Заташкавање афере "Кисеоник": Власт мијења и законе да би прикрила штету!

Најневјероватније звучи да је актуелна власт у РС, предвођена Додиковим СНСД-ом, спремна мијењати и законе како би заштитили појединце, у овом случају Станислава Чађу, директора ТГТ Техногаса, а вјероватно и спасили одговорности директора УКЦ-а Владу Ђајића, актуелног министар здравља Алена Шеранића и премијера Радована Вишковића.

Република Српска 11.02.2022 | 14:05
Заташкавање афере "Кисеоник": Власт мијења и законе да би прикрила штету!

Ово је још један покушај актуелне власти Републике Српске да пренесе надлежности са Босне и Херцеговине на Српску. С обзиром да је ријеч о једностраној одлуци, сасвим је јасно да је она неуставна.

БиХ од 2009. има државну Агенцију за лијекове и медицинска средства као јединствено регулаторно тијело у овој области које су до тада обављале двије ентитетске агенције. Споразум о формирању Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ са Федерацијом БиХ 2009. потписали су у име РС функционери СНСД-а, укључујући и Милорада Додика, тадашњег премијера Републике Српске.

НАЈВЕЋА КРИМИНАЛНА АФЕРА

Међутим у вези са основање агенције за лијекове има другу позадину, директно везану за аферу кисеоник.

Подсјећамо, 24. септембра прошле године градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић саопштио је јавности да се у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци (УКЦ) умјесто медицинског пацијентима даје технички кисеоник који није прошао нити једну контролу надлежних институција, односно Агенције за лијекове БиХ.

„У УКЦ у Бањалуци долази кисеоник без лиценци, без атеста, без контроле серије…”, казао је Станивуковић када је Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци поднио кривичне пријаве и доказе о овом случају, позивајући надлежне институције да утврде  одговорност.

Истакао је и да је ово је можда најтежа криминална афера од када се бави политиком и можда највеће кривично дјело од када траје пандемија корона вируса.

„Медицински кисеоник званично је регистрован као лијек а фирма ‘ТГТ Техногас Лакташи’, која је у власништву бившег министра унутрашњих послова РС Станислава Чађе, који је и истакнути члан Додиковог СНСД-а, од 2017. продаје технички гас као медицински здравственим установама РС. Шта се налази у овим боцама – не могу да тврдим, али те фирме нема ни у регистру фирми које се баве прометом лијекова на велико, ни у регистру произвођача лијекова. Тој фирми УКЦ РС ове године је исплатио 1.350.000 КМ за индустријски, а не медицински кисеоник, што су запањујући подаци“, казао је Станивуковић.

Агенције за лијекове БиХ потврдила је информацију да ТГТ Техногас никада није увезла медицински кисеоник, и да нема њихову дозволу.

Уколико су ове тврдње тачне, здравље пацијента лијечених на УКЦ-у озбиљно је (било) угрожено јер технички кисеоник, како су објаснили стручњаци, може садржавати и неке нечистоће опасне по живот. Да ли је ово имало утицаја да БиХ буде прва у Европи по броју смртних случајева као посљедице заражавања вирусом корона – питање је на које би одговор требали дати стручњаци и правна држава.

Након што су се медији озбиљније почели бавити овом причом, 27. септембра у ТГТ Техногас долазе и инспектори Агенције за лијекове БиХ, те након што су констатовали да се продаје само технички а не медицински кисеоник – а радници одбили да потпишу налаз инспектора – они издају забрану рада Техногасу до отклањања свих неправилности.

Драшко Станивуковић је 28. септембра 2021. и Специјалном тужилаштву РС поднио кривичне пријаве против Станислава Чађе, министра здравља Алена Шеранића, директора УКЦ РС Владе Ђајића и премијера РС Радована Вишковића, „због фалсификовања исправа и угрожавања здравља становништва“.

По налогу Окружног тужилаштва Бања Лука полиција РС 29. септембра почела је са изузимањем документације из УКЦ.

КОНТРОЛА КИСИКА НАКОН ТРИ ГОДИНЕ

Наравно, власт која се већ увјежбала у заташкавању афера нагласила је да све то није тачно, а као доказ јавности презентовала резултате анализе кисеоника које је извршила компаније Линде Гас Србија, узетог из здравствених установа у Републици Српској – четири дана по откривању афере. Влада РС сву одговорност за, како се истицало, евентуалне пропусте, пребацила је на Агенцију за лијекове БиХ.

