Хрватска мами сезонце: Бољи услови и зарада

Хрватска већ годинама мами сезонце из БиХ за рад у угоститељском сектору у току љетње сезоне. Одлични услови мотивација су многима, а угоститељи из БиХ поручују да ће, уколико власт нешто не предузме, остати без обучене радне снаге. То ће, упозоравају, имати лоше посљедице по читав сектор.

Република Српска 12.02.2022 | 20:06
Хрватска мами сезонце: Бољи услови и зарада

Тражимо конобаре, шанкере, куваре и собарице за рад на мору у току сезоне...То су само неки од огласа којима се радници из БиХ и региона позивају на рад на хрватском приморју. Оно што се у огласима нуди за наше раднике звучи као сан. Заинтересованих је из године у годину све више. Разлог је, кажу они са искуством, спајање угодног и корисног.

Одлична зарада на првом мјесту била је мотив Марку Спасићу из Бијељине који је у Хрватској радио као конобар.

Спасић каже да је велики плус то што је сваки радник од почетка пријављен, а осигурани су и смјештај и два оброка, док трећи можете да купите по цијени као код куће.

“Ви прије свега тамо идете да радите. Међутим, кад одрадите својих осам или девет сати, сваки прековремени сат вам фирма плати”, каже Спасић и додаје:

“Послодавац  сређују санитарну књижицу и папире. Не плаћате никакве накнаде из свог џепа. Штавише, ако испоштујете уговор до краја послодавац вам рефундира трошкове пута.

Марко је радио на острву Лошињ, у хотелу у Малом Лошињу гдје је, како каже, у току сезоне, као и свуда на мору, сваког дана викенд. То је сан сваког конобара јер више гостију значи и више напојиница које, истиче значајно увећају суму коју на крају мјесеца ставите у џеп.

“Ја сам радио у малом луксузном хотелу који прима око 100 гостију у којем је као добар дан да гост конобару да напојницу од 50 или 100 евра. Моја супруга је радила у другом типу хотела у којем гости такође дају јако добре напојнице. Поред основне плате можете да зарадите још минумун пола плате. Ради се нормално, ништа више него овде у Бијељини у току сезоне”, истиче Спасић.

Послодавци из Хрватске због пореских олакшица сезонцима могу да понуде и троструко већу зараду него они у БиХ, истичу угоститељи. Уколико власт жели да помогне привредницима и угоститељима, неопходно је да се смање порези и доприноси на плате радника, каже Милена Станишић из Удружењу послодаваца угоститељства и туризма "Хорека".

“Приједлог Удружењу послодаваца угоститељства и туризма "Хорека"  био је да се, ако је минимална плата 590 КМ и ако доприноси на ту плату износе између 250 и 300 КМ, повећањем плате до 1.500 КМ не повећавају порези и доприноси”.

Станишићева додаје да би се тиме повећао стандард и плате раднике, као и њихова кредитна способност, а да би велики број послодаваца изашао из сиве зоне.

Као добру страну неизбјежних сезонских миграција економсти истичу то што радници зарађени новац троше код куће. Лоше је то што ми остајемо без радне снаге, поготово уколико радници оду на дужи период или трајно, каже економиста Мирјана Орашанин.

“Школство треба да се прилагоди тржишту рада. Уколико је потребан већи број кувара, конобара и различитих врста угоститеља, требало би увести угоститељске школе у свим градовима, па бисмо, уколико неко оде, имали спремне и обучене раднике, омладину која је на пракси и већ је упућена у посао”, сматра Орашанин.

Из Сектора туризма и угоститељства упозоравају да ће сезона на хрватском приморју ове године бити одлична, а да одлазак радника не могу да зауставе. Страхују да ће у сред сезоне остати без обученог особља што ће, уколико власт не реагује, негативно утицати на квалитет услуге и пословање комплетног сектора.

(БН/ Д.Илић    Фото:БН)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Слок

12.02.2022 19:23

А ста угоститељи хоце од дрзаве, то ми није јасно? Дигни плату свом раднику, немој се дерати на њега, не понизавај га, пусти га куци послије 8-9 сати рада. Ако треба дигни цијене у објекту, па повецај плате. Угоститељи и пољопривредници само несто од дрзаве тразе. И ја сам угоститељ. Ја имам исте раднике вец 10 година, само нове додајем. Моји радници ходају по граду као господа, нису несрецни, имају нормалне зивоте, примања. Али зато ја нисам "газда", не возим ауто од 100 хиљада марака, немам 5 станова, не финансирам три љубавнице. Е зато могу својим радницима и да дам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

12.02.2022 21:39

Браво камо среце да је висе таквих као ти правих послодаваца а не пауна надунаваних идиотс.

