Предизборне игре СНСД: Обмана о смањењу ПДВ-а

- Ако већ враћају надлежност над индиректним порезима, зашто ПДВ не смање у Народној скупштини Републике Српске, или овим желе показати странцима да ипак неће враћати надлежност? - изјавила је члан Главног одбора СДС-а Александра Пандуревић.

Република Српска 12.02.2022 | 11:07
Предизборне игре СНСД: Обмана о смањењу ПДВ-а

- Када смо ми из СДС, 2014.године, предложили измјене и допуне Закона о ПДВ-у, и увођење нулте стопе ПДВ-а за хљеб, млијеко и млијечне производе, лијекове, дјечју храну и садни материјал, из СНСД су били против, сем Милорада Живковића који је био суздржан, и тврдили су да се стопа ПДВ-а може мијењати само на приједлог Управног одбора УИО, те да је то наш предизборни приједлог. Ако већ враћају надлежност над индиректним порезима, зашто ПДВ не смање у Народној скупштини, или овим желе показати странцима да ипак неће враћати надлежност? - изјавила је члан Главног одбора СДС-а Александра Пандуревић.

Пандуревићева тврди да СНСД нема искрену намјеру да смањи ПДВ на основне животне намјернице.

''Да то заиста желе да ураде, најједноставнији пут је био да то предложи Управни одбор Управе за индиректно опорезивање. Тим би имали и проходност закона кроз парламент. Ми 2014. нисмо могли ићи преко УО УИО јер смо били опозиција. СНСД је лансирао овај приједлог из два разлога. Први је да покажу као да 'брину' о грађанима, знајући унапријед да закон неће бити усвојен јер неће имати ентитетску већину из Федерације, али ће наћи 'кривца' у својој игрици. Други је да странцима покажу како нису озбиљно мислили враћати надлежности и да ето потврђују постојећи закон на нивоу БиХ'', истакла је Пандуревићева.

Она каже да СДС у свом Програму има увођење диференциране стопе ПДВ-а, и да то са становишта СДС није спорно, али су спорне неискрене намјере СНСД-а.

''Подсјетићу да су нам 2014. рекли да нижа стопа ПДВ-а не значи да ће лијекови бити јефтинији, да ће трговци се богатити на рачун државе, да угрожавамо стабилност буџета, аранжман са ММФ,  и да само УО УИО може дати такав приједлог. Када су манипулисали, тада или сад? Рекла бих – и тада и сад. Тада им сујета није дозвољавала да подрже наш приједлог, а данас поново покушавају обманути грађане обећавајући им нешто зашто се нису потрудили да обезбиједе већину у парламенту'', нагласила је Пандуревићева и запитала:

''Уосталом, како ће чак и они гласати за свој закон када на снази имамо закључак Народне скупштине да нема доношења одлука док се ван снаге не стави одлука Валентина Инцка? Ако СНСД има сазнања да је Инцкова одлука повучена, очекујемо да обавијесте јавност. Вољели бих знати шта је истина : оно што СНСД говори у Бањалуци или оно што ради у Сарајеву?''.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Митар

12.02.2022 10:37

Глупост је смањити пдв на основне зивотне намјернице јер то неце имати ефекта . Дрзава би изгубила приходе па би они смањили пензије (сигурно не би политицарима плате ) а не би досло до појефтињења намјерница . 17посто када би укинули на хљеб и млијеко које нпр костају 1км трговци би онда требали смањити цијену артикла за седамнест фенинга они би смањили за пет дванест задрзали за себе а за пат дана дигли би јос за двадест под изговором поскупљења на глобалном трзисту тако да од те мјере нај угрозенији градјани не би имали ниста само бахати трговици месетари . Једина мјера док не продју глобални негативни трендови поскупљења је дрзавна контрола цијена и марзи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.02.2022 17:26

Управо тако, трговци дизу цијене из дана у дан тако да...

Name

Душко

12.02.2022 16:28

Што се тебе тиче треба укинути ПДВ на сва алкохолна пића!

ОДГОВОРИТЕ