Требају хитне мјере да се заустави дивљање цијена

Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, казала је да је због тренутне економске ситуације у БиХ и РС потребно да сви нивои власти донесу један пакет мјера који ће обуздати ово дивљање цијена и инфлацију како би се помогло грађанима да преживе.

Република Српска 18.02.2022 | 08:32
Требају хитне мјере да се заустави дивљање цијена

- Смањење акциза и намета на нафтне деривате од стране институција БиХ једно је од рјешења како би се зауставила инфлација и дивљање цијена горива, али и основних животних намирница, што је глобални проблем, сматрају саговорници "Независних".

Наиме, према Закону о акцизама у БиХ тренутно се плаћа акциза за дизел гориво и петролеј 0,3 КМ по литру, за моторни безоловни бензин 0,35 КМ по литру, моторни бензин 0,4 КМ, за лож-уље 0,45 КМ, а за биогорива и биотечности 0,3 КМ по литру.

"Осим акциза, у цијену литра деривата нафте улазе и двије путарине, и то путарина у износу од 0,15 КМ по литру деривата за одржавање путева, и путарина у износу од 0,25 КМ по литру деривата за изградњу ауто-путева и за изградњу и реконструкцију других путева. Поред акцизе и путарине у основицу за обрачун ПДВ-а улазе трошкови производње и остали зависни трошкови, и то транспорт, складиштење и остало. Све скупа представља основицу за обрачун ПДВ-а, који у БиХ износи 17 одсто", стоји у Закону о акцизама БиХ.

То значи да, уколико је цијена литра бензина 95 на тржишту БиХ 2,49 КМ, у то су укључене дажбине акцизе од 0,35 КМ, путарине 0,15 КМ, путарине за ауто-путеве 0,25 КМ и ПДВ-а 0,36 КМ, што доводи до тога да су обавезе држави укупно 1,11 КМ, а све остало је набавна цијена и маржа трговаца.

Уколико је цијена литра дизела на тржишту БиХ 2,49 КМ, у то су укључене дажбине акцизе од 0,3 КМ, путарине 0,15 КМ, путарине за ауто-путеве 0,25 КМ и 0,36 КМ ПДВ-а, што значи да су обавезе држави укупно 1,06 КМ, а остало је набавна цијене и маржа трговаца.

Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, казала је да је због тренутне економске ситуације у БиХ и РС потребно да сви нивои власти донесу један пакет мјера који ће обуздати ово дивљање цијена и инфлацију како би се помогло грађанима да преживе.

"Што се тиче горива, оно учествује у формирању цијена скоро свих других производа и веома је важно да се код цијена горива ограничи раст тих цијена и умањи удар и могућност утицаја тих цијена на формирање осталих цијена производа, првенствено животних намирница. Смањење акциза, али и путарина на гориво је једна добра идеја, а знамо да је раније повећан тај дио што се тиче путарина. Било би добро да се размисли и врати макар на ниво прије повећања", објаснила је Пекићева. Додала је да власт треба све да стави на папир, јер располаже свим параметрима.

"Треба видјети колика је потрошња, колико се прикупи средстава од акциза, гдје се та средства усмјеравају, јер морамо имати цјеловиту информацију и брзу реакцију како би се зауставило ово дивљање цијена", навела је Пекићева.

Подсјећамо, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ је у децембру 2017. године усвојио измјену Закона о акцизама у којем су се, између осталог, повећале цијене акциза на гориво за 0,15 КМ по литру. Ларс Гунар Вигемарк, тадашњи шеф Делегације Европске уније у БиХ, изјавио је прије тога да без усвајања измјена Закона о акцизама неће бити реализације четири пројекта намијењена БиХ који су усаглашени на самиту у Трсту, а чија вриједност је износила око 200 милиона евра.

За повећање акциза били су посланици СНСД, СДА и ХДЗ,који су тада названи "акцизна коалиција".

(БН/Независне Фото: Илустрација)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

САСА

18.02.2022 08:02

Не требају никакве мјере, нека иде све својим током па кад прекипи, народ ће увести специјалне законе. Нека ствар сазри..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.02.2022 08:31

Сви ови намети немају везе ни са путарином нити са било цим другим то једноставно владајуца каста краде за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

18.02.2022 08:51

Нема од тог ништа. Њима одговара поскупљење јер је пдв све већи. Потрошња горива је иста, још стиже прољеће трактори у њиве и потрошња расте. Само пољопривредник у БиХ прави путеве и аутопутеве а вози се по њивама. Нема везе, биће векна хљеба 3КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.02.2022 09:13

Ф БиХ и РС да а никако БиХ и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

18.02.2022 09:34

Миро никада нису сви могли возити. Увијекје неко возио мерцедес а неко бицикл. Ствар лицног избора. Зарадис возис. Гориво није социална категорија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Добој

19.02.2022 09:08

Некада давно је ауто било луксуз а сада је нужна потреба. Градски превоз нам је никакав карте прескупе о такси превозу да и не говорим. Ал ако овако наставе са поскупљењима све мање ће се возити

Name

еол

18.02.2022 10:05

Тешко да ће ишта бити смањено. Истина доста иде у џепове политичара али највише од акциза иде за сервисирање вањског дуга државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.02.2022 12:04

Кад народ сазри да је све скупо а новцаник је танак много теско се зиви када једном узму мотку у своје руке сви слозно ондај цемо боље зивјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.02.2022 12:37

Нека му пријатељ Милановиц копира своје мјере,само не знам ко це му копират паре?!

ОДГОВОРИТЕ