Српска треба озбиљну власт, а не комитет који ће владати

„Ми и СНСД имамо потпуно различите политике. Они су направили систем да само једна структура људи треба да живи. Ми Републику Српску видимо као просперитетну државу са једнаким шансама за све и у којој вриједи право и правда за свакога..., казао је Радовић.

Република Српска 15.02.2022 | 10:38
Српска треба озбиљну власт, а не комитет који ће владати

- Закон о високом судском и тужилачком савјету Републике Српске представља платформу СНСД-а за наредне изборе, рекао је у рубрици "Без увијања" Јутарњег програма БН телевизије замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић.

Радовић наводи да се Влада нема стварне намјере да проведе тај закон и да се крије иза посланика у Народној скупштини Републике Српске.

“Сама чињеница око тог закона да ступа на снагу годину дана након доношења говори да би могла бити, у шта смо ми убијеђени у опозицији, полиитчка игра СНСД-а за изборе који долазе ове године", казао је Радовић.

Све ове године ВСТС БиХ је, како каже, функционисао са човјеком који је био представник Срба, близак владајућој колацији, посебно СНСД-у.

"Лако се може извући закључак што сад желе ВСТС Српске. Ту је и промјена главног тужиоца. То су двије ствари које смо примјетили. Овладали су извршном влашћу, сада су овладали законодавном, остала је судска”, наводи Радовић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Што се тиче најављеног смањења стопе ПДВ-а на основне животне намиринице које је предложио СНСД, Радовић каже да је добра идеја, али поставља се питање гдје је та идеја била све до ове године.

"Апсолутно све се веже за изборе. Тако то изгледа.. Ми смо предлагали диференцирану стопу ПДВ-а", каже Радовић. 

Ако власт, каже он, не уведе диференцирану стопу ПДВ-а, сигуран сам да ћемо је ми увести након избора.

"Не можете платити исти ПДВ на храну и лијекове као н луксузни аутомобил. Већи порез треба да плаћају они који имају већу економску снагу а нижи порез они који имају нижу економску снагу. Храна, лијекови и опрема за бебе морају имати нижи порез“, појаснио је Радовић. 

 Наглаша да власт СНСД-а за 16 година, колико владају Републиком Српском, нема много тога чиме се може похвалити.

"И ово што имамо раст прихода од пореза опет је на терет грађана, јер да вратимо оно како треба да изгледа… Ви увезете пшеницу, брашно, увозили сте по једној цијени, били су мањи порези, мање царине, мањи ПДВ, сад увозите по скупљој цијени, опет ће ту цијену платити грађани", казао је Радовић и навео да се Влада није трудила да унаприједи и заштити домаћу производњу.

"Погледајте пољопривреднике, питање је сјетве. Сто посто је отишла цијена ђубрива", навео је он и нагласио да програм опозиције нуди бољу Српску.

"Много боље него што је то данас. Праведнији систем, позитивна селекција, останак младих, раст производње, раст БДП-а, а затим раст просјечних плата, пензија, најнижих прије свега. Не смијемо се претворити у социјалну државу", казао је Радовић.

Према његовом мишљењу, могуће је имати бољи стандард у Републици Српској само јој треба озбиљан економски програм, који ће се реализовати.

"Републици Српској је потребан озбиљан економски програм, озбиљна стратегија која ће казати гдје ће Република Српска бити за пет година, са којим ресурсима, са којим бруто домаћим производом, са колико становника, са којом цијеном енергије...", казао је Радовић, наводећи да СНСД-ова власт такву стратегију не нуди.

Говорећи о буџету, он је казао да је претрпан непотребним и скупим инвеститцијама: скупи аутомобили, скупи софтвери, скупа улагања у Јахорину...

„Ми и СНСД имамо потпуно различите политике. Они су направили систем да само једна структура људи треба да живи. Ми Републику Српску видимо као просперитетну државу са једнаким шансама за све и у којој вриједи право и правда за свакога. Тренутно је на дјелу селективна правда и људи у власти раде шта хоће. Ствара се политика једноумља која тежи једнопартијском систему. Народна скупштина гласа како одлучи извршни комитет једне странке. То треба мијењати“, закључио је  Радовић. 

Сиједи видео рубрике "Без увијања":

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

!

15.02.2022 10:47

Коначно неко ко ставља народ испред личног. Свака част! Ко мисли својом главом, избор ће бити лак! Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауфер

15.02.2022 11:30

ЧУЈ ВЛАСТ? НЕ ТРЕБА НАРОДУ ВЛАСТ НЕГО ПРЕДСТАВНИЦИ АКО ВЕЋ ПРИЧАТЕ О ДЕМОКРАТИЈИ. ВЛАСТ ЈЕ ЗА НЕКА ПРОШЛА ВРЕМЕНА И НЕКЕ ЉУДЕ КОЈИ ЈОС НИСУ ИЗАШЛИ ИЗ ПРОШЛОСТИ

Name

У причама

15.02.2022 12:02

...то сви политичари раде.

Name

Цитирам

15.02.2022 10:55

"Ми Републику Српску видимо као просперитетну државу" Па за 10 година биће нас Срба мање од 500000 Чуј државу...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

запажање

15.02.2022 13:11

Јесам нешто преспавао или су ентитети постали државе,популизам.

Name

радовиц

15.02.2022 11:07

Овај из Мркоњића баш жељан власти. Прошло је његово вријеме, џаба му труд, исти додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2022 12:15

Еј из мркоњића распитај се мало одакле је

Name

Татар

15.02.2022 12:21

Одлуцно казано а колико је и стварно други је падез.Радовицу ја колико знам просперитет дрзаве лези на привреди.У послератном периоду РС је вецином затварала фабрике гасила радна мјеста сто и сад на залост цини.Додусе и отворено је пар фабрика које властима слузи за прање новца. На таквој ситуацији ни у Занзибару нема просперитетне дрзаве

Name

доц др

15.02.2022 11:31

Само тебе чекамо, спасиоче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

15.02.2022 11:36

Српска има озбиљну власт.Најбољу од кад постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.02.2022 12:45

Р Српска треба озбиљну власт. Знамо, али како доћи до тога кад су у свим Странкама само "кокошари". Причаш о једнопартијском систему, па то је до вас тзв опозиције, ви сте им то дозволио а не ја. Да сте ви јака опозиција не би могли доћи до тога али јбг ваш сав успјех је да кмечите не данима већ годинама на Додика и његову власт. Џаба нама избори таман да их и ви замјените кад ће бити сјаши курта да узјаше мурта. Ту је проблем. Ипак треба их мијењати по цијену да дођу и гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

15.02.2022 13:11

Свака цаст господине Радовићу,тако прица озбиљан политицар за разлику од ових "Црвених" шибицара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљеник

15.02.2022 15:33

Милане,ако до сада нисте написали и подјелили народу тај економски програм,када мислите? После избора,можда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр угљрник

15.02.2022 16:07

Твој Додиг писе 10 година и јос га није написао, те досао до пола.

Name

Угљеник

15.02.2022 21:59

Милане, ако рачунаш на неписмене програм је непотребан!