Њемачка данас бира предсједника

У Немачкој се данас у Савезној скупштини одржавају индиректни избори за предсједника земље за наредних пет година.

Свијет 13.02.2022 | 11:48
Њемачка данас бира предсједника

Фаворит је актуелни шеф државе, социјалдемократа Франк-Валтер Штајнмајер. Савезна скупштина, која бира председника, окупља 736 посланика Бундестага и 736 делегата које бира 16 немачких покрајина.

Штајнмајер ће имати три главна противкандидата - доктора Герхарда Траберта номиновала је Левица, десничарска Алтернатива за Немачку је предложила контроверзно члана Демохришћана Макса Отеа, а ту је и Штефани Гебауер у име регионалне странке Слободни бирачи, навео је Дојче веле.Задатак делегата је да подигну руку за оног ко је утврђен раније, зато партије ту шаљу и спортисте, глумце, биће ту и један астронаут, као и неколико епидемиолога и медицинских радника, у знак захвалности што се боре за здравље у време пандемије.Председник представља Немачку у земљи и свету, али има далеко мање надлежности у односу на председнике у САД, Русији или Француској, не командује војском, не може да доноси декрете или указе, нити може да распусти парламент.

Председник ретко користи уставна овлашћења, која могу бити важна у случајевима криза. Рецимо, он одлучује да ли Бундестаг мора да се распусти ако канцелар изгуби гласање о поверењу.
Има моћ да стави вето на законе за које верује да крише Устав Немачке. Сваки немачки држављанин старости најмање 40 година може бити биран за председника.Може га предложити било који члан Савезне скупштине. У прва два круга гласања потребна је апсолутна већина, у трећем је довољна релативна већина.

Између свака два круга гласања могу се номиновати нови кандидати.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

...

13.02.2022 11:56

То је у Њемачкој "икебана функција".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

13.02.2022 12:19

Нека узму Шмита,идеалан је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

14.02.2022 07:06

само да изаберу некога ко ће пустити да што више народа оде одавде из БиХ,ДА ЛАКШЕ МОЖЕМО ИЋИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

14.02.2022 13:44

Дозволите народу да ради и олакшајте папирологију

ОДГОВОРИТЕ