Бећировићу, сто пута поновљена лаж није истина!

Она је рекла да би Бећировићу било боље да тражи одговор због чага изостаје економски напредак у БиХ, напомињући да је износ страних инвестиција 2020. године у БиХ био 320 милиона евра, а  у Србији 3 милијарде евра. 

Република Српска 14.02.2022 | 14:42
Бећировићу, сто пута поновљена лаж није истина!

Александра Пандуревић, члана Главног одбора СДС, је коментаришући писаније делегата у Дому народа ПС БиХ Дениса Бећировића, који се жали међународној заједници на предсједника Србије Александра Вучића, казала да о угледу, као и међународној подршци БиХ и Србији најбоље говори ниво страних инвестиција.

Он наводи да су аргуметни које наведи Бећировић погрешени.

„Бећировић је поново писао. Не Вучићу, него амбасадорима ЕУ о Вучићу и државној имовини. Адреса и мета су погрешне, као и аргументи“, истиче Пандуревић.

Она је рекла да би Бећировићу било боље да тражи одговор због чага изостаје економски напредак у БиХ, напомињући да је износ страних инвестиција 2020. године у БиХ био 320 милиона евра, а  у Србији 3 милијарде евра. 

„Прошлу годину, Србија је завршила са преко четири милијарде евра страних инвестиција, а БиХ око 500 милиона. То све говори и о угледу, као и међународној подршци и БиХ и Србији“, навела је Пандуревић.

Према њеним ријечима Бећировић би, да није лијен и задојен мржњом према комшијама, требао отићи на терен и објаснити бирачима да Србија тренутно преговара са 85 инвеститора, а да из БиХ сидро дижу и оних последњих десет што су још ту. 

„Да патолошки не мрзи, питао би власт у Сарајеву како то да они још немају ни пројекат ни новац за дионицу аутопута ка Пазару, а Србија је своју дионицу готово завршила. Да није острашћен, питао би зашто су нам плате и пензије много ниже него у Србији, а само прије осам година су биле веће. Да није радикални јастреб објаснио би бирачима колико сви економски губимо због одбијања Отвореног Балкана... Да није лицемјер и да заиста уважава Уставни суд, Бећировић би се позабавио са 15 одлука Уставног суда БиХ које ФБиХ и БиХ нису спровеле“, поручила је Пандуревић. 

Да сто пута поновљена лаж не би постала истина, каже она, мислим да сви ми, свакога дана и на сваком мјесту, морамо говорити истину о државној имовини и неуставним одлукама Уставног суда БиХ.  

„Прво. Члан И/1 Устава БиХ говори о правном континуитету БиХ ‘која наставља своје правно постојање по међународном праву као држава, са унутрашњом структуром модификованом овим Уставом и са постојећим међународно признатим границама'. Дакле, тај члан каже да је унутрашња структура промијењена. Да је то земљиште власништво БиХ онда високи представник 2005. године не би донио три закона: Закон о забрани располагања државном имовином Републике Српске, Закон о забрани располагања државном имовином Федерације БиХ и Закон о забрани располагања државном имовином БиХ. ‘Само није донио Закон о забрани располагања државном имовином Брчко Дистрикта јер је тамо врховна власт био супервизор, па је он крчмио државну имовину. 30.априла 2009.године, налогом супервизора Рафија Грегоријана, располагање државном имовином је пренијето на институције Брчко Дистрикта, и тамо се државна имовина, укључујући и пољопривредно земљиште и шуме, уредно књижи на Дистрикт. Рафи је то образложио чињеницом да је усвојен амандман на Устав БиХ којим је Брчко постало кондоминијум два ентитета чиме се спроводи Коначна арбитражна одлука' “, наводи Пандуревић.

Да је то државна имовина само БиХ, појашњава она, високи представник би наложио њено књижење на БиХ, и не би користио термине ''државна имовина Републике Српске'', ''државна имовина Федерације''.  

„Уосталом, став Републике Српске прописује да Српска ‘штити и регулише својинске и облигационе односе'. Зар је могуће да Устав РС има одредбу супротну Уставу БиХ коју Педи Ешдаун није избрисао? Осим тог, ОХР је 2009. године направио попис државне имовине и то је имовина чији су титулари били СФРЈ, СРБиХ, ССНО, СУП, ИВ, ДПО и СИЗ. Списак те имовине налази се на сајту ОХР-а и на њему нису шуме, пољопривредно земљиште, ријеке итд“, истиче Пандуревић.

Она наводи и да према Уставном суду БиХ, Српска нема право на имовину на коју имају право Брчко и ФБиХ и да осим тога , како је у свом издвојеном мишљењу објаснио судија Златко Милетић, Уставни суд у својој одлуци поистовјећује јавно добро и државну имовину.

''Кад погледамо диспозитив одлуке долазимо до парадоксалног закључка да уставна категорија (ентитет Република Српска) не може бити титулар једне некретнине (шума и шумског земљишта), а сви други могу. Могу правна лица, могу физичка лица, а произлази да може и Босна и Херцеговина, али само Република Српска не може. Ради се о сувише озбиљном питању да бих себи допустио банализовање овог става, али ми се намеће питање - А шта ако неко правно или физичко лице поклони шуме (шуму као катастарску јединицу) Републици Српској? Како ће се то књижити у катастру? Да ли смију уопште да књиже у корист Републике Српске, односно да ли нотари смију уопште да сачине такав уговор? И да идемо даље можемо закључити да је овај облик нове национализације с ентитетског нивоа на државни ниво дискриминаторан јер нема општи карактер, јер пак опстаје својина правних и физичких лица, а онда можемо рећи и да правна лица која су у својини Републике Српске (јавна предузећа) могу бити власници шума и шумског земљишта, навео је Милетић“, подсјећа Пандуревић.

Пандуревић каже да поред горе наведеног Уставни суд руши диобу власти на законодавну, извршну и судску и поставља се изнад законодавца, налажићи му какав закон треба донијети. 

„Уставни суд налаже ПС БиХ да донесе закон о државној имовини, а у том закону да не смијете предвидјети да власник шума и шумског земљишта буде на било који начин Република Српска. Овим је потпуно нарушен принцип парламентарне демократије и БиХ је сведена на монархију у којој је монарх - Уставни суд“, напомиње Пандуревић.

Према њеним ријечима, сви Дениси овог свијета треба да схвате да овакав Уставни суд не јача БиХ него је растаче. 

„И ако им је заиста стало до БиХ, као што воле да се ките, онда треба да се посвете задатку из Мишљења Европске комисије из маја 2019 – а то је да испратимо стране судије. Јесмо ли или нисмо за европски пут“, упитала је Пандуревић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

14.02.2022 14:02

Добар дан, господјо Додик ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циро

14.02.2022 14:19

Па како у федерације све покуповали арапи, српску земљу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ел нинхо

14.02.2022 14:23

Александра сваку ријеч потписујем,све си им рекла како јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филе

14.02.2022 14:32

Коју је то лаз изрекао Беировиц.....??? Лако је тако реци и коментарисати уопсте, али наброј макар једну....!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

14.02.2022 14:39

Па зато, драга Александра, сто нам је вас/нас предсједник блокирао све институције и својим дипломатским наступом, растјерао све могуце пословне партнере...опет се бавимо последицом а не узроком, зар не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.02.2022 15:38

Хоћете ли ви госпођице подржати смањење ПДВ-а и акциза на алкохол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

14.02.2022 17:52

Добро, и шта је слагао?

ОДГОВОРИТЕ