Погрешна реакција амбасадора

„Мислим да је то погрешна реакција дипломатских представника ЕУ, јер смо ми ти који организујемо и ми смо домаћини. То је као када позовете неког на крштење и он каже нећу да дођем јер сам чуо да ће неко доћи“, објаснио је Вучић за „Прву тему“.

Србија 11.02.2022 | 23:42
Погрешна реакција амбасадора

- Председник Србије Александар Вучић оценио је вечцерас да је погрешна реакција дипломатских представника ЕУ, који су, на позив Владе да присуствују обележавању Сретења у Орашцу, најавили да неће доћи због присуства Милорада Додика.

„Мислим да је то погрешна реакција дипломатских представника ЕУ, јер смо ми ти који организујемо и ми смо домаћини. То је као када позовете неког на крштење и он каже нећу да дођем јер сам чуо да ће неко доћи“, објаснио је он за „Прву тему“.

Вучић је подсетио да је Влада Србије, то јест министарка Дарија Кисић Тепавчевић упутила позивницу, у којој је стајало да свечаност организују Влада Србије уз суорганизацију РС и Милорада Додика, члана Председништва БиХ.

„То је тако јер ми већ седам или осам година, на инцијативу Србије и Српске, обележавамо све заједничке датуме заједно, што смо народ који прихвата да живи у две државе, али не жели да им се одузме право да жели да припада једном народу“, додао је он.

Вучић је оценио да је одлука амбасадора ЕУ неозбиљан став, али да Србија неће да мења свој став и искључује руководство Српске само зато што су то тражили амбасадори.

„То ми не пада на памет, нити ћу тако нешто и да разматрам“, поручио је он.

Вучић је казао да њему амбасадори ништа не могу да наређују, како са запада, тако и са истока.

Рекао је да је једна од тековина коју ће да остави онима који ће га наследити, да је Србија самостална, независна земља, која ће самостално да доноси одлуке о будућности.

Најавио је да ће он приредити свечаност поводом Сретења у Председништву или Палати Србија, на којој ће,а што ће, констатовао је, изнервирати неке амбасадоре, доделити орден Жељки Цвијановић, председници РС.

Вучић је подсетио да је једини председник Србије који се није мешао у изборе у РС, и да не прихвата тврдење да је Додик крив за све, јер то није нити фер, нити истина.

Говорећи о БиХ рекао је да је Србија оптужнице које нису процесуиране уступила Сарајеву, надајући се да ће то и они нама, али босанске власти нису ни помислиле да одговоре нешто.

„То је био сигнал велике добре воље Србије“, казао је Вучић додајући да је остао неодговорен.

Новинар Никола Томић оценио је да је одлука амбасадора ЕУ чудан и незрео поступак, и да је увреда домаћина условљавање.

Истовремено је казао да Додик треба да престане да провоцира са причама о отцепљењу РС.

Драматург Биљана Србљановић истакла је да је Додик политичар који две деценије налази начине да буде уз власти Србије, али и да Србија на став амбасадора не може ништа друго да каже него „ћао“ и приметила да наше друштво амбасадоре нажалост сматра гувернаторима.

Она је прокоментарисала да се због подржавања Додика отвара и прича о гласачима из РС у Србији.

С тим у вези рекла је да Биљана Плавшић, која је осуђена за ратни злочин, гласа на Врачару.

„Не треба да гласају овде. Али нажалост већина сматра да Срби из РС треба да буду једнаки са Србима овде“, рекла је она.

Вучић је објаснио да у Србији гласају држављани Србије и подсетио да постоји веома строга процедура за добијање држављанства Србије од седам процесних ствари које морају да се обаве.

На другој страни, каже, Хрватска, земља ЕУ, се хвали да 99 одсто грађана Херцег Босне има хрватско држављанство.

„Ми смо много мање издашни према грађанима РС. Свега око 10 одсто има држављанство, а само четири одсто изашло је на прошлим изборима, што је потпуно занемарљив број“, нагласио је Вучић.

Рекао је да су тему гласача и напада на РС покренули они који мисле да ће добити помоћ и подршку страних амбасада.