Одговорност, макар и дјелимична и државне Агенције за лијекове је неспорна, јер су из Владе РС презентовали документ по којем ТГТ Техногас има дозволу за промет кисеоника стару три године. Међутим, тачно је и да ТГТ Техногаса нема у регистрима ове агенције за производњу и промет кисеоника, па је логично питање зашто Агенција за лијекове, ако је знала да они испоручују кисик УКЦ-у, раније није реаговала?

Дио јавности али и поједини стручњаци из области здравства и након резултата анализе квалитета кисеоника Линде Гаса остали су скептични због оправдане сумње да ли је узорковани кисик онај који је раније кориштен на УКЦ-у.

Слободан Станић, бивши министар здравља Републике Српске, каже да је пропуста у вези са употребом медицинског кисика на УКЦ-у сигурно било јер се он годинама није контролисао.

„То што је неко након три године извршио контролу кисика говори све. То вам је исто као када би се контрола воде коју пијемо вршила сваке три године. Ми смо прије неколико година имали случај да је код беба којима је даван кисик у плућима пронађено уље од компресора, па су их морали слати у Београд на лијечење. Медицински кисик је лијек, и он се не смије претакати из великих резервоара уљним компресорима, а на то су, колико знам, упозоравали и поједини стручњаци који раде у овој здравственој установи“, каже Станић.

Посланици Народне скупштине РС на сједници 8. фебруара расправљали су о законским рјешењима који предвиђају оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске.

Такође, једна од варијанти која је могуће да се десила је да је тестиран заиста медицински кисеоник који је накнадно набављен. За четири дана је могао бити набављен и прави медицински кисик који је анализиран.

Ово је индиректно потврдио и министар здравља РС Ален Шеранић у обраћању новинарима 30 . септембра, рекавши да га није било у јавности јер се трудио да набави кисик и испоштује све законске процедуре.

Треба рећи и да је УКЦ-у због пандемије корона вируса биле потребне много веће количине кисеоника од уобичајених. Сам директор УКЦ Владо Ђајић је рекао да им је свака два до три дана потребна нова набавка медицинског кисика.

Што би значило да су управо та три дана била довољна да се потроше старе залихе техничког кисика који је испоручиван од ТГТ Тхехногаса.

„ОДЈЕДНОМ КИСЕОНИКА НА СВЕ СТРАНЕ“

Занимљиво је и да су само дан прије него што је извршено узорковање кисеоника за којег ће се, како кажу у Влади, „испоставити да је чист“, у близини Бањалуке снимљени камиони са кисиком фирме Мессер, једине овлаштене за промет медицинским кисиком у БиХ, о чему свједоче и фотографије на друштвеним мрежама, од којих је једну поставио и Слободан Станић уз коментар: „Не знам шта се дешава, одједном кисеоник на све стране!“

Од свега, ипак, најневјероватније звучи да је актуелна власт у РС, предвођена Додиковим СНСД-ом, спремна мијењати и законе како би заштитили појединце, у овом случају Станислава Чађу, директора ТГТ Техногаса, а вјероватно и спасили одговорности директора УКЦ-а Владу Ђајића, актуелног министар здравља Алена Шеранића и премијера Радована Вишковића.

Међутим, ипак не треба занемарити да се ради о Босни и Херцеговини у којој подједнако и све нивое власти и међународну заједницу, која је направила ову компликовану државу, није брига ни за шта осим за личне интересе.

Отуда је и афера кисеоник дио „политичког рата“ на релацији ентитетска и локална власт у Бањалуци, који се води од локалних избора 2020. када је СНСД након дводеценијске владавине поражен у трци за градоначелника.

Иако је са коалиционим партнерима СНСД обезбиједио скупштинску већину, лидер те странке Милорад Додик по објављивању изборних резултата саопштио да ниједан приједлог новог градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића неће подржати те наговијестио и да републички органи можда неће субвенционисати гријање у Бањалуци.

Када је у питању већ помало заборављена афера ккисеоник, правосуђе, које је на потезу, још није рекло ништа. Републичко јавно тужилаштво РС саопштило је да је у току рад на документацији по кривичној пријави Драшка Станивуковића у афери кисеоник и да више информација слиједом тога не могу презентовати јавности, што би требало да значи да се тешко у скорије вријеме може очекивати да ће афера кисик резултирати кажњавањем било кога.

