Преминуо Славко Јовичић Славуј

 - Бивши посланик у Парламентарној скупштини БиХ и некадашњи заточеник у сарајевским логорима смрти Славко Јовичић Славуј преминуо је у 69. години.

Република Српска 10.02.2022 | 20:04
Преминуо Славко Јовичић Славуј

Јовичић је рођен 1953. године у Дољанима код Хаџића. Године 1990. завршио је Вишу управну школу у Сарајеву и потом се запослио као замјеник начелника и инспектор у Државној служби безбједности.

По завршетку рата радио је као инспектор државне безбједности у Министарству унутрашњих послова Републике Српске све до 2004. године, када је постао потпредсједник Савеза логораша Републике Српске.

Ту функцију је обављао двије године, а онда је на општим изборима 2006. године изабран за посланика у Парламентарној скупштини БиХ.

Највећи дио рата био је заточен у сарајевским логорима "Силос" у Тарчину и Храсница у којима је провео укупно 1.344 дана. 

Јовичић је свједочио да је логор смрти "Силос" био лабораторија за испитивање људске издржљивости, гдје су муслимански војници и чувари затворенике гледали као животиње које су свакодневно тукли, мучили на разне начине, убијали глађу и тровали разним лијековима.

Иако је прошао голготу сарајевских логора, остао је да живи у Сарајеву, а у политику је ушао да се бори за истину о страдању Срба.

Биће сахрањен сутра у 13.00 часова на гробљу Баре на Палама.

(Срна)