(Тањуг) 

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Ана

11.02.2022 23:21

Ми у Србији имамо висе Босанаца у власти него Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Респект

12.02.2022 07:01

Босанци не постоје. А ако људе из БиХ називаш Босанцима због регионалне припадности онда буди фер и реци за вас да сте Србијанци.

Name

Ре

12.02.2022 07:15

Цуј босанци не постоје, па морат цете ици од цовјека до цовјека у свим земљама региона укљуцујуци и Србију и говорити да нисте босанци јер вас другације не познају.

Name

За Ану

12.02.2022 07:20

Босанац је регија као Војводина.Срби су народ у БиХ који тамо зиви. Ана процитај мало историју.

Name

Ре Респект

12.02.2022 07:34

Не проваљуј се....Босанци постоје и то нема везе са "региналном" припадношћу, већ са државом! Сви грађани Србије су Србијанци, јер је СПЦ по канонском праву име Срби узела екслузивно само за припаднике православне вјере! Информиши се!

Name

Србин ал босански

12.02.2022 09:06

Па није баш 'Босанац регија као Војводина'..!! Босна је држава, сусједна држава. Прецизније, то је дио државе који са Херцеговином чине државу БиХ. Која је састављена од два ентитета, као њени саставни а никако раставни дијелови.

Name

Ре

12.02.2022 10:10

Браво Ана за коментар, Вукановић је једини нормалан политичар и сатраће све на изборима

Name

нико из масе

12.02.2022 10:36

Чињеница је да народ који се зове босанци никад није постојао. Бошњаке је измислио алија у нападу креативности половином деведесетих година.Сад треба измислити језик,традицију, историју стару хиљадама година која припада том измишљеном народу. То није ништа ново ватикан и језуити расрбљавају и од Срба праве древне народе срароседеоце а пљачком срБског језика и историје праве фалсификате. То раде у Влашкој,Епиру, Старој Србији и Приморју, Далмацији ,Херцеговини,Славонији... Бошњаци или већ како се зовете постоје као оруђе окупатора.Ништа немате своје .Окупатори вам уређују државу,заставу, химну.Окупатори вам седе у уставном суду.Није то чудо окупатори су вам и веру арапских племена донели. Најжалосније је што се бошњама сматрају исламизирани Срби који су под турском присилом или добровољно насељавали Посавину,Подриње,Семберију,Сарајевску котлину после слома турске окупације у Србији.Скоро цело Сарајево је насељено из Рашке области или како ви кажете санџака.

Name

тако је

12.02.2022 10:39

И Хрватску ти дрзе Хецеговци јос од краља Томислава.

Name

Ре ре Респект-БЛ

12.02.2022 11:17

Ја сам србин из бих а не босанац и тацка. А не могу бити босанско херцеговац ако вец дајес имена по именима дрзава.

Name

Мемо

12.02.2022 12:02

Подрска Додику да нас ослободи од хистерије!

Name

бенито

14.02.2022 00:51

Господину начитаном"нико из масе" могу бити што желим,, могу се изјашњавати како желим, и теби дајем то право. Али, немаш право да ми огњем и мачем намећеш своју религију ( што у принципу и нема везе с вјером ), и то радиш вијековима. Нећу ићи тако далеко у историју као ти, али вратиш се до другого свјетског рата и видиш као је Мољевић одлучио да очисти територије за Велику Србију, па то преузео Дража а послије њега Караџић и Младић. Откуд ти право да убијаш друге само зато што су другачији?

Name

Антиса

14.02.2022 07:50

Мозес балавити колико хоцес. Ти кад из Босне одес у Србију, тебе свако зове босанац и тацка.

Name

да да

14.02.2022 13:41

битнији је наш милионер баја од тамо неке еу у коју је побјегло милион људи због националног лудила

Name

Бане

11.02.2022 23:23

Не могу да вјерујем да се Вучић прави овако наиван.Додик стално упућује ријечи увреде истим тим људима и сад Вучићу као није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЗОБРАЗЛУК

12.02.2022 07:08

Додикова екипа је више зла нанијела српском народу него Армија БиХ. Сва предузећа су уништена, институције разорене и криминализоване, праве се гараже од 35. милиона марака а болесни људи умиру чекајући мјесецима на обичне дијагностичке прегледе попут ЦТ, народ бјежи јер не може ову бахатост да поднесе.

