Смањење ПДВ-а није рјешење: Кључ је у домаћој производњи

- Смањење стопе ПДВ није рјешење, зато што ми једноставно немамо домаћу производњу која може замијенити увоз... Значи ми ћемо и даље увозити шећер, уље, брашно..., и то оно што би ми могли производити - наводи Радовић.

Република Српска 13.02.2022 | 20:01
Смањење ПДВ-а није рјешење: Кључ је у домаћој производњи

У Парламент БиХ СНСД је упутио захтјев за регулисање стопе пореза на додадну вриједност. Овим би се, како истиче лидер те странке и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, смањила инфлација и цијене појединих намирница.

Овај закон опозиција је предлагала још од 2009. године, али га је СНСД сваки пут одбио.

Зашто се Додик баш сада сјетио ПДВ-а?

Од приче о мирном разлазу Босне и Херцеговине и осамостаљењу Републике Српске, до смањења стопе пореза на основне животне намирнице, а све зарад политичких поена и гласа више на изборима.

Додик ће до избора, чини се, имати пуне руке посла, јер је много тога обећао.

"Ми смо упутили закон. Он подразумијева да се за животне намирнице и нека друга добра предвиди стопа од 10 посто и то је закон који би требало да важи до краја године, како би се нивелисали, односно смањио овај инфлаторни удар. Да за остале робе остане стопа од 17 посто, а да само на луксузну робу се повећа на 22. Мислим да Босна и Херцеговина мора коначно да уђе у политику диференцираних стопа, јер овако Босна и Херцеговина са стопом од 17 посто има најнижи ПДВ у Европи, а упорно се овдје говори о скупој јавној власти и не знам ни ја о чему другоме“, каже Додик.

Регулисање ПДВ-а ПДП је предлагао већ годинама, али сваки пут приједлог је био одбијен.

Као по обичају, Додик и овај пут, пред изборе глуми патриоту и брижног грађанина, истичу у опозицији.

„Мислим да је ово очигледно Додиков покушај да, када су му пропале све велике националистичке приче и када више не успијева себе да прикаже као највећег патриоту, највећег Србина, да покушава сада у самом финалу, пред саме изборе да добије неки поен кроз овај салто са ПДВ-ом. Од 2009. ПДП је више пута предлагао двије стопе ПДВ-а, СНСД је сваки пут био против. Када је почела корона, предлагали смо мањи ПДВ за угоститеље, СНСД је био против“, истиће Игор Црнадак, посланик Клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске.

У економском програму СДС-а, између осталог, је и смањење стопе ПДВ-а.

Замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић, који води Ексономски савјет те странке, каже да му је драго што се Додик угледао на опозицију, уколико се не ради о предизборној кампањи.

"То је рјешење, могу рећи, краткорочно, зато што ми једноставно немамо домаћу производњу која може супституисати увоз или замијенити увоз и да једноставно подстакне извоз, да направимо ту једну равнотежу", каже Радовић и наглашава:

- Значи ми ћемо и даље увозити шећер, уље, брашно..., и то оно што би ми могли производити. Морамо да увозимо, а то су све берзанске робе на чију цијену ми не можемо утицати“, каже Радовић.

"За смањење цијена намирница потребно је обезбиједити домаћу производњу", истиче Радовић и додаје да власт о томе не води рачуна.

(БН/Д. Цвијић)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

народ

13.02.2022 21:21

укините ПДВ на дјецију храну, гардеробу и остало за бебе...стално кукате да нам је наталитет у опадању...говеда једна незасита, мало вам је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

УИО

13.02.2022 21:49

Како мисли смањити стопу ПДВ-а ако то не уради и ФБиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

13.02.2022 22:55

Па који смо ми "токмаци",Семберија могла бившу нам државу сву Југу хранити,али јок,ми се још боримо,свако у својим рововима и 30 година послије.За то вријеме ова БАГРА СДА-СНСД-ХДЗ са фамилијом и кумовина распродаше све и затрше да трава више не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

14.02.2022 14:25

Не претеруј. Војводина је могла хранити цијелу Југославију, Семберија можда БиХ, али чињеница је да би Семберија, Лијевче поље и Поткозарска раван могла прехранити читаву државу БиХ и доста тог извести вани, али то није случај нити ће са оваквом политиком икад бити. ЕУ даје за субвенције за пољопривреду око 1/3 укупног буџета то је око 30% а ми једва 2% то је недостижно и узалудно.

