Основано Удружење грађана "Дијана Милановић"

Горан Милановић супруг Дијане Милановић, која је преминула од посљедица вируса корона на Универзитетском клиничком центру, заједно са особама чији чланови породице су доживјеле сличне судбине, основао је Удружење грађана које носи њено име. Циљ Удружења је борба за права пацијената те побољшања услова у зрдавственом систему и њези. 

Република Српска 16.02.2022 | 20:31
Основано Удружење грађана "Дијана Милановић"

Борба против дискриминације и корупције при остварењу здравствене заштите , као и доношење закона и других прописа у овој области неке су од иницијатива којима ће се бавити Удружење грађана „Дијана Милановић“. Многи грађани нису упознати која су њихова права када се ради о здравственој заштити а ово Удружење покушаће да упозна грађане са тим правима.

„Удружење има више циљева, а главни примарни циљ је подизање свијести код људи на њихова права у здравственом систему, а свако ко има или је имао проблем са неком здравстеном установом може да приступи Удржењу и генерално сви људи који желе да подрже ову причу, да не долази више до оваквих ситуација и случајева, да се то проба на неки начин исправити“, каже Горан Милановић.

Члан Удружења је и Борис Манојловић, супруг преминуле труднице на УКЦ-у. Његовоа супруга Илијана Манојловић била је у четвртом мјесецу трудноће, а компликације, које су завршиле фаталним исходом, почеле су након што јој је урађена амниоцинтеза.

Илијана је преминула од посљедица сепсе јер јој није урађена киретажа, након што је утврђено да је дошло до смрти плода. Претходно током трудноће Илијана није имала никаквих потешкоћа.

„Људи уопште не знају своја права. Искрено да кажем нисам ни ја читао Закон о здравственом систему и нисам био упознат са тим да имам право да посједујем њене налазе и да тражим апсолутно њене налазе,јер тај дан кај је Илијана умрла, они су мени рекли – не знамо ништа још, ето као да сачекам пар дана на њене налазе. Жена која је дошла здрава у болницу, за један дан није изашла из ње, мене треба неко да увјери да њена смрт није могла бити избјегнута“, истиче Борис Манојловић.

Управо због оваквих случајева смрти пацијената на Универзитетском клиничком центру Републике Српске сумња се на неадекватну здравствену заштиту и његу, небригу медицинског особља као и неједнак однос према свим пацијентима.

Ово Удружење окупља све људе који сматрају да су у току лијечења они или њихови ближњи били дискриминисани или неадекватно лијечени. Вршењем притиска  на институције да стручно обављају свој посао Удружење ће превентивно дјеловати. 

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Даца

16.02.2022 19:57

браво, људи! Објавите податке о приступници. Многи ће вас подржати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имају ли рачун за донације?

16.02.2022 20:19

Напишите да можемо бар тако помоћи у борби... Хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

16.02.2022 20:47

Док младе зене умиру,слусам ову будалу Дјајица у " телерингу",он није нормалан,ста прица И како се понаса,...И овакве будале да нас лијеце,теско нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2022 05:23

Ђајић је посланик у Народној скупштини РС, професор на Медицинском факултету, директор УКЦ Бањалука, предсједник ГО СНСД-а Бањалука. Све то је искљуциво из једнор разлога, јер је избор Милорада Додика. Треба ли боље објашњење ко је главни кривац за лосе стање у свим сегментима друштва у Републици Српској? Све лосе потице од Милорада и његових кадровских рјешења. Милорад је господар свих именовања, не само директора него преко својих људи контролисе и запошљавање цак и на радна мјеста цистацица и портира. Реално, у сваком нормалном друству Ђајић у УКЦ и на Факултету би могао бити портир, евентуално кућни мајстор... Залосно је гдје зивимо, поред оволиког богатства ми смо најсиромашнији у Европи.

Name

Ре

17.02.2022 11:39

Тај Дјајиц не влада собом, а како да организује процес рада на УКЦу. Горе влада анархија. Док је секте на власти ми цемо да тонемо. То су деструктивне лицности које гледају лицни интерес и гдје се могу уградити. Толика средства улазо у здравство, а лијецимо се приватно. Узас!!!

Name

Лале

16.02.2022 20:52

Теско оном ко мора да се лијеци на УКЦ-у,ено др Дјајица на ртрс хвали се на сва уста како је све бајно и дивно на клиницком,ал не прица засто имамо толику смртност

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГастарбеитерБН

16.02.2022 22:30

Тема је залосна, ја сам на било какву критику на рацун господе у бијелом дозивио увредљиве коментаре и псовке.Људско је да се греске могу десити а да су они богови и да их има са слабим и купљеним оцјенама то они други само ми не а без МИТА не иде ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марић

16.02.2022 22:41

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАХ

17.02.2022 06:20

Колико пара толико и музике рекао би народ нас. Колико грађана је на бироу и не плаћају здравствено. Нисам за Дајица али није он почетак пропадања здравства. Што се тиче овог удружења ок није лоша идеја уколико у томе нема неког личног интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2022 11:42

Колико је нас који позамасне цифре издвајамо за здравство, а не користимо то? У слуцају и да затребамо морамо цекати мјесецима и онда наравно идемо приватно. И за те на бироу је крива власт.