Уставни суд БиХ одавно је зрео за озбиљну реформу

- Овакав Уставни суд БиХ одавно је већ зрео за озбиљну реформу и постизање договора око одласка страних судија из његовог састава и ову чињеницу треба узети у озбиљно разматрање што прије. – поручио је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке. 

Република Српска 09.02.2022 | 15:17
Уставни суд БиХ одавно је зрео за озбиљну реформу

Коментаришући Џаферовићеву (Шефик) критику пућену предсједнику Србије Александру Вучићу, предсједник СДС-а Мирко Шаровић је изјавио да свако има право на свој став и коментарисање  око одлука Устваног суда јер то ничим није забрањено нити санкционисано.

„Уосталом, тако се годинама понашамо и унутар саме Босне и Херцеговине, критикујући, ликујући или јавно подржавајући одлуке Устваног суда и то не буде напад на Дејтон или уставни поредак земље већ коментарисање одлука институције која је бар у једном дијелу БиХ, прије свега у Републици Српској, на мети критика и стручне и укупне јавности", казао је предсједник СДС.

„Свидјело се то некоме или не Уставни суд БиХ, овакав какав јесте, са тројицом страних судија у свом саставу је један од кључних генератора кризе у БиХ посљедњих година и мораће доћи дан када ће лидери ове земље сјести и испунити уставном предвиђену обавезу али и обавезу проистеклу из препорука Европске комисијие да се Уставни суд попуни судијама из БиХ“, нагласио је Шаровић. 

Вјеровање распростарњено у једном дјелу БиХ, каже Шаровић, да је овакво стање добро, и да ништа не треба мијењати је погрешно и озбиљно штети напретку и трајном побољшању односа у БиХ јер та ситна задовољства неким одлукама Уставног суда враћају се увијек као бумеранг новим кризама и новим подјелама у друштву.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РТ

09.02.2022 14:28

Ма ти си одавно зеро за пензију али је лијепо у политици вуцес добру плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2022 17:02

А мајкицка,новиц,спириц,цубриловиц,радмановиц... ста је са њима?

Name

Миле

09.02.2022 14:41

Добро јутро, Колумбо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

09.02.2022 14:57

Требало је давно некад сад сигурно не да убацимо 3 србина јели? Кад ова држава буде се дијелила на добре људе а не српски хрватски Итд…немамо вам државу ви се требате сабрати и прилагодити а не ми вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легалиста

09.02.2022 15:18

А уставни суд Ентитета РС ради по закону? Припремити реформу истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира РС Крајина

09.02.2022 15:33

Нека си им рекао Мирко, неко мора и тај дио посла да обави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

09.02.2022 16:29

Сарен ја сарен ти сарен свет у кому зивимо ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

зрео јест

09.02.2022 17:27

али ви нисте зрели па нам зато и требају стране судије,а наси политицари безобразни и корумпирани па им сметају ти странци сто известавају о корупцији.Зато це вам странци бити завратом вецно и треба вам тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

предсједник

09.02.2022 17:43

Ако је БиХ суверена земља,онда заиста нема мјеста страним судијама у Уставном суду,као највећој судској инстанци у једној сувереној земљи.Није проблем да и страни правни експерти буду у савјетодавној улози,али да учествују у одлучивању,то ни једна земља на свијету не би прихватила,нарочито, ако тежи европским интеграцијама.

ОДГОВОРИТЕ