Хакер отео податке 100.000 грађана, сад тражи новац

Хакер који је напао телекомуникацијску компанију А1 Хрватска те украо личне податке најмање 100.000 корисника тражи да му компанија у идућа 24 сата исплати око пола милиона долара у криптовалутама.

Регион 10.02.2022 | 12:40
Хакер отео податке 100.000 грађана, сад тражи новац

Ако то не учини, он је запријетио да ће објавити украдене податке на више хакерских и даркнет форума.

А1 је објавио да су украдени подаци око 10 посто укупног броја корисника те мреже, а да су изложени подаци име и презиме, адреса, ОИБ те број телефона, пише Индеx.

Јучер је особа која се представила као хакер који је упао у систем А1 о свему емаилом обавијестила неколико медија. У том је маилу изнио тврдњу да је хакирао цијелу базу података А1 корисника и да је у А1 као доказ послао дио тог пописа.

Портал Индеx.хр је преко маила ступио у контакт с хакером, који каже да му из А1 нису одговорили на маилове које је послао на више адреса, између осталог и високорангираним особама у компанији.

"Прије најаве нису ме обавијестили ни одговорили на мој упит. Мој захтјев за 150 ЕТХ није попуњен. Прошло је скоро 48 сати, дао сам им 72", пише хакер.

Сто педесет етхереума (ЕТХ) тренутно вриједи 476.678 америчких долара, а рок од 72 сата истиче касно вечерас.

"У случају да прођу 72 сата, база података бит ће направљена јавном. У случају да ми плате као што захтијевам, никоме ништа", наводи.

Оптужује и А1 да није довољно заштитио податке корисника те их упућује да се угледају на телеоператере из САД-а.

"Читао сам неке чланке данас, А1 је 100 посто крив. Бројни ГДПР закони су прекршени. Као што сам рекао, на алатима радника не би требало да буде дозвољено гледати личне информације корисника којима тренутно не помажу преко телефона или у трговини. Такођер спомињем да амерички оператори уопће не дозвољавају приступ корисничком рачуну и гледање информација без верификације корисника преко кода посланог СМС поруком. Нека се А1 угледа", пише хакер.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ноле

10.02.2022 11:57

А ста има од тог сто објави неције податке.Па не зивим ја тајно на тој и тој адреси,под тим и тим матицним бројем.Какве стете мозе нанијети обицном градјанину тим сто це објавити податке.Не дајте му ни фенинга..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2022 13:48

Ето зашто служе криптовалуте. Средатво за легалне уцјене. И ко зна шта још. Виртуелна имовина. Имаш а не видиш.

Name

Ноле несрецо

11.02.2022 22:27

Неки оцито мису свесни неких збивања.