Name

Бањалучанин

12.02.2022 21:55

Свака част. Који угоститељски објекат водите? Колика је просјечна плата конобара код Вас?

Name

Боро

12.02.2022 22:18

Свака част ,ако је тако.Добро сте рекли.Коме нормалном теба пет станова,ауто од 100000 КМ,...љубавницама никад доста.Нажалост такви кад имају пет станова,хоће и шести и седми и никад краја...Зар није већа срећа кад су људи који су свакодневно са тобом сретни и њихове породице

Name

Ноле

12.02.2022 22:19

Свака ти цаст за коментар.Пронасао сам се у њему,иако имам мање радника од тебе,али драго ми је да нисам једини.И погадјају ме коментари како приватници малтретирају своје раднике,бла,бла.Код мене је главни мото:задовољан радник,задовољан и ја...

Name

Јован

12.02.2022 22:49

Ај не лупај. На море у хр долазе гости из Европе који могу да плате кафу 3 е, сок пиво 5 -6 е, руцак 20+ еура .. то у бих кошта 3-4x мање...самим тим бих газда ни изблиза не зарадјује као хр газда, ако уопште и зарађује...а самим тим нажалост ни плата не може ни прици оној у хр...

Name

ре Слок

13.02.2022 07:11

Ово је први послодавац који се јавио а да има осјећаја за раднике.Свака част!

Name

Ре: Слок

13.02.2022 08:41

Свака ти је на мјесту. Свака цаст на здравом размисљању. Одувјек сам де питао засто сваки привредник у овом слуцају угоститељ не задрзи доброг радника и да му да добру (реалну) зараду. Мијењају раднике као ципеле а сваки глуми газду, има љубавницу, хоце добро ауто, "мувају" са порезима, допринодима, радници им раде по 10-12 сати и све то за 700-800 марака. Зато их конобари и пидкрадају јер се изивљавају над њима.

Name

Ре Слок

13.02.2022 09:29

Свака част! Прави Господин и један од ријетких нормалних послодаваца у овој чамотињи.

Name

Туриста

13.02.2022 11:12

ЕТО ЗАСТА ЈЕ МИЛАНОВИЦ ХВАЛИО ДОДИКА ДА ИЗВЕЗЕ И ОВО РАДНЕ СНАГЕ СТО ЈЕ ОСТАЛО А ДОДИК КОБИВА СТВАРА НЕКУ СРПСКУ ДРЗАВУ А ОН ОТЈЕРА СВЕ ПО СВИЈЕТУ БИЈЕЛОМ.

Name

Ду

12.02.2022 19:39

Роборадницко друство послусности без права на мисао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

12.02.2022 19:58

Увест ће вама Миле порез, нећете ви тамо радити а да не платите овде порез, ово су тек издајници и страни плаћеници, у правом смислу . Умјесто да раде за 500 марака и граде своју државу они граде Хрватску за неких пишљивих 1000 еура, и то мјесечно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

13.02.2022 07:30

Мили и јесте циљ да сви непослусни оду . Дзабе иду кад опет све зарадјено врате куци и Мили плате ПДВ и акцизе на све сто потросе . Опет им Леми узме 30% свега сто зараде . То подијели себи , кумовима и послуснима , пензионерима сицу и влада 20 година . Пензионери вицу не дамо РС , дјеца им раде за странце а они од РС имају само само 2м² на гробљима која дебело морају платити . Кад се вец иде треба отици заувијек и никад марку једну не унијети у ту проклетињу .

Name

Владимир.В3

13.02.2022 16:42

Нема од тога ниста ја радим у њемацкој и нисам долази тамо због короне висе од годину и сад кадсам био за нову годину све стосам потроси сву робу купиосам у федерацији код нас све скупо ..намјестај посебно .

Name

Игор за Владимир

13.02.2022 21:29

Владимире , Владимире ... па ста има везе сто си купио у Федерацији кад се ПДВ скупља у исту касу на дрзавном нивоу и дијели по процентима ентитетима и дистрикту . Па проблем и јесте сто си ти у Њемацкој а намјестај ти у Босни а на све си платио ПДВ . И од тог ПДВ багра зиви .

Name

Истина

12.02.2022 20:01

Није за упоредјиват са нама. За нас је Хрватска уредјена дрзава а у приморју одлицан зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДМ

12.02.2022 21:22

Изгледа да предлажеш да се покатоличимо?

Name

Обијективно

12.02.2022 22:22

Па ако је уређена држава Хрватска што Хрвати не раде тај посао,него бијеже ван?Рећу ти зашто радиш 12х 4 мијесеца без и једног дана одмора,а то што неки кажу за 1000€то је измишљена лаж,Румун и Бугарин добију толико у Шпанији и италији,али у ХР даБогда.

