Ухапшени пропјевали: Ко су курири Саша, Љубо, Никола...

- Осумњичени су стално прелазили легалне државне границе, како БиХ тако и других држава, преко којих су пребацивали дрогу и оружје. За пребацивање дроге су користили курире, а већи дио њих је још неидентификован. Ради се о особама из Србије, Црне Горе и БиХ које су користиле имена Милун, Љубо, Саша и Никола, открива извор из истраге.

Босна и Херцеговина 14.02.2022 | 09:59
Ухапшени пропјевали: Ко су курири Саша, Љубо, Никола...

Иако је Тужилаштво БиХ прије више од мјесец Суду БиХ упутило захтјев за расписивање међународних потјерница за неколико особа осумњичених за шверц дроге и оружја, међу којима су отац и син Ловреновић (Миливоје и Душан, оп. а) који су у бјекству, то се још није десило.

У Суду нам је речено да је ријеч о “процесним радњама”, док у Тужилаштву БиХ, које је задужено за ову обимну истрагу, наводе да је “реализована међународна сарадња са партнерским институцијама из региона, са циљем лоцирања и процесуирања свих осумњичених особа”.

А међу осумњиченима који су у бјекству је и Драган Пејовић, вођа групе која је сарађивала са Душаном Ловреновићем и његовим сарадницима ухапшенима у акцији Транспортер.

СКЛАДИШТЕЊЕ НАРКОТИКА

Пејовић је, према тврдњи Тужилаштва, био задужен за уговарање послова, односно дистрибуирање марихуане и оружја у БиХ. Све је трајало од 2020. до момента хапшења.

Припадници његове групе били су Мишо Миљанић, Миљан Мијовић, Милан Рашевић, Томислав Петровић, Владан Ковачевић, Анђелко Милошевић, Милан Мићановић, Алекса Малиша, Немања Прњата, Душан Мићановић, Рајко Грубач, Милад Јерковић и Милош Ковачевић.

Неки од чланова су у бјекству, док је дио њих још неидентификован. Већи дио је у притвору. Ова група, као и она ухапшена у предметима Транспортер и Стораге 2, комуницирала је путем апликација Скy и Аном.

Радило се о добро организованој групи у којој су сви имали своје улоге и задатке.

Контактирали су и са полицијским агенцијама на основу којих су знали поступања полиције, а посебно Граничне полиције БиХ.

- Осумњичени су стално прелазили легалне државне границе, како БиХ тако и других држава, преко којих су пребацивали дрогу и оружје. За пребацивање дроге су користили курире, а већи дио њих је још неидентификован. Ради се о особама из Србије, Црне Горе и БиХ које су користиле имена Милун, Љубо, Саша и Никола, открива извор из истраге.

Како сазнајемо, дио ухапшених је већ пропјевао и истражитељима открио многобројне детаље. Тако је један од свједока (идентитет је познат редакцији, оп. а) на детаљан начин појаснио да је, поступајући по налогу Душана Ловреновића, преузимао дрогу и складиштио је у својој кући.

- Један од осумњичених, код којег је нађено више од 100 кг дроге, а који је постао свједок, потврдио је тезу Тужилаштва да је поменута група наркотике набављала у Црној Гори и Србији, довозила их у БиХ, а потом продавала у ЕУ.

Други је описао начин на који су користили Скy апликацију, као и друге апликације на којим је примао налоге за преузимање дроге. Осим саслушања свједока, у току је утврђивање осталих чланова групе, као и потенцијалних свједока, провођење финансијске истраге, вјештачење мобитела одузетих од осумњичених, као и друге радње попут ДНА вјештачења.

До сада је упућена међународна правна помоћ Француској и САД-у, сазнајемо од извора блиског Тужилаштву.

400 КГ СКАНКА

Осумњичени су, подсјетимо, дрогу преносили из Црне Горе у БиХ и то преко некатегорисаних путева, шумских и планинарских стаза. Дрогу су паковали у руксаке и торбе које су курири превозили до крајњег купца у БиХ.

Примопредаја је извршавана и у Вишеграду, те Градишци гдје је једне прилике донесено 130 килограма дроге. Договарали су и кријумчарење 110 килограма марихуане из Подгорице у Франкфурт и то за цијену од 470 евра по килограму. Често су, због лоших временских прилика, дрогу крили на планинарским стазама па су се враћали по њу кад се вријеме побољша. У акцији Стаза ухапшено је укупно 19 особа, а током акције је пронађено 400 килограма марихуане. 

(Ослобођење)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ван Гог

14.02.2022 09:04

А ста је са прасковима Хероином Кокаином спидом ајсом екстазијем итдима га у центру БЛ висе него у центру Амстердама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

14.02.2022 09:11

Танко је то, гдје су сомови?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

14.02.2022 10:44

То као да замазу оци, као и увијек, а главни остају да раде стандардно.

Name

Полако, полако

14.02.2022 11:59

Прво курири да попадају, па послије цистацице, и крај

Name

Бурле и Дјикан

14.02.2022 09:50

Ови људи, што бјеже од закона као да су дошли из дивљине, ђисле да вјечито могу бјежати и скривати се од органа гоњења. Чиста хајдучија, сви глуме Старог Вујадина и не схватају да је то давно просло вријеме. За њих је неопходно преваспитавање како би схватили да се тако не може живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВБН

14.02.2022 09:54

Ја знам ко је Никола ! Само ми није јасно гдје је Слободан ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

??‍♂️

14.02.2022 10:29

Пјевају ко славуји ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

14.02.2022 10:44

Ниста они не пјевају, ситно је то.

Name

Сагитариус

14.02.2022 10:50

Полиција у овим акцијама мора бити веома опрезна, и не баш претјерано ажурна, да неби "омашком" истјерала на ћистину неку превише крупну "звјерку" из врха власти коју неби могли да процесуирају због политићког имунитета, а и због много јаћих разлога!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШЕФ

14.02.2022 10:58

БУРЛЕ ЈЕ ГОТОВ , НЕ СПАШАВАЈУ ГА НИ ЕНГЛЕЗИ НИ ТЕНКОВИ СФОРА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.02.2022 11:48

Шта су пропјевали смијешно, мажу очи народу ко су курири рупе задње, што неоткрију у кога су узимали да нису од курира смијешно вјерујте, видјећемо пресуде упамтите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

16.02.2022 03:58

Јадно полиција Републике Српске и Федерална полиција и оба тузиластва су срамота сто постоје уопсте а ми народи у босни било србин хрват босњак знамо и сваки дан видимо пред оцима засто

ОДГОВОРИТЕ