И Слободан Станић сматра да је тешко очекивати неке резултате афере кисеоник у ближој будућности те да би било боље да афера добије епилог тек након опших избора у октобру јер би, каже, био без политичких страсти.

(Инфорадар  Фото: Дејан Ракита/ПИXСЕЛЛ)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Хмммм...

11.02.2022 13:21

А мозетет мислити како це тек бити ако добијемо ВСТС..? Па ко це кумовима и братији стати у крај тек тад?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.02.2022 14:07

"Убице народа свог."

Name

ц

11.02.2022 14:14

Под хитно своје тужилаштво, своје судије, своје полицајце, своје комисије за изборе и унуци ће вам бити на власти коју сте трасирали али сељачине има зашкољица одеше вам млади, остадоште само ви примитивци и они интелектуални примитивци који вас подтжавају.

Name

Борац

11.02.2022 14:55

Колико цовјек мора бити луд,да би гласало за ове лопове. Њима ни људски зивоти нису вазни. Они се леце у Србији.

Name

Лактаси

11.02.2022 15:07

Ко је умјесан у аферу кисеоник нека завши на њему,какав год да је.Јос мало па ће ући по кућама тући и убијати.Марва проклета. Спасавати Чађу који је убио туђе дјете,стоко умас и ти дјецу,не зелим ти то да доживиш,фујјјјјјј

Name

Зока

11.02.2022 15:08

Десит ће се улица.

Name

Јолеее

11.02.2022 17:58

Какав се кисеоник користио док је господин Станиц био министар. Било би занимљиво да то објасни

Name

@@@

11.02.2022 13:24

Бозе. Шта шака. Људи. Ради од народа. Ово. Нема. Нигдје. У свјету. Ала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКАЗ

11.02.2022 13:27

Јос на је у РС око 700.000 и презафовољни смо са овом власти. Трудицемо се да остану на власти јос дого. Нека нам позиви Миле, Огор, Горица, Зељка, Радован, Недјељко, Драган, Илија, Младен, Зорка и Ненад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКАЗ,САТАНИСТО!!!

11.02.2022 14:51

Имаш ли бар нешто људско у себи???Све те које си поменуо/ла,води кући,а ми имамо поштене кандидате умјесто њих!!! СИКТЕР,БАГРО...

Name

ЗИКАЗ

11.02.2022 16:36

Покусавам испровпцирати овај Српски народ вец 10 година. Али Приједор и поткозарје је толико црвено да 100 година треба да продје да петпкрака нестане. И данас је на згради Градске управе. Једнпм је била скинута али је Марко Павиц врати . Приједор је мртав град захваљујуци Павицима, Павловицима, Бурсацима, Врховцима, Меакицима, Косовима и осталом багром.

Name

Марко Муњиза

11.02.2022 16:43

Како налети да уцјењујес Дразена Врховца, постеног и цеститог цовека. Његова мама је постени бизнисмен, зена није мпгла издрзати у ел па пресла у градску управи а син му директор аутопраонице. Ваљан и постен свијет.

Name

НР

11.02.2022 13:31

Највећи проблем ове државе је стање у правосуђу. Потковани су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.02.2022 15:09

Тужилаштво је највећи проблем. Ту је мафија.

Name

Митре

11.02.2022 13:36

Аман људи, па у Рамицима код БЛ Мессер има своје представниство. И то не од јуце него од 2006. Лаксе је набављати Цадјин индустријски из Трна него од Мессера. Боља је марза. Зато ко прати мозе видјети да код нас у РС умире преко 10 особа од короне сваки дан.Свјетски прваци смо у умирању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта се буниш

11.02.2022 14:05

Гласај поново за СНСД

Name

Ре

11.02.2022 14:42

Први по смртности у свијету. Премијер, министар, предсједница, ма нико и не спомиње. Сви из позиције ћуте, а и народ је слуђен па ћути.

Name

Митре

11.02.2022 15:56

Процитај поново ста сам написао па онда лупетај. СНСД води куци.

