"Не вјерујте ви мени превише, ја сам вам к'о онај голуб превртанер"

"Голуб превртанер" Кецмановић тих година још увијек ради у кабинету партијског моћника Тоде Куртовића и пише своју до сада најзначајнију књигу "400 питања Тоди Куртовићу", а истовремено одржава тајне разговоре за припадницима британске обавјештајне заједнице.

Босна и Херцеговина 09.02.2022 | 08:50
"Не вјерујте ви мени превише, ја сам вам к'о онај голуб превртанер"

Бивши сарајевски професор и ратни члан Предсједиштва БиХ Ненад Кецмановић изразио је ових дана страховање због присуства америчких и британских поморских снага у Јадрану. У разговору са руски "Спутњик" посебно се окомио на улогу Британаца. За њих је Кецмановић рекао да "сада наступају у вишеструкој улози и без обзира на међународно право они ће послати свој контингент војника у БиХ, а за тај потез ће имати и подршку западних партнера".

Ако је и за коју област политике, посебно међународних односа, Ненад Кецмановић стручњак, онда је то политика Велике Британије према Балкану, особито према државама насталим распадом бивше СФР Југославије. У тој области он плива к'о Шеста флота у Јадранском мору! За Британце и њихову шпијунско-дипломатску мрежу Кецмановић је годинама везивао своју професионалну, академску и полИтичку каријеру и будућност.

Ово је у уторском тексту написао Сенад Авдић , објављеном у <спан стyле="цолор: #ц2е0ф4;">СБ, у коме даље подсјећа ко је Ненад Кецмановић, предратни професор и ректор сарајевског Универзитета.

ГОЛУБ ПРЕВРТАНЕР

"Не вјерујте ви мени превише, ја сам вам к'о онај голуб превртанер", говорио је почетком 80-их година млади професор Факултета полтичких наука и перспективни комунистички апартчик Ненад Кецмановић својим познаницима и пријатељима.

"Голуб превртанер" Кецмановић тих година још увијек ради у кабинету партијског моћника Тоде Куртовића и пише своју до сада најзначајнију књигу "400 питања Тоди Куртовићу", а истовремено одржава тајне разговоре за припадницима британске обавјештајне заједнице.

На деликатним сусретима који су се најчешће одржавали у сарајевском хотелу "Бристол" Кецмановић своје британске госте, међу којима се истицао каснији амбасадор у БиХ и СР Југославији Цхарлес Цраwфорд, брифира о актуелним политичким приликама, анализира, инсајдерски, из прве руке, кључне актере тадашње политичке сцене у БиХ, износи врло радикалне ставове у вези са косовском кризом која тих година постаје централно питање поститовске Југославије.

Будући да су и његови британски пријатељи и суговорници, као и припадници тадашање комунистичке номенклатуре добро познавали Кецмановићеву лакомост на финанцијско-материјалне "ситне облике пажње", наравно да су га у складу са могућностима својих буџета адекватно наградили за сарадњу. Изведено је то на типично британски џентлменско-дискретан начин: током Олимпијаде у огромном "кадровском" стану фамилије Кецменовић у центру Сарајева, смјестили су се били британски новинари, па је професору Кецмановићу исплаћено нешто више новца, кирија новинарима "појачана" је цијеном услуга које је пружао њиховим земљацима обавјештајцима.

НЕСУЂЕНИ ПРЕДСЈЕДНИК ЈУГОСЛАВИЈЕ И БиХ

Но, опрезни Кецмановић и његови британски суговорници високе обавјештајно-безбједносне културе подцијенили су "радозналост" локалне Службе државне безбједности која је годинама над њима и њиховим домунђавањима проводила континуирану оперативну акцију. Сви су они тајно праћени, столови у кафани хотела "Бристол" су били озвучени, снимљено је стотине сати разговора у којима су повремено судјеловали још неки истакнути интелектуалци, професори са сарајевских факултета које би Кецмановић доводио.

Никада се вјероватно за то не би сазнало, јер је Кецмановић цијело вријеме напредовао у академској каријери, имао подршку утицајног дијела естаблисхмента, "догурао" је чак и до ректора сарајевског Универзитета, да га крајем 1988. године његови пријатељи из политике нису предложили (као јединог кандидата) за члана Предсједништва СФР Југославије из Босне и Херецеговине.

У том се тренутку пале обавјештајно-безбједносни аларми и на сједници Републичке конференције Социјалистичког савеза радног народа БиХ, која је била задужена за кадровску полтику, постављено је питање морално-полтичке подобности професора Кецмановића с обзиром, како се тада први пут чуло, на његове непримјерене контакте са страним службама.

Након тога настаје до тада у политичком животу БиХ незабиљежена политичка гунгула. Политичари, јавност, медији се поларизирају за и против Ненада Кецмановића, одржавају се митинзи подршке њему и осуде његових "прогонитеља". На крају је формирана Комисија која је требала испитати наводе о умијешаности Кецмановића у недопуштене активности, како се колоквијално називао рад за британску обавјештајну заједницу.

Велики дио материјала у којим су документовани његови контакти са британским партнерима, стенограми разговори, аудио и видео записи, налазили су се у архивама савезних обавјештајно-безбједносних служби. Након што су се током посјете Београду чланови комисије увјерили у садржај тих докумената, чули и прочитали на који је начин несуђени будући колективни шеф државе комуницирао са страним објавјештајцима, препоручили су да предлагач одустане од кандидатуре Ненада Кецмановића за државни врх Југославије.