Name

1111

14.02.2022 02:55

У земљи у којој је корупција и криминал кључни механизам за богаћења прије свега људи који су дио власти и који слиједе власт, увођене ниже стопе ПДВ је отворање још ширег фронта за криминал путем утаје пореза. Ово би била посебно изражена погодна ситуација због чињенице коју наводи Радовић, а то је доминантан увоз у односу на домаћу производњу. Механизам смањења стопе ПДВ за основне животне намирнице ће додатно повећати увоз, а угушити и оно мало домаће производње. Право рјешења је да се подстиче домаћа производња кроз механизам поштених неселективних подстицаја. На тај начин је могуће одржавати стабилне цијене, а самим тиме подстицати домаћу производњу. Производња основних намирница није сегмент производње веома високог технолошког нивоа и брзо може домаћа производња да потисне увоз, наравно уз услов да се прекине спрега увозничких лобиста и власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

14.02.2022 03:37

Људи. Зна се унапријед резултат кад би играли фудбал Борац и Јувентус . Као што се није могао такмичити Фолцваген и Застава. Али је Тито заштитио Заставу. Потписивање разних угивора са ЕУ је пропаст за нас. Али бесповратна средств,кредити власт маме ка ЕУ . Смањење ПДВа за 7% на неке производе, на рецимо потрошачку корпу ће утицати са 1% дали и толико. Неодустају од мазања очију народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИКОВА ФАТАМОРГАНА

14.02.2022 05:36

САМО СУ РОБНЕ РЕЗЕРВЕ МОГЛЕ ПОМОЦИ. АЛИ ...ПОСТО ЈЕ ВЛАСТ ТО УНИСТИЛА И ПОКРАЛА, ПРЕПУСТЕН ЈЕ НАРОД САМ СЕБИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

14.02.2022 05:58

Која домаћа производња јадни ви. Колико пара треба издвојити сада за једну сјетву. И досад је тешко ишло од сада никако. Крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед Крсто

14.02.2022 06:06

Колико чујем смањиће је са 17 на 15,то је 2 %. Па дал је он уопште паметан,шта то значи народу и овој сиротињи која и онако не зна више како ће живјети. Имамо домаћу производњу ал је решимо из дана у дан,угасили и распродали фирме,ојадили све што се могло,пољопривреду коју требају да дижу у небеса,они је руше из дана у дан увозом а домаће производе бацамо,затрпавамо мајдене са њима. Свиње дајемо у бесцење. Имамо најскупљу нафту у Европи на основу примања,на свјетском нивоу нафта појефтињује а код нас поскупљује. Минерална ђубрива више него 3 пута скупља. Подстицаје остварују само они велики и који су приврзени власти. Нема нам овде живота,то је сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

14.02.2022 06:45

Њему, узурпатору, није циљ смањење пдв, већ враћање изгубљеног поверења код грађана, али надам се да се народ опаметио и види о каквом је манипулатору ријеч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

14.02.2022 06:54

Домаћа производња за власт је подјелити субвенције пољопривредницима СВОЈИМ и себи тракторе........ Најприје смањити луксуз власти, одабрати пријоритете за побољшавање, УБЈЕДИТИ НАРОД ДА СЕ ВИШР НЕ КРАДЕ, и радити за народ- А не гдје се год појави обећава, ОДНОСНО КУПУЈЕ У ЛОКАЛУ са нашим милијонима. Забрињавајуће шта нам се дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

14.02.2022 07:04

То је то, то је рјешење, домаћа производња и откуп свих домаћих производа, лијевче поље може нахранити цијелу РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

14.02.2022 07:33

продајте половину своих лимузина помозите народу ,старост замијене васих аута продузити на 10 г ако градјани ниста не возе јер немају од цега засто ви сваке године увецавате возни парк,или уведите закон да дрзава купује и васој дијеци скупа возила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.02.2022 11:08

Цекајте ви милостињу.Доцекат цете је у лимбургу мјесецу

Name

Сагитариус

14.02.2022 12:30

Влада РС би требала у овом тренутку да хитно интервенише, и да донесе ћитав сет антиинфлаторних мјера, нпр. хитно формирање институције робних резерви РС, затим максималне пореске и све остале олскшице за домаћу пољупривредну производњу, активирање домаће производње, која може да допринесе смањивању увоза из ЕУ, па тек онда као успутну мјеру, смањење маржи и ПДВ-а, и осталих олакшица за домаће произвођаће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.02.2024 11:16

Све нешколиване и оне са купљеним дипломама. У земљорадничке задруге удружити и храну производити.

ОДГОВОРИТЕ