Шокантно у Котор Варошу: Ученица ОШ шмрче кокаин

- Шокантан видео-снимак, настао у учионици Основне школе "Свети Сава" у Котор Варошу, на којем је приказана ученица која шмрче непознати бијели прах те још неколико њених школских другара који то гледају, подигла је на ноге тамошње просвјетне раднике, али и полицију, с тим што засад није познато да ли је у питању кокаин, умрвљена креда или нешто треће.

Република Српска 17.02.2022 | 08:58
Шокантно у Котор Варошу: Ученица ОШ шмрче кокаин

 У овој васпитно-образовној установи кажу да се вјерује да је снимак настао прије двије или три седмице, с тим што ни они, како тврде, нису знали за тај догађај, све док им није дојављено, након чега су предузели све што је потребно.

На снимку, који је у посједу "Независних новина", али фотографије ових алармантних сцена нећемо објављивати, види се неколико ученика седмог разреда, с тим што једна ученица сједи на столу те у руци држи телефон на чијем се екрану налази прах.  Она тај телефон додаје другој ученици, која лењиром прави линију и удише прах помоћу сламчице.

На снимку се види и најмање један дјечак, а чују се и гласови осталих ученика. "Шта дође наставница, а ви се дрогирате", говори у снимку једна ученица, док друга дјевојчица нешто касније добацује да "није дрога". Уз остало, чује се и када једна ученица изговара "кокаин", али и реченице као што су "Наспи још мало" и "Јеси гледао 'Ране'?"

У школи кажу да ће истрагом, коју спроводи полиција, бити утврђено о каквом се праху ради и да ли је, евентуално, ријеч о кокаину. На нашу опаску да је, било да се ради о наркотику или некој другој супстанци, свакако шокантно то што је у снимку видљиво да ђаци знају како се кокаин користи, у школи одговарају да се с тим слажу. Притом, у овој васпитно-образовној установи истичу да ништа не сакривају под тепих и одмах су након што су, средином прошле седмице, сазнали да постоји овај снимак, о свему обавијестили све надлежне. Све се, додају, догађало у паузи између часа и такмичења из математике.

"Наравно, обазриво смо поступили према дјеци. О свему су упознати разредни старјешина и стручно-педагошка служба. Упућен је и допис Полицијској станици Котор Варош да нас обавијесте о њиховим информацијама које се односе на спорни снимак, а обавијестили смо и Министарство просвјете и културе Републике Српске", истиче у изјави за "Независне новине" Душан Петрушић, директор ОШ "Свети Сава".

Он додаје да је прекјуче, односно у уторак, обављен разговор с родитељима двоје ученика са снимка, а исто ће бити учињено и с родитељима осталих ђака који су критичних момената били у учионици.

"Неки родитељи се могу одазвати, неки нису могли одмах. Ево, данас је и родитељски састанак. Та дјеца су и даље у наставном процесу и ми водимо велику бригу о њима. Дјеца су нам приоритет", навео је Петрушић.

На питање каква је даља процедура, односно да ли ће неко од дјеце бити тестиран на евентуално присуство наркотика, Петрушић одговара да би више информација о томе требало да има полиција.

"Поражавајућа је чињеница ово што се десило. Снимак јесте упалио аларме и ми не желимо ништа да сакријемо. Циљ нам је да покажемо да се овакве ствари не смију дешавати у школском објекту нити било гдје друго, јер ми смо и васпитна и образовна установа", рекао је Петрушић.

Из Полицијске управе Бањалука за "Независне новине" су потврдили да су припадници Полицијске станице Котор Варош 8. фебруара запримили анонимно снимак на којем се види како малољетно лице у просторијама основне школе у Котор Варошу конзумира непознату супстанцу која асоцира на дрогу.

"Полицијски службеници су предузели све неопходне мјере и радње из своје надлежности, те није утврђено о којој супстанци се ради", каже Данијела Мучибабић, портпарол Полицијске управе Бањалука. Према њеним ријечима, о догађају је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који се изјаснио да у конкретном догађају нема елемената кривичног дјела.

"Полицијски службеници и даље предузимају све мјере и радње у циљу утврђивања свих чињеница и околности овог догађаја. Такође, обавијештен је и Центар за социјални рад Котор Варош, који ће предузети мјере и радње из своје надлежности", наводе из полиције за "Независне новине".

(Независне Фото: Архив)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Сваста

17.02.2022 08:20

Ја кад сам био основна скола седми разред као понесемо од куце соду бикарбону измрвимо и смрцемо а нос отекне а ми се претварамо да имамо трип неки као. Еее то је било вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.Ј Крмак

17.02.2022 09:35

Цело село шмрче бело

Name

Ре свашта

17.02.2022 11:18

Ти си онда добро скренуо још тада.

Name

Ре

17.02.2022 11:32

Судеци по коментару и од соде остају посљедице.