Name

Како је агенција за ЛИЈЕКОВЕ

11.02.2022 13:43

Могла да зна да Дјајиц и сви снсд директори уназад 20 година у болницама дају пацијентима несто сто НИЈЕ ЛИЈЕК?Каква глупост, па то је посао Здравственог инспектората Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

11.02.2022 14:50

Како се више не дозовете памети, паћеници, мрзитељи, па ако се набавља са истог мјеста како то да ваља у федерацији а не ваља у РС, можете ли то објаснити или опозивција у федерацији воли власт и не жели да јој се замјера, шта је у питању.

Name

Оп

11.02.2022 15:02

Боже има ли те шта се ради свом народу како могу спавати сме ли ико да одбије по слушаност горе и да им каже па они су положили Хипократ ову заклетву боје се оставе без посла ово нема нигдје у свету доциће им Црни петак

Name

Драган

11.02.2022 15:11

И теби је мозак ко у пилета. Ми немамо здравствену инспекцију. Ми немамо Суд, Тужилаштво, Муп, Владу, Скупштину а да имамо инспwкцију...

Name

Митар

11.02.2022 15:34

Па и птице на грани знају да је те инспекторате најлакше подмитити...

Name

Судови

11.02.2022 15:41

Це судити људима који немају засто купити дрва па це мало усјеци да презиви за криминал несмију ни тузити ни судити

Name

Сагитариус

11.02.2022 13:59

Проблем је у томе што овдје нема нормалне правне државе, у којој је успостављена владавина права, овдје је на власти устолићена мафијашка организација која себе назива државом, и све што ради је подређено личним интересима појединаца које предводе ту мафијашку структуру.Оваки нешто нигдје у свијету нећете наћи, на западу свака држава има своју мафију, овдје мафија има своју лићну приватну државу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!

11.02.2022 14:11

Не заборавите да је и садашњи декан Медицинско факултета ШКРБИЋ , заједно с Чађом сувласник фирме за Кисик.... Вјешто је он извршавао, правећи фирме за увоз лијекова, амбасадора у Србији до,, декана,, Медицинског у БЛ..... кумство је чудо..... Преиспитајте ово,, чаролију,,, лопови, себичњаци и клептомани се рађају..... А има их још, ко би рекао, доктори!!? ?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2022 12:09

То под хитно треба испитати. Није ваљда да Скрбиц зарадјује и на Цадјином кисеонику? Колико тим похлепним људима треба пара?

Name

СТИЦЕ КАЗНА

11.02.2022 14:15

СТИЦЕ КАЗНА ЗЛОЦИНАЦКЕ СНСД.. БУРЛИНИХ НАЈ МИЛИЈИХ И ПОДРЕПАСА ФУКАРА.. БОГ КАЗЊАВА НА ДЈЕЦИ И УНУЦАДИМА.. ПАРЕ УКРСДЕНЕ ИЦИЦЕ ЗА ОПЕРАЦИЈЕ И АДВОКАТЕ.. МАЛО ЦЕ ВАМ БИТИ ЗА ТО.. ПРОКЛЕТО ВАМ БИЛО....дзаиц бурле цвијсновиц бисерка висковиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

11.02.2022 14:26

Ништа без избора.Сва прича пада у воду,без пресуда и чињеница.само избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.02.2022 14:27

Од ове приче је направљена немјерљива штета грађанима и Републици Српској и не постоји ни трунка било чије одговорности у здравственим установама већ су давали све од себе да што више излијече пацијената а стид треба да буде све оне који су исфабриковали ову причу да на људским животима покушавају прикупљати поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2022 16:23

Како се ботови одма виде. Највеца смртност,највеца корупција у набавци маски,лекова,респиратора.... све су они радили на стету народа.

Name

Ре

11.02.2022 19:30

Ето ти пиј техницку воду,ботино једна.

Name

Милан за Ре

11.02.2022 21:07

Да је кисеоник исправан за лијечење доказала је и овлашћена лабораторија из Србије, и разумијем вас критичаре што немате шта одговорити па онда од муке говорите "бот", "ботино" и слично. Ако будете имали конкретан доказ да је неко отрован кисеоником слободно објавите. Пошто су то све биле лажи онда немате шта ни објавити.

