Зашто власт кочи провјеру диплома у јавном сектору?

Питање валидности диплома запослених у јавном сектору отворено је прије више година у Народној скупштини Републике Српске. Власт је била дужна да спроведе ревизију. Шта је урађено?

Република Српска 19.02.2022 | 21:29
Зашто власт кочи провјеру диплома у јавном сектору?

Куповина диплома, намјештени конкурси, страначко запошљавање, све су то јавне тајне у нашем друштву. Да ли је потребно извршити ревизију диплома запослених у јавном сектору?

Грађани које смо анектирали у Бијељини кажу да је неопходна, јер наводе да запослени у јавном сектору немају потребно знање, што доказује назадовање друштва.

На провјеру диплома запослених у јавном сектору, још 2019.- те, у Народној скупштини Републике Српске позвала је опозиција. Прва је тему отворила Јелена Тривић. Након три године, каже:

“Оне кључне институције Републике Српске ми нису одговориле тада на то посланичко питање. Између осталог ни НСРС, ниједно Министарство из Владе РС, ни ИРБ, ни Пореска управа, а то су кључне институције које запошљавају највећи број људи.”

Обратили смо се ресорном Министарству са питањем шта је урађено на ревизији диплома издатих на високошколским установама?

Али, до закључења прилога нисмо добили одговор. Истворемено, Инпекторат Републике Српске нас је информисао да само по пријави послодавца може вршити провјере. Тако су у прошлој години на основу захтјева, извршили увид у законитост стицања докумената образовања за 85 лица, а неправилности су утврђене у девет случајева. У 2019. од 85 провјера, четири случаја су предата МУП-у Српске. У Транспаренсију наводе да су поред фалсификата, проблем су и легално стечене дипломе.

“Гдје се по станачкој линији или на основу новца који се да издају дипломе, увјерења о положеним испитима и слично, а да те особе нису уопште прошле адекватан процес нити су стекли било каква знања. Тако да имамо кључни проблем са системом образовања и контролом која би требало да се врши над образовним установама. Ми имамо ситуацију да смо дуго имали једног инспекотора  у цијелој регији и замислите онда колики је уопште квалитет инспекције.”, изјавила је за БН Ивана Корајлић, извршни директор Транспаренси интернешнала у БиХ.

Осим проблема са лажним дипломама, отвара се још један, а то је квалитет легалне дипломе у смислу стеченог знања. Комуниколог Младен Бубоњић за БН каже:

“Суштина је јако битна у нашем друштву, а то је перцепција у нашем друштву да је довољан само папир, то се никад неће промијенити, нажалост, бар не за ове генерације, док билошки не оде са сцене одређена генерација, Млади, нажалост све су више става да је довољан само папир, а не шта носе у глави.”

Таква перцеприја је наметнута, јер је постало неважно како је диплома стечена.

У свему томе испаштају млади, образовани и интелигентни. Прилику не могу добити, јер њихово мјесто заузимају они без компетенција, са спорним или без икаквих диплома – сматра посланик у Народној скупштини РС Небојша Вукановић, додајући да ревизију треба започети у кључним институцијама РС.

“Парадокс је да у самој Влади имамо неколико министара који имају спорне дипломе. Ту је прије свега лондонски ђак Петар Ђокић који никад није потврдио аутентичност своје лажне дипломе коју је стекао тобож негдје у Лондону, па послије у Београду. И сам министар Рајчевић чији је ово ресор тврдио је да је дипломирао у Великој Британији, а касније има неку чудну диплому са Кипра, тако да је невјероватно у каквом друштву И држави живимо да министри И челни људи кључних институција имају спорне дипломе, шта онда очекивати од људи на нижим ниовима.”, истиче Вукановић за БН.

Сумирајући наведено јасно је да овај проблем није од јуче и није тако једноставан, али је кључно питање да ли има воље да се ухвати у коштац са њим и да се покушају поправити ствари. Наиме власти и они најодговорнији својим дјеловањем често подстичу ову појаву и предност дају звању, а не знању, кажу наши саговорници.

