Робне резерве не постоје, потребније су него икад

Огромне турбуленције на тржишту у БиХ доказ су да би ентитети морали имати ефикасне робне резерве које би у ситуацији каква је сада хитно реаговале, али оне у Српској не постоје, док ни у ФБиХ стање није пуно боље.

Република Српска 10.02.2022 | 10:04
Робне резерве не постоје, потребније су него икад

Сматрају то саговорници "Независних новина", који истичу да бројне озбиљније земље већ доносе низ механизама да се помогне становништву погођеном инфлацијом.

"У ФБиХ није добро усаглашена законска регулатива, а не видимо да постоји иницијатива од стране институција да се то поправи. Не издваја се довољно новца и мислим да у ФБиХ тренутно имамо робне резерве које не могу потрајати ни 24 сата, што није довољно да се направи баланс на тржишту", рекао је за "Независне новине" Марин Баго, предсједник Удружења потрошача "Футура" из Мостара.

Он истиче да није видљива политичка воља да се проблеми ријеше те наглашава да институције морају радити свој посао. Сматра да је право вријеме увијек када дође до турбуленција цијена да се реагује из робних резерви.

"Ми скоро 80 одсто хране увозимо. То је политички проблем - због чега се наш пољопривредник не може осјећати угодно на свом тржишту", пита Баго.

Слажу се с њим и пољопривредници из Српске, који истичу да годинама указују на неопходност робних резерви, али у оном њиховом правом капацитету. 

"То подразумијева откуп евентуалне појаве тржишних вишкова по фер тржишним цијенама, како би пољопривредници имали производњу у плусу. А са друге стране, у случају огромних поремећаја на тржишту, каквом смо сада свједоци на глобалном нивоу, могло би се благовремено интервенисати и амортизовати цјеновне ударе", рекао је за "Независне новине" Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

Из Министарства трговине ФБиХ истичу да, према Закону о федералним робним резервама, робне резерве у Федерацији БиХ планира и њима управља Влада ФБиХ, а стручне и друге послове обавља Федерална дирекција робних резерви.

Дирекција је, додају, самостална федерална управна организација основана Законом о федералним министарствима и другим тијелима федералне управе. 

Према том закону, Дирекција врши стручне и друге послове који се односе на набавку, размјештај, занављање, чување и кориштење робних резерви Федерације БиХ, провођење мјера ради интервенције на тржишту, билансирање робе за потребе резерви Федерације БиХ и сарадњу са органима за робне резерве у кантонима, општинама и предузећима", истичу из тог министарства, док из Федералне дирекције робних резерви нису одговорили на наш упит до закључења овог броја "Независних новина".

Са друге стране, из Министарства трговине и туризма Републике Српске подсјећају да је Народна скупштина Републике Српске усвојила 20. јула 2017. године Закон о интервентним набавкама, којим се уређује начин интервентних набавки производа, робе и средстава у условима озбиљних поремећаја на тржишту Српске.

Тим законом, додају, промијењен је систем функционисања робних резерви у Републици Српској, а послови који се односе на интервентне набавке подијељени су између Владе, односно Министарства трговине и туризма РС и локалних заједница.

"Донесеним Законом о интервентним набавкама Републике Српске није предвиђено постојање сталних залиха роба, како је то предвиђао претходни закон о робним резервама, већ он институцијама омогућава хитну набавку робе у условима када је потребна интервенција надлежних институција. Овакво законско рјешење проистекло је из потребе да се унаприједи систем робних резерви те елиминишу слабости претходних законских рјешења и да се област робних резерви дефинише на начин прилагођен условима тржишта", напомињу из ресорног министарства.

У склопу Министарства трговине и туризма Републике Српске, како додају, дјелује Одјељење за интервентне набавке, у којем се врше анализе стања и праћење кретања на тржишту, а све с циљем правовременог и адекватног одговора институција Републике Српске у случају евентуалних поремећаја на тржишту.

"С тим у вези Министарство трговине и туризма РС континуирано прати стање на тржишту РС и у случају примијећених поремећаја, предложиће Влади РС доношење мјера у складу са надлежностима", увјеравају из тог министарства.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Треба

10.02.2022 09:12

Треба донијети закон,као и за кисеоник,да се не смије говорити да непостоје робне резерве. Ко помене,затвор.И ето,није битно имаш или не,је ли здрвао или не,битно је да је закон.А да га предложи најпаметнији од њих,са не случајно добијеним презименом.Гос.Смазалица Слинан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБА И ЈОШ НЕШТО

10.02.2022 11:25

ТРЕБА УХАПСИТИ ЏОМБИЋА КОЈИ ЈЕ ДОПРИНИЈЕО ДА СЕ УИНИШТЕ РОБНЕ РЕЗЕРВА АЛИ ОНОГ КО ЈЕ ДАО ФАРМАЛЕНДУ КРАВЕ, ЖИТАРИЦЕ И КРЕДИТЕ А ТО ......ЈЕ ....... ВО..... ИЗ...... БАКИНАЦА АААА

Name

Борац РС Лакташи

10.02.2022 09:23

Ма које интервентне мјере,биједо биједна,министарство трговине и туризма да уводи интервентне мјере,ко да се вас нешто пита.Па ви да сте радили по слову закона неби ни дошли у позицију да немамо килограм брашна у робној резерви.Али имате ви и ваша власт разрађене механизме отимања од овог напаћеног народа,узећете ви њему из куће и задњу кору хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНСТИТУЦИЈЕ

10.02.2022 09:51

Навикле да производе проблеме,и како сада очекивати да промијене понашање?Какве су "институције",такво нам и стање у држави.ЈАВАШЛУК!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак претворене

10.02.2022 10:12

У криминалне резерве, да се незаситим надје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

10.02.2022 10:20

Покро додик све продо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но 1

10.02.2022 10:23

"Донесеним Законом о интервентним набавкама Републике Српске није предвиђено постојање сталних залиха роба, како је то предвиђао претходни закон о робним резервама, већ он институцијама омогућава хитну набавку робе у условима када је потребна интервенција надлежних институција. Овакво законско рјешење проистекло је из потребе да се унаприједи систем робних резерви те елиминишу слабости претходних законских рјешења и да се област робних резерви дефинише на начин прилагођен условима тржишта", напомињу из ресорног министарства. ХАХАХАХА….!!! Требали сте додати: А са времена на вријеме (од избора до избора) интервенишемо са 50КМ, масном чорбом и лојавим ћевапима испод шатора, као и пјесмом Митра Мирића у извођењу бУрле од Лакташа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2022 18:07

Грохотом се смијем

Name

Драган

10.02.2022 12:02

Сакриле се у Тужилаштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

10.02.2022 16:01

Додик казе купијте мање хаха

Name

Ваx

10.02.2022 18:01

РР су као имунитет - сјетиш га се само када га немаш, али је тада касно за подизање

ОДГОВОРИТЕ