Name

Ре Србин ал босански

12.02.2022 10:00

Чуј овог цара, Босна је држава, односно, када мало боље размисли, ипак је то дио државе, који са Херцеговином чини државу?! Све се то лагано занемари, иако без Херцеговине држава коју помињеш не постоји, и одједном су сви постадоше "Босанци"! Мајсторе, одлучи се више! Наљутићете људе са југа, па ће тако и они почети становнике Тузле и Цазина звати Херцеговцима! ?

Name

Гергелy

12.02.2022 00:13

Да у праву си они глупи а ми сви паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зос

12.02.2022 04:16

Вуцицу,твоје је да их зовес,а њихово право је да одлуце,да ли це доци или не.Па не могу сви поступат како ти и Додик мислите да треба.Уосталом,навикли сте се вас двојица састајат,неце вам бит необицно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.02.2022 06:54

Није позитивно позвати особу која је довела људе до просјацког стапа. Ето,остави га код себе. Да би ми боље зивјели.

Name

СРАМ ТЕ БИЛО ВУЧИЋУ

12.02.2022 07:16

ЧИМ ЈЕ ТО ЖЕЉКА ЗАСЛУЖИЛА ОРДЕН? ТИМЕ ШТО СЕ БАХАТЕ И ПОНАШАЈУ КАО НАЈВЕЋИ НРПРИЈАТЕЉИ СРПСКОГ НАРОДА. ГУРАШ ПРСТ У ОКО ИЗИГРАНИМ БОРЦИМА, ЗАБОРАВЉЕНИМ ИНВАЛИДИМА И ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА. ОНА ЈЕ МОЖДА ЗАСЛУЖИЛА ОРДЕН ОД КОРПОРАЦИЈЕ АУДИ ЈЕР ЈЕ ЊЕНА ЕКИПА КУПИЛИ НАЈВИШЕ НАЈСКУПЉИХ АУДИА.

Name

Ванземаљац

12.02.2022 10:31

Ето ти га Вучићу,немој га ни враћати.

Name

ЗНАЊЕ

12.02.2022 04:16

Предсједниче Вучићу, свака част и поштовања за све оно што шиниш за Србију, као и за подршку, а прије свега финансијску Републици Српској. Међутим није у реду шту упорно у први план стављаш стално Милорада Додика, јер он је члан Предсједништва БиХ, а не предсједник Републике Српске. Уреду је да је суорганизатор свечаности Република Српска, али није уреду да је и Миле Додик. Била је то прилика да суорганизатор буде Жељка Цвијановић, па да постоји разло да се истој додијели орден . Људи се питају чиме је она то заслужила. Миле Додик је Желку гурнуо у страну не само по питању сарадње са Србијом , већ и по свим другим. питањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Знање

12.02.2022 10:37

Па и Вуциц је преузео све ингеренције од Брнабицке

Name

Боље реци НЕЗНАЊЕ

12.02.2022 12:00

Нико није рекао да неце доци због Зељке, него због Додика. Зато се прица о њему, знаци наметнута прица. Друго, Зељка је цлан СНСД и каква је разлика у политици Додика и Зељке, никаква. Само протоколарне улоге разлиците..

Name

4005

13.02.2022 01:21

Мој НЕЗНАЊЕ баш си ти показао неко знање. Република Српске није СНСД. У томе и јесте проблем вас који слиједите СНСД и Милорада Додика, јер по вама Република Српска је само форма преко које се богатите. Поред тога и Србија вам све више служи за то. Благо земљи у којој је Жељка Цвијановић мјера вриједности. Каква Жељка таква и Република Српска. Једна и друга служе Мили Додику и његовим следбеницима да се богаре

Name

РС

12.02.2022 05:04

РС није Додик. Цвијановићка је представник РС, не Додик. Зашто ниси њу позвао у име РС? Чему све ово? Народ брукате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

12.02.2022 06:46

Ви Босанци се сами брукате. Нисмо Вам ми Срби бирали ко це Вама да влада.

