Закони нису проблем, него неодрживе владине политике

Посланик СПС-а Максим Скоко током скупштинске расправе о пријелогу Закона о одбновљивој енергији поручио је да нису проблематични закони који уређују ову област, али су енергетске политике неодрживе.

Република Српска 09.02.2022 | 15:56
Закони нису проблем, него неодрживе владине политике

- Закон сам по себи није проблематичан, али имамо свакако проблем од стране Владе, ресорног министарства и управе ЕРС по питању одрживости енергетских политика. Очигледно је да нема стратегије и дугорочне визије, јер некад хоћемо соларне и вјетроелектране, а нећемо термоелектране. Па се онда не улаже у термоелектране, док не буду доведене у стање да не могу да функционишу или емитују енормне количине пепела, као што је случај у Гацку, јер није уложено у смањење емисије штетних гасова - навео је Скоко.

Према његовим ријечима, двије термоелектране дају 2/3 од укупне произведене електричне енергије у Српској.

"Видјели смо колико значе двије термоелектране када се деси енормно повећање цијене електричне енергије на тржишту. Том проблему се мора приступити стратешки и темељно, са јасним визијама и одрживим енергетским политикама, а ова Влада се у том не сналази баш најбоље - истакао је Скоко.

Он је такође позвао премијера и ресорно министарство да поведу рачуна о јавним наступима и изјавама када је у питању електроенергетски сектор.

- Имали смо случај гдје премијер дође с пута и казе ми ћемо да градимо гасне електреане у Подрињу како би били енергетски независни. Како је онда енергетска политка Српске независна? Да ли ми имамо свој гас? То су апсурдне изјаве, незреле за једног премијера. Они који ишта знају о овој области а и они који не знају могу само да се најеже кад чују нешто такво. Имамо изјаве гдје се тврди да смо за декарбонизацију. То значи гашење термоелектрана. Јесмо ли за гашење термоелектрана?

Такође, по питању малих хидроелектрана прво доносимо мораторијум на градњу, а онда одједном имамо опредјељење Владе да се ријека Бистрица стрпа у цијев. Лично, подржавам иницијативе еколошких покрета и удружења да се то не деси. Ради се о незнатној количини енергије, због које се ризикује еколошка катастрофа и мијења животна средина. Имамо и случај гдје Влада не поштује законе које сама предлаже. Усвојен је Закон о електричној енергији, гдје је прописано да ће Влада донијети правилник о енергетски заштићеном купцу до нове године, а тог правилника још нема. Поређења ради, у Њемачкој један овакав закон нема никаквих подзаконских аката, све је прописани законом и не оставља се могућност другим нивоима да тумаче закон - поручио је Скоко.

СПС је на приједлог закона уложила четири амандмана, од којих је један техничке, а три суштинске природе, додао је Скоко и поручио да ће посланици СПС гласати за приједлог уколико амандмани буду усвојени. 

- Један од амандмана се тилче измјене стандарда инсталиране електричне енергије, а ту је и поједностављење добијања серитификата за купце-произвођаче електричне енергије. Наш став је да нема потребе да се врси сертификација од стране дистрибуције за инсталирање мале соларне електране на крову стамбене куће. Србија је доста поједноставила тај процес а мислим да то може и још боље и још једноставније.

Такође, уложили смо амандман који се тиче вјештачког цијепања соларних постројења, јер тим се служе инвеститори који желе да дођу до што већег подстицаја, а то на крају плаћају крајњи потрошачи, односно наша домаћинства и привреда - додао је Скоко.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бозо с Романије

09.02.2022 16:01

Скоко наставља да бије и уједа. Отићеш Додо кад тад, а што си их избацио из коалиције ти се тек одбија од главу мајмуне. *ебо вас УС И СП пропали

ОДГОВОРИТЕ
Name

тифо67

09.02.2022 16:01

овог цовјека је милина слусат...зна сваки борац и слозице се са мном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

09.02.2022 16:11

Браво квалитетно,струцно и аргументовано излагање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

09.02.2022 18:44

Вратите нам Скока у терму. Док је он био шеф, знао се ред у фирми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интересантно

09.02.2022 21:46

Како на сваку изјаву овог несретног Херцеговца и његовог набијеђеног, од Ђокића отуђеног и сујетног шефића, дежурају "екипе" већ дуже вријеме и на овом и на другим порталима, спремни да под разним "именима" као дају неку подршку..,"браво, само тако наставите, то су ти итд.", а суштински ради се о нитковима који су до јуче били власт и нису презали ни од кога, а њихов "самозвани шеф" је избацио рођеног ујака (покојни Милаковић) из фотеље градског гробља, зарад функције..,фуј дечко, знамо штансте до јуче били, нећете никад бити опозиција и знамо да сте кукавичије јаје, џаба дежурни ботови !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

09.02.2022 23:50

Увазени Скоко ко нам води министарство и владу ријека Бистрица не мозе да их спере од пепела и лоповлука ту нема напретка.доланц је једном рекао ако хоцес да несто не успије погресне људе постави на права мјеста ту напретка нема...