Name

Ре одм

13.02.2022 09:00

Какве то везе има? Дивис се кинезима а пљујес Титу. Волиш Русе а идеш на запад да радиш. Мало си збуњен изгледа.

Name

????

12.02.2022 20:57

Нека тамо се може. Зарадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњам

12.02.2022 21:49

8 сати дневно у сезони тешко могу да замислим, ал нек му буде. А и кад су тако добри услови, зашто онда млади напуштају хр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

12.02.2022 22:09

Сколство да се прилагоди трзисту , ово је смјесна изјава , конобари, кувари , хемисјки техницари , професори физицког,професори географије раде у електропривреди , и јавном снабдјевању, а струка на бироу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За зоки

13.02.2022 15:16

А како коментарисес насе послодавце који казу да немају кв радника и руководиоца.а стање је оваки:има кв раднике који раде за 650 км а за руководиоце ставио оне са основном сколом и плата им 1500км.исти ти са основном сколом псују матер радницима ,малтретирају их и пису пријаве.ово вам је права слика послодаваца из РС.

Name

Како није

12.02.2022 23:49

...радни логор? Нешто ми Срби превише иду усташама да им раде. Па није ли Србима криво због нестанка Срба из РСК? ЗАШТО СМО РАТОВАЛИ? Зашто одма нисмо напали БиХ и разбили је заједно па да овог монсзтруна од државе више не буде? Ово је срамота шта Срби раде властитом народу. Умјесто да бојкотују Хрватску максимално они иду усташама "на ноге". Зашто изгиде онолики народ? Нико висе не мари за Јасеновац, Бљесак Олују... Велики бр Крајисника има Хрв држављанство па се питам, зашто су уопште узимали оружје да се боре? Па додје ми послије све муке да Бошњацима одем и честитам им за борбу за БиХ. Стварно су људи поред нас и због нас пропатоли пуно. Заслужили су да БиХ буде највише њихова. Надам се објави овог коментара. Поздрав од Милош Спаића из Шведске

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОКИ

13.02.2022 20:55

што оде у Шведску, зар тамо није радни логор. ЗАЈЕБАЛИ СМО СЕ МИ СВИ КОЈИ СМО РАТОВАЛИ. МИСЛИМ НА СВА ТРИ НАРОДА. Упалише нам свјетло да прогледамо. И шта видимо

Name

цикапејо

24.02.2022 22:10

Што ниси остао онда овде ,него лепше ти је из шведске да пљујеш?? Много је таквих паметних који од преко коментаришу

Name

Зохар

13.02.2022 04:06

Ала напојница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

13.02.2022 05:56

Није то проблем у угоститељству свугдје је проблем радна снага. Газде неће да раде а неће ни да плате. Корпа отишла, престигла европску, а плате афричке. Мора народ ићи ил да краде ил за поштеном зарадом.фабрика Пасс стално тражи раднике. Зашто. неће и немогу људи да раде за минималац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

13.02.2022 08:32

И Горица ће кажу за Хрватску.Човић јој нашао добар посао,код доброг послодавца.Не може више овдје,велики су јој доприноси и разне таxе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угоститељ

13.02.2022 08:35

ОВА ВЛАСТ У РС СЕ БРИНЕ ЗА МАСОВНИ ОДЛАЗАК РАДНЕ СНАГЕ КАО РОБИЈАШ ЗА ДРЖАВУ! СРАМОТА КО ВЛАДА СА МИЛИОН ЉУДИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.02.2022 09:42

Г.Објективно,радио сам годинама у Ровињу,плате су слиједеце,кухар са искуством 2000,конобар 1500 плус манца помоцни у кухињи,собарице,цистацице 1000,све у еурима,ради се 8 сати 6 дана у седмици један је слободан,имас смјестај и један оброк. Све сто се плаца у цези папира сноси газда и вецином плацају пут да додјес. Они су на то принудјени јер нема ко радити,домаци људи тразе лаксе послове. Висе воле нас из бивсе Југе бего Филипинце и Непалце јер и они су вец поцели долазити на градјевину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОКИ

13.02.2022 20:51

Све тачно. Ја годинама љетујем управо у ХР. Никад ни једног инцидента или увреде. Чак и у Далмацији примјетите да сте добродошли, а о Истри и да не причамо. Боље ићи радити на море у ХР него у Црну Гору. Ови што пишу по форумима и пљују људе које и не знају требали би изаћи из ове зоне сумрака гдје им се сервирају национализам, привитимизам ,бахатост од јадних политичара .