Закида ли "ЕРС" предузећа новим уговором?

Након што је управа Рудника и термоелетране (РиТЕ) Гацко одбила да са Електропривредом Републике Српске (ЕРС) потпише Уговор о међусобним односима сматрајући га незаконитим и штетним, сад и радници РиТЕ Угљевика траже да се њихов уговор, потписан крајем прошле године, преиспита и јавно објави, сумњајући да их матични холдинг “закида”.

Република Српска 17.02.2022 | 19:52
Закида ли "ЕРС" предузећа новим уговором?

Наиме, они тврде како им је Управа предузећа дала информацију да је са ЕРС-ом уговорена откупна цијена од 9,5 фенинга по киловат сату електричне енергије, а да је на јануарској фактури цијена од 9,04 фенинга по киловату, односно значајно мања.

Према њиховим подацима, РиТЕ Угљевик је у првом мјесецу ове године произвео и обрачунао 145.762.000 кwх струје по цијени од 9,04 фенинга, због чега је предузеће приходовало 664.574,62 КМ мање него што је планирано.

“Проста рачуница показује како је то на годишњем нивоу минус од скоро осам милиона марака. Предузеће нема одакле тај новац да надокнади, а мора да ради и инвестира”, каже предсједник синдиката РиТЕ Угљевик Зоран Мићановић.

Он каже како радници нису консултовани приликом склапања уговора иако он директно утиче на њихову егзистенцију.

“Очигледно је да овдје неко лаже. Ми ћемо се потрудити да нам ово добро објасне али и да сносе одговорност за штету нанесену предузећу. Нисмо упознати са новим уговорима са ЕРС-ом због чега тражимо да се исти дају на увид радницима и јавности. Чули смо сада да у Уговору чак уопште није дефинисана цијена електричне енергије, а ако је то тачно онда су сви у кривичном дјелу од Требиња до Угљевика”, каже Мићановић.

Шта је Управа потписала, а шта презентовала радницима нисмо успјели сазнати јер се директор предузећа Чедомир Стојановић није јављао на телефон. Такође, пракса предузећа на чијем је челу је да не одговара на било какве упите портала ЦАПИТАЛ.

ЕРС: Фиксни и варијабилни дио цијене

Међутим, за разговор на ову тему били су расположени у Електропривреди Републике Српске.

Они појашњавају како је Уговор о међусобним односима заснован на више параметара, а прије свега обиму испоруке електричне енергије, те квалитету исте који је дефинисан у реалном времену.

Говорећи о цијени они кажу како је ријеч о комплексном појму и гдје све параметре диктира тржиште.

Уговори између њих и зависних предузећа су, кажу они, направљени на бази електро енергетског биланса за текућу годину и издефинисаних параметара који су у складу са техничким капацитетима и нормама оствареним у претходних 48 мјесеци.

“Уговор подразумијева прије свега одрживост сваког зависног предузећа у систему у смислу сталних – фиксних трошкова, који нису директно везани за обим производње. Друга компонента је варијабилни дио који је мјера обима и квалитета производње. Поред тога кроз овај облик је дата могућност да произвођач који оствари, планирани обим и квалитет буде стимулисан за сваки произведени КWх, тако да је могућност сваког произвођача да оствари већи приход од онога што је уговорено. Међутим, исто тако и ако не оствари, приход ће му бити мањи само у варијабилном дијелу трошка, док му је фиксни загарантован”, тврде у ЕРС-у.

Они напомињу како енергија у реалном времену има увјек различиту вриједност, тако да се она не може оцјењивати и поредити као и други производи код којих су количина и квалитет константни.

Међутим, без обзира што у матичном предузећу тврде како имају идеалан модел који гарантује опстанак производних, те их уједно стимулише, у РиТЕ Гацко су одбили да га потпишу.

Подсјећамо, помоћник директора у овом предузећу Срђан Миловић је оптужио управу ЕРС-а али и руководство Српске да овим уговором желе да угасе.

“Не постоји Закон који није прекршен у понуђеном Уговору. Чак и одлуке саме Владе. О свему су сви уредно и службено обавијештени, али нико није реаговао”, навео је Миловић прије неколико дана у свом отвореном писму, у којем је јавност имала прилику да види колико је лош ниво комуникације на релацији Гацко-Требиње.

Он је у писму које је изазвало велику буру у јавности оптужио директора ЕРС-а Луку Петровића и министра енергетике и рударства Петра Ђокића да уништавају РиТЕ Гацко, а премијера Радована Вишковића да је незаинтересован и неупућен.

Са друге стране из ЕРС-а су тврдили како је новим Уговором РиТЕ Гацку омогућено да своје приходе повећа за додатних 20 милиона марака, али да су они тиме незадовољни због својих, како су рекли, мегаломанских навика у трошењу.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зага

17.02.2022 21:08

Браво за највеће борце за права радника,и за очување Термоелектрана Гацко и Угљевик.Господин Мићановић је праведан и истрајан у свакој борби,а вјерујем да и Гацко неће пристати на скарадне уговоре на штету радника.А,власт ће морати милом,или силом мијењати своје понашање.Само побуне до испуњења свих циљева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незна се ко пије а ко …

17.02.2022 23:13

Они који сједе у Требињу одредјују производјацу колико ће коштати произведен киловат струје. Обрнуто треба бити да производјац одреди колико даје овима у Требињу за њихов рад тј. (нерад). Или још боље да производјац продаје своју струју коме хоће а тад би се распао мегаломански надуван систем ЕПРС и поготово маса партијских ухљеба. Нико незна колико њих не ради уопште а на платном списку су редовно. Неки чак живе и у иностранству али су запослени ( фиктивно) у ЕПРС. То је зло урадјено давно откад СНСД влада.

ОДГОВОРИТЕ