И на крају да кажемо ону народну: “Прави мајстор нипошто није скуп”, односно све док стручност, наука и знање не добију адекватан третман у друштву остаћемо заглављени у блату које сами стварамо.

(БН/Ј.Жерајић)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Ђорђе

19.02.2022 20:40

Питао сам неке политичре за неке ликове, кажу донијеће судије у корист тих лопова и мићемо платити. Нека донесу, платићемо, а када дођемо до ослобођења, онда да плате те судије, имовином и новцем. Лично сам спреман дати ЈМБГ и бити свједок сваком тко је факултет завршио за дан, пола године, годину, двије, па и три. За четири се може и њих не бих дирао, али имају ли знамје. Стојим на располагању, с ЈМБГ, и поздрављам добре људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

19.02.2022 23:46

Питајте у Водама Српске за дипломе такодје. Градјевинац купио диплому у Брцком и ради посао градјевинца, а масинског инзињера дрзе да копира на копир масини, да се јавља на телефон и плацају 800 марака. Фујјјј...

Name

Ре: Ђорђе

20.02.2022 06:14

Проблем је и "четверогодишњиа" диплома. Иде се редовно, испит се уплати и положи. Све редовно, "студенту" секретар факултета попуни пријаву и уплатницу, јер он не зна ни како се зове предмет. Све Легално. Никад студенат није видио професора. Слично је и на државним факултетима, не смију да обарају студенте, јер их немају довољно. Пуштају само да би опстали. ПРОПАСТ ОПШТА

Name

Васо

20.02.2022 10:59

Додјите на Правни факултет у БЛ гдје су асистентице дошле углавном преко кревета до мјеста асистента. Љубав до посљедњег динара. Вријеме голих интереса.

Name

Бег

19.02.2022 20:42

Цим се покрене питање, ја цу овдје да написем имена 50 лазних диплома из дрзавне фирме у којој радим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

19.02.2022 21:29

Да би се то довело у ред прво треба укинути приватне факултете па да ти са тим дипломама оду у пензију за 30 година.

Name

Хало

19.02.2022 20:49

Ста је са провјерама диплома у добоју па тамо 50%страначких дупелизаца ради на најодговорнијим мјестима!родитељи су давали црно иза нокта да им се дјеца школују а ове протуве куписе дипломе и преко странке раде и краду колико хоће!ста ради Сипа и остале полицијске службе јесули и оне у служби странака на власти!зашто се не провјере дипломе у социјалном,водоводу,електро добој наравно градској управи итд.па то сви знају и ове протуве се јавно хвале да су купиле дипломе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

На списак би додао

19.02.2022 21:28

и Жељезнице Републике Српске.

Name

Угљевик

19.02.2022 21:44

Кад би кренула провјера диплома конкретно за РиТЕ Угљевик мислим да би сигурно 30 % било купљених диплома,то су све они који су једва заврсили и основну сколу.Добили су посао као возаци,куварице,спремацице и муњевитом брзином стигла диплома,промјена радног мјеста и то су најдрцнији људи зато сто су свјесни колико су глупи.

Name

Ре

19.02.2022 21:51

Немозес ти ниста ту кад је у главном врху дрзаве људи неписмени и несколовни само узми у обзир Виисковица и Зељку телад зива а о криминалу да не прицамо ту су однијели побиједи на свјетском нивоу.

Name

Добој

19.02.2022 22:06

Они купују они провјеравају, јеботе зацарани круг. Имас мајмуне у приватним фирмама истицу сами себе да су директори да факултете имају, родбинске наравно. А који су то коњи цитав град се смије леватима, и њима судити и то за незнање. Јер онај ко незна да незна то је веома лос цовјек.

