Захтјев за Куртија: Омогућити Србима да гласају на изборима

Амбасадори земаља Квинте поднијели су Аљбину Куртију конкретан захтјев којим траже да се нађе начин да Срби са КиМ гласају на изборима у Србији.

Србија 12.02.2022 | 13:18
Захтјев за Куртија: Омогућити Србима да гласају на изборима

Извори блиски овом питању наговијестили су да међународна заједница од премијера тзв. Косова тражи да нађе начин како би држављани Србије могли да гласају на територији Косова.

Како преноси РТВ Дукађини, ови извори су указали да је овај захтјев упућен шефу владе раније ове недјеље и да је добио рок да одговори до краја мјесеца.

Они су, како се наводи, упутили питања кабинету премијера, али влада није одговорила, а нико од званичника није пристао да коментарише ову тему.

Иако владини званичници нису коментарисали, стручњаци за политичка дешавања на Косову кажу да је Аљбин Курти сада у тешкој позицији.

Према ријечима политичког аналитичара Агона Маљићија, овакву позицију погоршала је чињеница да прије извјесног времена није дозвољен референдум о уставним промјенама у Србији.

Он је поменуо је Канцеларију за везу Србије на Косову као прилику да локални Срби гласају на референдуму, као и на изборима.

Маљићи предлаже да свака одлука коју влада донесе треба да буде координирана са опозицијом и другим институцијама. Према његовим реијчима, питање референдума и одржавања избора не треба посматрати као одвојено од дијалога.

На састанку који је премијер Аљбин Курти имао прије неколико дана са специјалним изасланицима Ескобаром и Лајчаком, разговарано је и о могућности одржавања српских избора на Косову.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ицх

12.02.2022 13:41

Кажете тзв.Косово а тражите дозволу за гласање па ко је ту онда тзв?

ОДГОВОРИТЕ