Због ХЕТ-а Влада Српске хитно промијенила Закон

Према новој одлуци која ће се наћи на дневном реду Скупштине акционара која је заказана за 26. фебруар, Хидроелектране на Требишњици ће се докапитализовати у износу од 280 милиона КМ умјесто првобитно планираних 435 милиона КМ, извјештава Индикатор.ба.

Република Српска 12.02.2022 | 16:28
Због ХЕТ-а Влада Српске хитно промијенила Закон

Нова одлука о докапитализацији припремљена је након што су у Народној скупштини Републике Српске средином ове седмице усвојене допуне Закона о тржишту хартија од вриједности које су имале за првенствени циљ спречавање промјене власничке структуре предузећа кроз јавну понуду нових акција.

Испоставило се да претходна одлука о докапитализацији у вриједности 435 милиона КМ, коју је Влада Републике Српске путем матичног предузећеа Електропривреде Републике Српске, већинског власника ХЕТ-а, повукла, није била добро припремљена.

Наиме, парадржавни фондови (ПРЕФ и Фонд за реституцију РС), који држе 15 посто удјела очито немају довољно средстава да кроз право  куповине  откупе акције како би задржали своје власничко учешће.

На тај начин, акције предузећа би могли купити и други заинтересовани инвеститори, од који је један, Електропривреда БиХ Сарајево, јавно исказао интересовање.

Влади РС такав сценарио није одговарао те је због докапитализације ХЕТ-а промијенила Закон о тржишту од хартија од вриједности којим омогућава да се "јавна понуда акција емитента може окончати прије истека рока за упис и уплату и у случају да су власници акција, користећи право прве  куповине, уписали и уплатили акције нове емисије најмање у проценту утврђеном за успјешност".

Према Закону проценат успјешности за емисију је 60 посто, а законским измјенама фактички се омогућава окончање јавне понуде кроз право  у том проценту или изнад њега када и како то одговара емитенту.

Новом одлуком о докапитализацији предвиђено је да Хидроелектране на Требишњици емитују 280.000.000 редовних (обичних) дионица класе "А", номиналне вриједности 1,00 КМ по дионици, укупне номиналне вриједности емисије 280.000.000,00 КМ. Темељни капитал Друштва, уписан у судски регистар износи 385.164.196,00 КМ.

Докапитализација Хидроелектрана на Требишњици проводи се ради инвестиције у Хидроелектрану Дабар и повећање капитала ХЕТ-а.

У скупштинској расправи поводом усвајања допуна Закона о тржишту хартија од вриједности из опозиције је упозоравано да предузеће има проблема са ликвидношћу и да у њему "нема новца чак ни за замјену гума".

(Индикатор)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаффа

12.02.2022 15:41

И кад кажу "Све је по закону."...а мијењају их по потреби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

765

12.02.2022 15:53

Па ста реци влада је вецина СНСД кроје капу како им одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.02.2022 16:02

Јел могу ја да купим 30% акција? Наравно за 1000 КМ али ћу 25% да препустим великом вођи нек се да се воде на моје име. ПС. паре дајем ,,одма".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

12.02.2022 16:05

НЕМА НИСТА ДОДИК И БАГРА СНСД СВЕ ОПЉАЦКАЛИ И ПОКРАЛИ А НАРОД ГЛУПИ ПЉЕСЦЕ И НАВИЈА ЗА РАЗАРАЦЕ ДРЗАВЕ

ОДГОВОРИТЕ