Name

Мисо

19.02.2022 23:51

Ја не радим има четири године СНСДе лопови су ми уништили фирму гдје сам радио 34године могао сам почети радити имао сам понуда али да се учланим у ту ненародну странку али треба имати јак карактер и своје Ја али мало је таквих,колико је само дјевојака запослено преко кревета са тим деблима неком коме је образ ђон не бира средства само да оствари свој неки циљ тужно и жалосно колико је поштене дијеце са Државним факултетом на бироу а раде незналице са купљеним факултетима.

Name

Па да

20.02.2022 07:12

Има професора и наставника математике у оснивним и средњим сколама сто су преко интернета заврсавсли за 1годину и о томе се цути

Name

Биро

20.02.2022 07:21

Дјевојка на приватном уцитељском факултету за мјесец дана дала 13 испита јер је цекало радно мјесто и поред тога сто многи са дрзавног факултета цекају на бироу

Name

Мали

20.02.2022 07:45

Цуј ста ради СИПА, зар мислис да тамо нема спорних диплома. У безбједоносним агенцијама има их највисе.

Name

Татар

20.02.2022 08:09

Зато сто је јавни сектор гласацка масинеријаСНСД која је те кадрове по запосљавала на нелегалан нацин и са купљеним дипломама.Најгоре од свега је сто су ти људи тотално неструцни.

Name

Ре Хало

20.02.2022 08:13

Нема разлога за чуђење јер је опште познато да је Добој град у коме влада мафија.Сви они који примају плату а ништа не раде у градској управи,полицији,тужилаштву,судовима,дому здравља,болници,водоводу и топлани,директно учествују у изборној крађи и 90% њих су купили дипломе.У Добоју више нема људи.Јер како објаснити да Добој нема политичку опозицију а има пет лажних посланика чије дискусије свих скупа за три године нису трајале ни десет минута.

Name

ре па да

21.02.2022 10:23

Математику можеш само у Брчком на приватном факултету купити.

Name

Реа!иста

19.02.2022 21:07

Инспекција је СНСД. Инспекција кажњава само оне који му нису подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

19.02.2022 21:31

Зато сто су неки заврсили факулет у Лондону а не знају три ријеци енглеског

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.02.2022 09:08

Хоw yес но! Како да не!

Name

Напред БејХа!

19.02.2022 22:00

У лоповској дрзави је све дозвољено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2022 23:08

Имате посланике у НСРС....крените од њих?! Има један који се дрзнуо да предаје на факултету, увукао се међу политицаре, факултет, диеектораку фотељу...све са основном?! А потписује се са Др. доц ! Позабавите се таквима...они се воде искључиво интересом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

19.02.2022 23:10

Гледам данас Вукановица на ТВ у... шокирао сам се.... спомиње лондонског дјака, министра Рајцевица....а прецути Селака?! Алал ти вера мајсторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство правде?!

19.02.2022 23:28

Срамота је колико је отвореног непотизма у правосуђу. Бесрамно је, неправедно и бахато све што се десава задњих неколико дана у афери " кандидати за нотаре" ! Нема правде, нема морала, нема ничега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аса

20.02.2022 01:37

Кренути од МУПова

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.02.2022 06:15

ПА БАР ЈЕ ТО СВАКОМЕ ЈАСНО НИЈЕ НИ ПОТРЕБНО ПРОВИЈЕРАВАТИ КАД СЕ ПО ЊИХОВОМ ПОНАШАЊУ ПРИМИЈЕТИ ДА ИХ ИМА ПОЛА КУПЉЕНИХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

20.02.2022 06:52

Па воде нас људи са "правим" дипломама, а све је пропало. Преиспитати докторате професора на "правим" факултетима па ће се доћи до поразног резултата, све плагијатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.02.2022 06:53

У шумарству у Чајничу има много радника који раде на разним пословима са купљеним Дипломама ,због чега је фирма у пропасти .Скоро сви из снсд - а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

