Допуна иницијативе: Здравство да се финансира из ПДВ

- Иницијатива за измјене ПДВ-а је већ упућена у парламентарну процедуру али је потребно да се иницијатива допуни са фиксним процентом ПДВ-а који иде директно Фонду здравственог осигурања РС и ЗЗО ФБиХ. – истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС. 

Република Српска 17.02.2022 | 10:31
Допуна иницијативе: Здравство да се финансира из ПДВ

Станић истиче да конструктивна опозиција треба препознати и подржати оне потезе власти који су од користи грађанима и привреди Републике Српске!
 
„Један такав потез који помаже привреди Републике Српске је свакако смањење доприноса за здравствено осигурање са 12% на 10,20%, дакле за 1,80%. Овим смањењем растерећује се наша привреда и отвара могућност повећања прихода запосленим радницима, што је у моменту великог одласка радне снаге од изузетног значаја", појаснио је Станић.  

Ипак, каже он, као што то обично бива, овај потез има и своју другу страну, јер ће се реални дио прихода ФЗО РС смањити за 54 милиона конвертибилних марака. 

„Сви знамо колики је значај консолидованог здравственог система, а и они који нису знали, видјели су то у протекле двије године. Свјесни смо да су ријетке здравствене установе које не репрограмирају своје обавезе и подижу кредите како би их измирили. Министарство здравља и социјалне заштите је приказало обавезе нешто веће од милијарду КМ, које се и даље повећавају“, појаснио је предсједник Одбора за здравство СДС. 

Станић каже да је други добар потез који је власт преузела од опозиције смањење ПДВ-а на основне животне намирнице, што би грађанима требало да помогне у превладавању инфлаторних удара и свакодневних поскупљења хране, енергије, услуга...

„Године 2013. је на приједлог Министарске конференције министара у области здравља било предложено да  дио акциза на дуванске производе и алкохолна пића иде на јачање здравства. Савјет министара је тада ту иницијативу подржао, али је  касније заустављена у Управном одбору УИО. Иниицијативи за смањење ПДВ-а би требало додати да 3% од нето средстава за расподјелу иде директно у фондове - заводе који финансирају здравство. То би значило додатних 130,4 милиона  КМ за здравство ФБиХ, додатних 69,8 КМ за здравство Републике Српске и 7,4 милиона КМ додатно за здравство дистрикта Брчко“, образложио је Станић.  

Он каже да би се овим се стабилизовало финансирање здравства, јер би осим ослонца на средства из доприноса и средстава које обезбјеђују оснивачи добили трећи извор финансирања - ПДВ. 

„Ипак је столица на три ноге значајно стабилнија од оне на двије ноге. У Републици Српској би ових додатних 69, 7 милиона КМ компензовало умањење изазвано смањењем доприноса за здравство са 12% на 10,2% од 54 милона КМ, а још би остало 15,7  милиона КМ као подршка здравству. Утрошак и кориштење и правдање ових средстава морали би наравно бити под строгом контролом надзорних органа, а у циљу намјенске и што сврсисходније употребе тих средстава на подизању здравствених стандарда у лијечењу свих грађана у Републици Српској, Федерацији БиХ и Дистрикту Брчко“, закључио је Станић. 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Увести ко у Британији

17.02.2022 09:53

Да има свако право на лијечење ко је легално у држави, без обзира на уплату преко послодавца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац Јоца

17.02.2022 10:00

Основно непознавање финансирања државних институција и система. Већу глупост одавно нисам прочитао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

станко

17.02.2022 11:00

Здравство је највеце разоцарење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.02.2022 13:00

Ако се ФЗО мора пунити из ПДВ тацније од градјана онда нек свак себи плаца лијцење сиротињи најефтинији умријети

Name

Мика

17.02.2022 11:52

Гдин Станић .Све је ово догма . Из личних доходака се издваја за здравство чак и превише. Медјутим проблем је у страначким кадровима који управљају тим новцем. Нису способни да раде како треба али знају краст. То је све . Значи треба им дати још више да би више крали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

17.02.2022 12:11

Од Акциза на гориво усмјеруит здравству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

17.02.2022 12:26

неки аналитичари и паметњаковићи дигитрон рачунају неке милионе! Мрш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

17.02.2022 12:50

Ми толико каснимо за Европским земљама па и Федерацијом да неби пуно поправили мјесто на љествици када би све за дупло дигли.А проценти 4% па 2% боже свашта.

ОДГОВОРИТЕ