Грађани у БиХ би опет могли остати без пасоша?!

Постоји реална опасност да би грађани Босне и Херцеговине могли поново остати без пасоша јер је набавка упитна због компликација у поступку који је покренула Агенција за идентификацијске документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА).

Босна и Херцеговина 17.02.2022 | 15:57
Грађани у БиХ би опет могли остати без пасоша?!

Будући да споразум о набавци пасоша истиче 12. марта ИДДЕЕА је још 28. априла 2021. године покренула поступак јавне набавке образаца пасошких књижица, а за који је тендерска документација објављена 29. априла 2021. године.

Агенција је, међутим, запримила двије жалбе на тендерску документацију које су прослијеђени Одјељењу за разматрање жалби Босне и Херцеговине заједно са изјашњенима на наводе жалби и комплетном документацијом везано за поступак. Тек 19. августа Одјељење је, у обједињеном поступку по жалбама, поништио тендерску документацију.

Након што је извршила корекције тендерске документације на основу претходног рјешења Одјељења за разматрање жалби, Агенција је поновила поступак набавке образаца пасошких књижица објавом нове тендерске документације, потврђено је Фени у ИДДЕЕА-и.

Међутим, поново је пристигла жалба те је Агенција је 16. новембра 2021. године упутила Одјељењу за разматрање жалби молбу за доставу одлуке по жалби, а 10. децембра Одјељење је жалбу оцијенио неоснованом.

ИДДЕЕА је потом наставила поступак јавне набавке образаца пасошких књижица, да би 21. децембра пристигла нова жалба на тендерску документацију.

Имајући у виду да су жалбени наводи исти/слични онима из претходне жалбе коју је Одјељење за разматрање жалби одбила као неосновану и цијенећи да ће Одјељење поступити по жалби идентично као у претходном случају јер су жалбени наводи исти, а и да је до краја предвиђеног рока за доставу понуда тада остало још само шест дана, Агенција је очекивала да ће у што краћем року добити одговор, али он је стигао тек 2. фебруара да је жалба одбијена као неоснована.

Из Агенције наглашавају да је објављена тендерска документација у потпуности у складу са Законом о јавним набавкама БиХ и свим другим прописима који регулирају област путних исправа.

“Агенција је наставила поступак набавке, да би 8. фебруара Комисија за провођење поступка јавне набавке отворила понуде. Међутим, 11. фебруара Агенција је поново запримила жалбу на тендерску документацију, да би 14. фебруара запримила и жалбу на записник са отварања понуда”, речено је у ИДДЕЕА-и.

Агенција је у узела у обзир сложеност поступка набавке, па и чињеницу да се због изјављених жалби, а у конкретном случају их је било шест (од једне фирме више пута) наставак поступка набавке одгађа се до доношења одлуке, те је готово годину дана прије истека закљученог оквирног споразума о набавци пасошких књижица покренула цијелу процедуру нове набавке.

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

балканска логика

17.02.2022 15:21

зашто нормално кад је боље накарадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир.В3

17.02.2022 16:37

Код нас ниста није нормално одкад влада династија Додика..Цапаци и мафијози

Name

Приједорцанин М.

17.02.2022 15:39

Оцигледно да закон о тендерима треба мењати и о одлукама на тендерима треба приблизити влади да одлуцује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.02.2022 05:29

Тендери и јавне набавке су златна кока власти.

Name

Францетић

18.02.2022 07:00

Па узмите пасош рс. а да то није држава хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.02.2022 22:30

Коме требају висе папирни пасоси,кад се уводе ови здравствени дигитални.

ОДГОВОРИТЕ