20.02.2022 07:04

Прво треба послат стотинак клинаца нашколовање у европу и сад, на полицијске академије, да науче посао. Шта се може научит за 6 мјесеци курса у бањалуци,на који иду они које препоруче политичари владајућих странака. Док год странка умјесто судија доноси одлуке, нема нам напредка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

20.02.2022 07:10

Купљене дипломе су најмањи проблем, то се лако доказује, нама је проблем тзв легалне дипломе из Брчког, Широког и сл мјеста. То треба поностити и осудити и оне коју су продавали и оне који су куповали, јер је то све превара и удрузени подухват против друства. Због тих превараната ја сам морао напустити своју куцу у земљу, те отици на " мрски" запад радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеггy

20.02.2022 07:11

Треба им провјерити гдје и како су стекли неопходно радно искуство са тим степеном образовања за радно мјесто на које су засјели..Ако је радио са КВ или ССС до дана запосједања на ново, није могао истовремено радити са "купљеном" дипломом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

20.02.2022 07:20

Морају коцити кад бар 50% гласацког тијела снсд-а има лазне дипломе а обављају све битније функције у предузецима. Ко има уредну диплому факултета или средње сколе он нема потребу да се уцлањује у снсд јер вецину не могу условљавати. Овако ове са купљеним дипломама уцјењују и због тога нико не покреце истрагу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

20.02.2022 07:23

Што вас чуде лажне(купљене) дипломе,ритеГацко је пунно инжињера који су своје дипломе стекли чекајући на аутобуској станици у Гацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

20.02.2022 08:06

Ста реци каква нам је дрзава кад у МУП-у има сила купљених диплома највисе правника а са послом појма немају цак ни акте нису науцили како се премотавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

20.02.2022 08:22

Људи са купљеним дипломама и цине власт јер су се приклонили посто немају никакво образовање ни знање уз помоц кога би успјели у зивоту а како су таквиг карактера да купе диплому таки су и ду.....увлакаци и гмизавци. То сви видимо. Нецете висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

20.02.2022 08:50

Зато што би се након промјене диплома три четвртине "грађана" морало вратити кући, далеко од бетона, који загађују некажњено већ 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

20.02.2022 08:55

Онда це институције јавни сектор остати празни ! Сву администрацију и правосудну мафију пред закон и одузимањеимовине! Папци потковани спаваци коаоициони малене партијице з слузби великих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

20.02.2022 09:30

Молим објашњење, шта је лажна диплома?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министре Касиповицу

20.02.2022 11:17

Позабавите се дипломама дотичних "најбољих кандидаткиња" за нотаре ?! Нисте нормални ако овај транспарентно намјештен конкурс продје као регуларан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војо

20.02.2022 14:04

Укинути прво приватне факултете,па онда провјерити дипломе,то је једино рјесење ако зелите несто постици.

Name

Људи моји

20.02.2022 14:10

Није народ крив народ се спасава како умије и зна крива је власт сто то дозвољава

Name

ре министре Касиповићу

20.02.2022 14:16

Па баш је он имао задатак да искасапи образовање и у томе је у доброј мјери успио.Уништити образовање значи уништити нацију.

Name

БОКИ

20.02.2022 15:56

Најгора могућа солуција је кад купе диплому и онда мисле да је то стварно завршен факултет јер не знају како се завршава факултет, нико им у ужој и широј породици нема завршену ни средњу да би им објаснио шта је образовање. На нашу велику жалост ти ликови и ликуше буду шефови. Таквих је у институцијама бар 50% . Ја сам запослен у финансијској иституцији гдје ти људи узимају добру плату , а не знају свој посао. Не разумију шта би ребало да раде нити их можеш научити. Ко је отишао одавде тај се и спасио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објашњење

20.02.2022 16:05

Па како ће своје пулен министре,директоре,посланике,инспекторе процесуирати.?!

ОДГОВОРИТЕ