Демонстранти стигли до предграђа Париза

Више хиљада противника регулатива уведених ради сузбијања ширења вируса корона оформило је кампове у предграђу Париза након што су у конвојима пристигли из разних крајева Француске и намјеравају да уђу у француску престоницу упркос забрани власти.

Свијет 12.02.2022 | 09:41
Демонстранти стигли до предграђа Париза

Француска полиција саопштила је да је скоро 7.200 припадника безбједносних снага распоређено ради спровођења мјере забране кретања у конвојима.

Званичник полиције из Париза Дидије Лалемен рекао је да су оформили привремени паркинг на који ће више хиљада камиона “паукова”, пребацивати возила и тако спријечити било какву блокаду.

Полиција је на друштвеној мрежи “Твитер” објавила свој арсенал за разбијање блокада попут великих трактора за уклањање барикада и камиона опремљених крановима или воденим топовима.

На улицама Париза су први пут од окончања протеста “Жутих прслука” крајем 2018. године распоређена и оклопна возила.

Премијер Жан Кастес најавио је да ће полиција одлучно реаговати.

-Уколико блокирају саобраћај или покушају да изврше блокаду Париза, морамо чврсто реаговати – нагласио је Кастес.

Демонстранти су инспирисани потезом камионџија који су у Канади блокирали прекогранични саобраћај са САД и реагују због регулатива за сузбијање ширења ковид 19 али и брзог раста цијена енергената.

Више стотина аутомобила, камп-возила и комбија из Лила, Стразбура, Шатобороа и других крајева Француске зауставили су се синоћ на улазима у Париз, али извори из полиције истичу да нису ушли у пријестоницу.

Главни захтјев демонстраната је укидање потврде о вакцинацији која је неопходна за улазак у бројна јавна мјеста и више помоћи власти око рачуна за електричну енергију.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Реално

12.02.2022 09:30

Жали Боже украјинског народа,.... велики цех ће платити као и Сирија ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

12.02.2022 10:33

Ајде таман да се мало загријете до прољеца када се врацају зути прслуци Пандемија заврсава (остат це нам само корона у истом облику као и на поцетку) а и вас предсједник посјецује Путина сто Американцима не иде у прилог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

12.02.2022 10:51

Драго ми је да се народ конацно буди,али јос увијек у недовољном броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Еуропа

12.02.2022 15:39

Подрска демонстрантима!

ОДГОВОРИТЕ