Name

Србо

11.02.2022 14:36

Сви људи кои су направили велике грешке а били су у Снсд склоњени су од јавности, Џомбић, Шкрбић, Чађо, Михаиловић,владика Григорије,Ковач, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцан

11.02.2022 14:46

Два љигавца Чађо и Шкрбић вире из дупета Додику , не зна се који је већи полтрон и сељачина , знају Бањалуцани ко су они и ко су били кад су доселили у Бањалуку , страшно .... њима кад Додик оде са власти ни Бог неће помоћи од затвора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2022 12:10

??

Name

ОПОЗИЦИЈО:

11.02.2022 14:53

Или позивајте народ на протесте,да идемо до краја,или се ни,Ви,непојављујте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

098

11.02.2022 16:05

Овој дрзави једини излаз је довести стране тузиоце и судије да немају дидир сполитицарима па нек тузе и суде по закону ни по бабу ни по стрицевима

Name

Бозе помози

11.02.2022 15:32

О глупи народе ни Бог то не мозе помоци. Увјек то неко несто ради а Ти се цудис а то су људи који Народе припадају теби. Ево смјени И похапси ове дове опет из Народа други И радити јос горе него ови. Радикално Народе мора'с мјењати свијест а младости бјезите куда ко мозе иако је ово васе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрсхе75

11.02.2022 16:10

Овцама давао органски кукуруз или генетски модификован, њима је свеједно. Да ли ће пасти траву на Мањачи или у близини Фукушиме, исто је, свеједно им је. Тако је и са србима, можеш им давати медицински кисеоник или онај за заваривање ауспуха, свеједно је, добар је и један и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСО / 22

11.02.2022 16:16

Све би ово било другаћије да странци не одлућују и не узимају само оно што њима треба. Коме трба народ то им само прави трошак у паре су у власти и они су пуно битнији за све. У свему је спрега власти са странцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.02.2022 16:55

Сви ТУЗИТИ Дјајица УКЦ Министарство Здравлха пемијера Милу Зељкицу. У затвор на 1000 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БЛ

11.02.2022 17:22

МА БРАВО.САМО ЗАТВОР ЗА ЛОПОВЕ,

Name

Боки Србац

11.02.2022 16:58

Мијењају закон да би прикрили криминал , ане штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЧИ

11.02.2022 17:26

ВЕЋИ ЛОПОВА ОД ЂАЈИЋА,ШКРБИЋА,ДОДИКА И ЧАЂЕ НЕМА У ЦЈЕЛОМ СВИЈЕТУ.НЕМА ВЕЛИКЕ БУДАЛЕ БЕЗ ВЕЛИКЕ ШКОЛЕ. ПА ОПЕТ ГЛQСАЈТЕ ЗА СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ферт

11.02.2022 19:06

Не контам улогу Сипе и тужилаштва БиХ овде у овом свему,народ је умирао због овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

13.02.2022 02:14

Некад су лопови затварани на Голи Оток откад се он затвори разне се сјеме као од Амброзије по читавом Балкану све сами лопов до лопова опљачкаше све као губари оглодаше ако хоћеш да живиш бјежи што прије одавде ,они који немогу утећи црно им се пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шишам овце - фризер

13.02.2022 08:02

Народ овчурина и то добро болесна , кад све тако олако може проћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

13.02.2022 13:10

Скрба,Стевандиц,Дјакиц,Зељковиц,Сераниц,Костресевиц, .... Затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигорев

13.02.2022 15:39

Постоји ли на овој Планети неко ко би могао да покрене ову истрагу око примјене спорног медиицинског кисеоника, на примјер у Стразбуру или Уједињенм нацијама, ако нису способни ови о БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тодор

14.02.2022 06:24

„ОДЈЕДНОМ КИСЕОНИКА НА СВЕ СТРАНЕ“ Занимљиво је и да су само дан прије него што је извршено узорковање кисеоника за којег ће се, како кажу у Влади, „испоставити да је чист“, у близини Бањалуке снимљени камиони са кисиком фирме Мессер, једине овлаштене за промет медицинским кисиком у БиХ, о чему свједоче и фотографије на друштвеним мрежама, од којих је једну поставио и Слободан Станић уз коментар: „Не знам шта се дешава, одједном кисеоник на све стране!“ Очигледни лаик(а и све остало) за кисеоник др.Станић , не разликује боце кисеоника од трејлера ТНГ, за потребе котловских постројења.И само да прочита гдје на трејлеру пише Мессер

ОДГОВОРИТЕ