Name

Приједор

17.02.2022 13:20

Јавор:морамо пронаци средства за једнократну помоц мед.радницима. Мој јаворе, све си их запослио преко везе и из СНСДа па сад им дај и једнократну помоц. Ти да будес градонацелник, сваста ти је у глави. Доктори ти смрцу бијело а wц пуни смрада и прљавстине. Уради несто за зивпт ових напцених људи. Поред преде треба вам јос једна агенција, па јос је(на и тако ухљеба це бити превосе. У градској управи ти нацелници немају благе везе са купљеним дипломама и не могу другације. Моњица и друствене дјелатности све је казано. Имас Јаворе Моцарте, Секенде и смркаоне и Милаковице поред сколе. Бицес убрзо гори од предходног јер тако то бива у насем и Твом Приједору.

Name

Мр. W

17.02.2022 13:20

Јефтинија дрога од соде бикарбоне и доступнија назалост.

Name

Трта

17.02.2022 16:39

Боже ме сачувај. Ја кад сам био 7.разред има 20 и кусур година, нико ништа није шмркао,није нам падало напамет таква глупост. Убјеђен сам да су нам дијеца из генреације у генерацију све глупља и глупља, на крају ћемо имати генерације дебила ко на западу а то је и циљ, јер је са таквим лако манипулисати.

Name

Шубара Слађана

17.02.2022 16:41

Ех да сам ја директотица не би тога било. Ја сам дјецу уцила да показују само оно сто други зеле видјети. Да буду сколоване змије као сто сам и ја.

Name

Рада Вранес

17.02.2022 08:22

Тузно и залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

17.02.2022 08:28

Па ви родитељи дајте дјеци телефоне чим испадне из оне ствари, све су то родитељи криви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

17.02.2022 10:32

Није крива нарко држава гдје су криминалци елита а интелигентни и образовани се гледају са жаљењем

Name

Ре

17.02.2022 11:46

Криво је цјелокупно друство. Слазем се да је највеца одговорност на родитељима који би морали улагати висе труда да заиста васпитају дјецу, али нико не зиви испод стакленог звона. Немогуце је у овако ненормалном, неморалном и наказном друству заститити дијете потпуно. Дакле, сви смо криви за ово, без изузетка.

Name

Драган

17.02.2022 08:40

Дезурни тузилац окрузног тизиластва изјавио да ту нема кривицног дјела јер он и стити наркокартел у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

17.02.2022 09:08

Управо то "јеси гледао Ране?"...... Кинематографија у региону форсира серије и филмове са пуно насиља, држава то субвеционише као "пројекте културе" и на тај начин се уништава друштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прије рата

17.02.2022 09:43

Радио сам у једној средњој дколи у Б и Х два уценика трецег рсзреда техницке сколе на цасу би стално куњали,ја сам знао о цему се ради али кад сам са оцем од једног разговарао не помињуци ниста он је вероватно знао све рекао ми је да:Да његово дијете несме нико опомињат ја нисам ниста рекао а знате ста се десило касније.......

Name

Ре: Зоом

17.02.2022 17:27

Није само до Рана.Од рата наовамо ,народу се преко ТВ сервира сунд И киц,криминалци И пјеваљке велицају,а смеце емисије типа Парова,Фарми И сл.су тек прице за себе.Они "традиционални" родитељи који се свему горе наведеном диве су најкривљи.

Name

Ре Прије рата

17.02.2022 18:11

Ти тако неписмен радио у сколи?Предавао или продавао тим сто куњају?

Name

Околина

17.02.2022 09:29

То није цудно јер то се ради свукуда, ако наидјес на багру мозе се десити да у твом пицу вец има несто сто ниси поруцила, а кобно је поцети. сва околина је болесна и заразена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињка

17.02.2022 09:43

У ТРЕБИЊУ дјеца мрве креду и редовно тако шмрчу већ у шестим разредима. Савинају папир, запале и ‘пуше’ као цигарету. Али како и неће. Наставници и чистачице пуше у школи, не гледајући да ли је законом дозвољено или не. Па чак се и у болници пуши. Дјеца од 12-18 година редовно висе у кладионицама. УЖАС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2022 12:29

Апсолутна истина.Сколе и болнице су пуне дима.

Name

О Чему Ви

17.02.2022 09:53

Дрога је свуда око нас, то је "национални и државни проекат", то је извор финасирања за огроман број "људи и нињихових породица" ! Да то није тако, да има воље, као што нема, за 24 часа неби било ни грама дроге ! Према томе, "уживајте до даљњег" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.02.2022 11:10

Није ништа чудно, што млади знају како изгледа дрога тј. дроге. Можда пародирају и парадирају апропо школског образовања на тему о дрогама. И ми смо, кад смо били млади, носили кокошје перо, траву са травњака и кокаин тип 500. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

17.02.2022 11:40

И за ово Додик крив, народ РС, и инститиције државе Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свети Сава и дрога

17.02.2022 11:41

Која срамота. Одма мјењати имена улица и институција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

