тога,али у данашње вријеме су олимпијске игре превазиђене и обеасмишљене увођењем професионалних спортиста на олимпијаду

Name

Страшно!

20.02.2022 18:14

Ујгури у концлогорима на "преваспитавању", забрањује им се да упражњавају ислам... Ма најгора држава и народ на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

20.02.2022 20:05

Незнам ни да су биле

ОДГОВОРИТЕ