Њемачка, Белгија и Литванија: Напустите Украјину

Немачка, Белгија и Литванија препоручиле су својим држављанима да напусте Украјину, што су данас учиниле и Аустралија, Нови Зеланд и Кувајт, док је Стејт департмент наложио особљу амбасаде у Кијеву које не обавља хитне послове да напусти ту земљу.

Свијет 12.02.2022 | 15:02
Њемачка, Белгија и Литванија: Напустите Украјину

Немачко Министарство спољних послова затражило је од својих држављана да напусте украјинску територију, осим уколико њихов боравак тамо није апсолутно неопходан, пренео је Ројтерс.

"Немци који бораве тамо позвани су да размотре" одлазак из Украјине, навело је министарство на Твитеру.

Министарство спољних послова Белгије саопштило је у суботу да саветује грађанима краљевине да се уздрже од било каквих путовања на целу територију Украјине и "снажно препоручује" сународницима који су већ тамо да напусте земљу.

"Уколико ситуација ( на руско-украјинској граници ) ескалира, евакуација из Украјине се не може гарантовати. Због тога се препоручује да се напусти земља док је то могуће", наводи се у саопштењу објављеном на сајту белгијског министарства, преноси Интерфакс.

Министарство спољних послова позива белгијске држављане, чије присуство у Украјини "није апсолутно неопходно", да напусте земљу.

Сличну препоруку објавило је и литванско Министарство спољних послова.

У међувремену је Стејт департмент наложио особљу америчке амбасаде у Кијеву које не обавља хитне послове да напусти Украјину због, како је наведено, сталних извештаја о гомилању руске војске на граници са Украјином.

У објави на Твитер налогу амбасаде САД у Кијеву оцењује се да то гомилање снага указује на потенцијал за значајну војну акцију.

"Упркос смањењу дипломатског особља, главни тим амбасаде, наше посвецћне украјинске колеге и Стејт департмент и америчко особље широм света наставиће неуморно да улажу дипломатске напоре и напоре да подрже безбедност, демократију и просперитет Украјине", наведено је у објави.

"Наш савет је јасан, ово је опасна стиуација и требало би да напустите Украјину", поручио је аустралијски премијер Скот Морисон на конференцији за новинаре.

Сличну поруку упутило је и новозеландско Министарство спољних послова.

"Нови Зеланд нема дипломатско представништво у Украјини и способност владе да пружи конзуларну помоћ Новозеланђанима у Украјини је тиме веома ограничена", наведено је у саопштењу.

Министарство је оценило да би се "безбедносна ситуација могла променити у кратком року и држављани Новог Зеланда не би требало да се ослоне на помоћ ако се евакуишу у тим околностима". Упозорење Аустралије и Канаде уследило је пошто је амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио да би Русија у сваком тренутку могла да изврши напад у Украјини а Вашингтон и друге западне престонице затражиле од својих држављана да напусте украјинску територију, подсетио је Ројтерс.

Влада Велике Британије јуче је препоручила британским држављанима да напусте Украјину док су комерцијална средства још доступна, као и да не путују у ту земљу.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

То је вец установљено

12.02.2022 14:09

Као и да је Еуропа ипак Француска, не Њемацка ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умисљање Америке

12.02.2022 14:11

Да је цудо, па сад је отворена књига ... А и лукавство има рок трајања ... Али и талас којим се моделује "инзињеринг" грескама, не само лукавство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

12.02.2022 17:06

Тај запад Украјну окрено против русије И сад кад је рат близу Остависе је на цједилу

ОДГОВОРИТЕ