Name

Хм..

12.02.2022 05:18

Маске падају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенатор

12.02.2022 05:41

Поздрав Амбасадорима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позвани

12.02.2022 06:14

Није позивати оног ко је РС и србе довео до руба егзистенције својом политиком и криминалом..Ми живимо све горе и горе а ви Вуцицу мора да знате да нема леба од славља и српства ако смо постали јадни, сиромашни и преварени од стране тог истог Додика.!! Да одликује Зељку Ц. од толико других заслузнијих, је знак да стварате српски свет" са лошим људима...Зивио!! Србин ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.02.2022 09:51

Ко вам је бирао власт ?? Дали није господин Вуциц ?? Свако мора да постује избор народа . Наравно и ви морате да се изборите да следеци буду бољи. Кад погледам да вецина људи ниста неради а посла на све стране онда ме нецуди да лосе зиве .

Name

ХТМ

12.02.2022 06:34

Све је јасно као дан, ништа се сакрити не да...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

12.02.2022 06:44

Кад цете да науците да Србија ради ста Србија зели. Ми смо у две разлиците земље, ми се не петљамо у ствари у Босни а ви немојте у одлике Србије. Одговара вам само кад вам дајемо паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дарко

12.02.2022 07:04

Дајете паре а узимате шуме, струју, руде…..

Name

Ре Дарко

12.02.2022 08:01

Платите 3 милијарде дуга везано за хидроцентрале на Дрини!

Name

Сима

12.02.2022 06:56

Додик ће Србији натоварити санкције, увући је у рат и уназадити ко нико до сада. Амбасадори не спроводе своју политику већ политику државе коју представљају г. Вучић. Прозовите те државе а Члана предсједништва БиХ наградити ордењима, становима, вилама... ми ћемо у Српској наставити гладовати. Навикао нас је Милорад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

12.02.2022 07:28

Запад гледа своје интересе и сав хаос који је у БиХ је продукт западне политике. То ми добро знамо. Колико су зла уцинили Србима ??? Морала немају ни грам али то је политика нато алијансе .Ко досао добро досао а остали нек гледају . Доцице неки други пут кад буду користили своју главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ста реци

12.02.2022 13:12

Па да глупсоне Нато нас је опљачкао или твој Миле и његови сатрапи. Море мрс.

Name

Б.лука

12.02.2022 07:53

Амбасадори су у праву.Њега треба игнорисати и друштвено и политички.Вучић није свјестан какву змију подржава.Нема већег зла на Балкану и шире од Бурле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нон грата

12.02.2022 08:00

Зашто да један Додик руши српску дипломатију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

12.02.2022 09:05

Шта ће ти Додик, требаш звати предсједника Републике српске или премијера, Додик је је члан предсједниства БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и блеф

12.02.2022 09:09

То са Жељком је само један предизборни спин. Да је мало појача до првих јесенских киша, до октобарских 'падавина'. Али, овога пута тешко да ће проћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.02.2022 09:36

Сад видите какав статус имамо медју народом у Србији и региону,сви смо Босанци а код куце се свадјамо и бијемо. Вуциц ако не мозе на прослави без Додига,онда има велики проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

12.02.2022 10:19

Кад сте ви цули за нацију Босанац? У Босни зиве Срби, Хрвати и Босњаци. Вратите се у Основну сколу, другосрбијанци! Задојени сте мрзњом према Србима. Ни нација Србијанац не постоји, то је ознака за становника Србије без обзира којем народу припадао. Прво науците правопис и основне појмове, не лупајте по порталима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

14.02.2022 00:43

Срби живе у читавом свијету а не у двије државе.У србији живе србијанци већином православне вјероисповјести етнички срби, у Босни живе босанци од којих је око 30% грађана православне вјероисповијести етничких срба. у Црној Гори такође има Црногораца етничких срба итд...па не можете гдје год има и један србин правити државу. Тешко је имати такве комшије. Ево ја вам поклањам све своје некретнине само да се иселим што даље од српског света јер сте јако агресивни и примитивни а због вас сањам ратове у које нас гурате сваких 30 година.

ОДГОВОРИТЕ