Нема договора о изборима, ни око Изборног закона

Без заједничких ставова о изборном процесу у БиХ. Како се односе лидери странака, тако и њихови чланови. Не слажу се ни око измјена Изборног закона, ни око расписивања избора у мају. Избора мора бити, сматра већина. ХДЗ није за то. Централна изборна комисија је нелегална, с тога се да наслутити, да новац из државног буџета, неће добити.

Босна и Херцеговина 15.02.2022 | 19:18
Нема договора о изборима, ни око Изборног закона

У разговору са ОЕБС-овим директором Канцеларије за демократске институције и људска права Маттеом Меццацијем чланови Интерресорне радне групе изнијели су различите ставове о измјенама изборног законА.

За Борјану Кришто из ХДЗ-а, неприхватљива је Централна изборна комисија. Изабрана је супротно одредбама Изборног закона, каже. С тога, избори по актуелном Изборном закону постају упитни. Буџет институција за ову годину није усвојен.

Избори по старом

Уколико се не постигне договор око измјене Изборног закона, изборе треба расписати по старом. ЦИК то планира 04. маја и да одржи изборе 02. октобра. Међутим, за то су потребна средства, односно усвајање буџета на државном нивоу којег нисмо имали ни прошле године.

У СДА кажу, министар финансија Вјекослав Беванда је ХДЗ-ов министар и он треба да изради буџет и пошаље га Предсједништву БиХ. У ХДЗ-у кажу, не одлучује Беванда око буџета, већ Предсједништво.

Алма Чоло, чланица Интерресорне радне групе за израду Измјена изборног законодавства (СДА) навела је да буџет креће из министарства финансија.

За пролонгирање избора, о чему се све гласније говори, нису ни странке из Републике Српске. Средства се могу обезбједити и на други начин, избори се морају одржати.

“Ја мислим да постоје институције које су спремне да помогну да се изборни процес одвија бар на начин како је то до сада било и да се омогући грађанима да на крају крајева донесу кључну одлуку. Да казне или награде кандидате који ће бити на тим изборима представници или не грађана”, навео је Бранислав Бореновић, члан Интерресорне радне групе за израду Измјена изборног законодавства (ПДП).

Чека се став Венецијанске комисије

Средоје Новић, члан Интерресорне радне групе за израду Измјена изборног законодавства (СНСД) рекао је да не зна шта добијамо одгађањем избора.

“Ако неко може дати гаранцију да ће до маја мјесеца комплетан изборни процес бити завршен, односно предложене Измјене и допуне, онда може и разговарати, али овако као се воде преговори, ја вам морам рећи да не вјерујем лично ни да су направљени ма какви, како бих рекао, напредак или видан напредак у Неуму“, казао је Новић.

Управо из Неума приједлог ХДЗ-а стоји на столу. Експерти странака га и даље разматрају. Ако се пита СДА, он је неприхватљив, али чекају став Венецијанске комисије.

“Наш је предсједник рекао, све што Венецијанска комисија каже да је ОК и за нас ће бити прихватљиво, то је добро за БиХ и идемо у том правцу”, рекла је Чоло.

Док се чека став Комисије, разговори би се могли наставити, па чак да се на њима поново појаве Палмер и Ајхорст. Уколико се не постигне договор, онда се чека мај и ЦИК. Али њима је потребан новац за избора. Само треба да се види од кога ће га добити, од државе или неке фине институције која ће им га дати.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НР

15.02.2022 20:56

Значи опет крађа и куповина гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

16.02.2022 06:40

То им је једини начин да остану на власти и да не заврше у затвору.багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

16.02.2022 07:12

Значи рат, друго полувријеме, наставак политике оружаним средствима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беки

16.02.2022 11:01

До измјена изборног закона мора доци ..Странац мора да притисне Зилета ..

ОДГОВОРИТЕ