Ово су детаљи који разоткривају фалш новчаницу

У Србији се, када је у питању домаћа валута, највише фалсификује новчаница од 1.000 динара, саопштила је недавно Народна банка Србије (НБС). Како препознати лажан новац и шта треба да урадите ако посумњате да се у вашим рукама нашла фалш новчаница?

Србија 12.02.2022 | 11:43
Ово су детаљи који разоткривају фалш новчаницу

Како за Б92.нет поручују из централне банке, фалсификоване новчанице грађани најчешће могу препознати на основу следећих карактеристика: општи изглед фалсификоване новчанице визуелно делује делимично замућено, штампани детаљи немају јасан изглед - што се најлакше може уочити на главном мотиву на лицу новчанице (портрету), а затим и на другим детаљима. Код оригинала сви детаљи имају изражену оштрину, због чега цела слика штампаног дела даје изузетно јасан изглед.

"Фалсификована новчаница је у највећем броју случајева глатка на додир, без имитације дубоке (рељефне) штампе која се код оригинала може јасно осетити благим преласком јагодицама прстију преко главног мотива (портрета), текста НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ у ћириличној и латиничној верзији (уз леву и десну ивицу на лицу новчанице) и другим елементима који су рељефни на додир", кажу у НБС.

Такође, водени жиг, који се код оригинала налази у белом правоугаонику, и који се види усмеравањем фалсификоване новчанице у правцу извора светлости, често није имитиран, а у случајевима његове имитације не приказује повољан изглед портрета у штампаном делу (без јасних и прецизних контура, замућени детаљи, деформације појединих карактеристика), што се може јасно уочити у поређењу са тим детаљем на оригиналној новчаници.

"Заштитна нит код фалсификата је често имитирана испрекиданим лепљењем светло сиве фолије или сивом бојом чији се прекиди и имитација јасно уочавају, такође усмеравањем новчанице у правцу извора светлости. Код оригинала заштитна нит се оваквом провером уочава целом дужином у континуитету са микротекстом динар, ћирилицом и латиницом наизменично целом дужином нити", додају у Народној банци.

Кинеграм (холограм) код фалсификата је најчешће имитиран термичким лепљењем сиве фолије на којем је утиснута номинална ознака која се у великом броју случајева може уочити при првом контакту са оваквом новчаницом. Код оригинала на овом елементу заштите поред дискретног изгледа номиналне ознаке и још једног детаља који се разликује код апоена уочава се ефекат дугиних боја, променом положаја новчанице, висока прецизност микротекста номиналне ознаке, као и веома прецизне контуре овог детаља.

"Новчаницу никада не треба проверавати испитивањем само једног њеног дела јер се у пракси појављују и фалсификати који се састоје из два дела – један део новчанице је оригиналан, а други фалсификован. Ако би се у овом случају проверавао само један део новчанице, могло би се доћи до погрешног закључка да је новчаница оригинална. У ствари, она то и јесте у том делу, али истовремено постоји други део који је фалсификован и припојен (залепљен) оригиналном делу новчанице, тако да се у целини гледано ради о фалсификату", појашњавају у НБС.

Динар и евро су од памука, не од синтетике; Како препознати фалсификовани новац?

Ради лакшег препознавања наведених и других карактеристика на фалсификованој новчаници, на сајту Народне банке Србије доступан је приказ елемената заштите код оригиналних новчаница (цела апоенска структура) са јасним снимцима њихових карактеристика.

"У случају постојања сумње у фалсификат, потребно је такву новчаницу однети у најближу полицијску станицу или банку. У оба случаја ималац новца добиће потврду о привремено одузетом новцу, а саму новчаницу ће полиција или банка доставити Народној банци Србије ради провере аутентичности - експертизе. По извршеној експертизи Народна банка Србије израђује извештај о експертизи којим констатује да ли се ради о фалсификату или оригиналној новчаници. Један примерак извештаја доставља се полицији или банци, а други имаоцу новчанице", кажу наши саговорници.

Уколико је констатован фалсификат, Народна банка Србије га задржава без накнаде, а уколико је реч о оригиналном новцу имаоцу ће полиција вратити исту новчаницу или ће му банка одобрити текући рачун у номиналној вредности новчанице.

Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Уколико

12.02.2022 13:48

Је фалсификат Народна банка задржава новчаницу... Значи поштени грађанин који пријави фалсификат добије К. Суграђани моји драги уколико посумњате да је фалсификат, само га прослиједите даље у нади да ће завршити код неког ратног профитера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О мy Гот

12.02.2022 21:07

Или це му банка одобрити текуци рацун..Ох мy Год ...Па мора да се врати новцаница на руке власнику а на њему је куд це са њом..

ОДГОВОРИТЕ