17.02.2022 11:56

Ништа чудно од Милорада ,Црте, Вице па до школе и дице .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ииии

17.02.2022 12:23

Суноврат данасњега друштва , никада образовани родитељи а дјеца гора. Гдје смо погријешили ? Погрешно је то сто мислимо да материјалним стварима моземо надокнадити вријеме које нисмо провели са дјецом , притоме нисмо свјесни да сопствену дјецу не познајемо, висе се нењегују праве вриједности. Само погледас какав је дјете и све це ти бити јасно какви су му родитељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

17.02.2022 12:57

Какв нам је министар такво нам је и сколство а и РС јер када савјетници и доктори смрцу па и дјеца то виде и цују и онда исто раде а тоје знак да немамо ни једну институцију да ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бибић

17.02.2022 13:03

Зна се да је грам дроге скуп за куповину чисто сумљам да су дјеца имала тај новац да купе дрогу предпостављам да је то дјеци неко свијесно и намјерно дао ђжабе да уведе дјецу да постану овисници од дроге и кад дјеца постану овисници та дјеца како тако долазили бих до новца да купују дрогу тако да треба испитати и пронаћи оног главног што је дјеци највјероватбије за почетак за улазак за дрогирање дао бесплатно дрогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОТОРВАРОШАН

17.02.2022 13:04

Надам се да је била само дечија шала у питању, али код нас у Котор Варошу је све више таквих ствари. Ми смо општина у којој је стопа криминала веома велика а сви суте о томе. Имамо корумпирану полицију, корумпирану општинску власт и корумпирану опозицију. Начелника немамо тј имамо ал га се ништа не пита. Драго ми је да смо дошли у медије, надам се да ће сав нас неморал и криминал да изађе у јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

17.02.2022 15:02

Рекао бих да је у питању дјечија шала, али свакако да је та шунд култура допринијела томе, дјеца се угледају на старије од себе и наравно упијају са yоутубеа филмове попут "Ране", "Видимо се у читуљи" и др. укратко криминалци су постали "гоод гуyс", модерни Робин Худови, само што оно што отму оставе себи.

Name

Србија

17.02.2022 13:37

Прикрице то као у Палама сто су прикрили кад је дјетету позлило о томе директорица ОС Србија у Палама негодује као да није ниста било. Тузно да је дрога усла у сколе јос дјеци у основној, засто су се продали многи у СНСДу у Палама и другим градовима ради лицног профита сарадње са дилерима срам вас било. Дирекотрице Марковицка ако не знате да радите дајте оставку нисте за ту функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

17.02.2022 21:17

Директорица Марковић је ријетка госпођа, не износите информације које нису тачне! Да је више директора као што је она све би ово било другачије.Жена како је постављена завела ред, рад и дисциплину, па не ваља ни наставницима ни родитељима, наравно, не свим, има и нас који је славимо!

Name

Е људи..

17.02.2022 17:55

Све ће се то заташкати сто посто..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

17.02.2022 19:50

Еее,јадни ли смо.Ко ли смо ми да коментаришемо ишта???Док није било друштвених мрежа било нам је куд и камо боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шарац

18.02.2022 03:05

Дај људи, причате глупости. Дроге је било и 70их 80их 90их, само што данас, родитељи генерално не пружају довољно пажње и времена својој дјеци, а дају и. телефоне, рачунаре итд да корисе. Није проблем проблем дати рачунар, проблем је што се користи у погрешне сврхе. Мислим, молим вас, па сви смо ми гледали Сцарфаце и такве филмове, сви ми знамо шта је то, само данас је то све на очи дјеци приступачније него нама, а уз контролу родитеља, дјеца ће наравно као и ми што смо знали, тако и они знати шта је то. Разговор, добар и искрен однос са дјететом је најбитнији у развијенању и формирању код дјеце. Нисам психолог, немам педагошку црту, али као нормалан човјек, барем ја имам такво мишљење. Срећно свима и причајте са својом дјецом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој став о томе

20.02.2022 12:20

Разлози су бројни: друствене"вриједности", које владају, узори, кладионице, кафици, неограницени изласци и ето прилике да се изврси лос утицај. Да ли постоји икаква контрола везано за кретање малољетника?Ста је њима забрањено, а ста не?Не постоји. Цесто се говори о лосим резилтатима писа теста, није је то ниста, тек цете видјети.Јер је нестало интересовање за сколу и уцење. Просвјетни кадар сте понизили, дјеца малтретирају предаваце, које нико не стити, а обратно је забрањено. Наставници се по цијелој регији возају да напуне фонд сати, на цесту проводе вријеме стопирајуци.А разни струцњаци по канцеларијама , ција је обавеза рад са дјецом, су ту обавезу замијенили контролом папирологије и разним глупостима. Педагози, психолози, социјални радници имају вецу плату од професора , а друство их је ослободило сваке обавезе према дјеци. Посљедице запустености система це тек доци на наплату.

ОДГОВОРИТЕ