ВЈЕЧИТИ ИГРАЧ СА КЛУПЕ ЗА РЕЗЕРВЕ

Одлучено је потом да се будући члан Предсједништва СФРЈ бира непосредним гласањем грађана између више кандидата српске националности. Пола године касније, у љето 1989. године, на изборима је побиједио Богић Богићевић као први члан Предсједништва СФРЈ који је икада изабран гласовима грађана, а не партијских форума. Поражен је Кецмановићев фаворит, Драган Калинић.

Ненад Кецмановић се као предсједник Савеза реформских снага на првим вишестраначким изборима у Босни и Херцеговини кандидовао за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа. У Предсједнштво БиХ тада су изабрани кандидати Српске демократске странке Биљана Плавшић и Никола Кољевић. Након њиховог напуштања Предсједништва БиХ и одласка на Пале у априлу 1992., Кецмановић постаје члан Предсједништва БиХ, али се након два мјесеца и он повлачи и одлази у Србију.

Занимљиво је напоменути, о чему Кецмановић и његови пријатељи избјегавају говорити, да је "голуб превртанер" био члан Предсједништва БиХ које је 20. јуна 1992. године прогласило ратно стање у БиХ. Кецмановић је као један од коаутора (други је био Фикрет Абдић) текста тог документа као агресоре на Босну и Херцеговину означио Савезну Републику Југославију и паравојне снаге босанских Срба.

Треба утврдити и то да су предратни челни људи Савеза реформских снага, попут предсједника Ненада Кецмановића, високих функционера Милорада Додика, Драгана Калинића, Емира Кустурице, Тодора Дутине, пјевача Ненада Јанковића... данас најистакнутији и и најдосљеднији критичари предратне федеративне Југославије, најистрајнији негатори могућности опстанка Босне и Херцеговине и најагилнији борци за "српски свет".

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

09.02.2022 08:01

Аха, одатле та лига

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО ТИ ЈЕ..

09.02.2022 08:24

..КАД ХОЋЕМО ЛЕБА НАД ПОГАЧОМ

Name

БЛ Аналитичар

09.02.2022 08:07

На жалост, није Ненад Кецмановић једини из Додиковог најближег окружења који ради за стране обавјештајне службе. Има и министара у Влади РС. НАЈБРОЈНИЈИ су, међутим, вишегодишњи доушници УДБЕ. Они су сада уз помоћ Милорада направили каријере и уживају плодове свог доушничког рада

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

09.02.2022 08:17

УДБА и данас контролише и поставља кадрове у свим бившим републикама СФРЈ. Они су преузели власт након распада као и КГБ у Русији.

Name

Луле

09.02.2022 08:54

Гдје је склоњен доказни материјал из ратног времена о сарадњи КАСИПОВИЋА И Туђмана?

Name

ЗИКАЗ

09.02.2022 08:10

Имали сте своје време. Потросили сте га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

09.02.2022 08:11

У прислушкивању те давне 1982 сигурно је учествовао и Срето Аничић млади перспективан кадар СДБ који је тада радио у Сарајеву.Срето Аничић је данас власник агенције за обезбјеђење Бонд и захваљујући Милораду Додику извукао милионе из државних институција инспекторат Републике Српске,агенција за банкарство,службени гласник његов Бонд обезбјеђује утакмице Игокеа у Лакташима.Срето је ћерку Александру убацио као савјетника у кабинет код Петра Ђокића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

09.02.2022 13:56

Тај тада није радио у СДБ. Тек послије.

Name

Приједор

09.02.2022 08:14

Негација на поцетку имена говори све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

09.02.2022 08:25

Само не написа да је УДБА лажирали резултате избора за члана Предсједништва јер је највише гласова добио Калинић а не љигави Богић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мане

09.02.2022 08:44

Калинић сва срећа није љигав!

Name

Рајко ВАСИЋ

09.02.2022 13:31

Испала вам срећа са Калинићем, сад вам испадају очи и зуби.

Name

Мане

10.02.2022 13:48

Није Калинић цвјећка али свакако није љига као слинави Богић... И није случајно што је тадашња БХ Служба ДБ одабрала Богића. Поуздана информација је да је тадашњих 10 општина Сарајева Калинић имао гласова скоро ка сви остали кандидати (4) заједно. Дакле, свих грађана, не само Срба, Муслимана или Хрвата. Проверите ако не верујете.

Name

Није него

09.02.2022 08:52

И сад је савјетник Великом вођи, а свог пулена, полтрона Александра Врањеша који нема поштено завршену ни Средњу школу изгурао до амбасадора Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

09.02.2022 09:09

То су наше Патриоте, пуних џепова страних валута. његова супруга је сада у Аустралији професорица, док је радила у Лукавици 80 тих возила је новог голфа и била савршено одјевена, увијек смо се питали одакле им новац, знаћи Велика Британија. Није он једини превртач, сви би они продали рођену матер за паре, сви до једног, препознаћете их по страственој националној реторици. Мој Народе, раселише нас, то ми је најжаљивије, и платисмо своју наивност највећом цијеном, животима у име оваквих љигаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАЈГОРИ

09.02.2022 11:00

Енглези су најгори накот на свијету !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најгори, мислиш...

09.02.2022 19:53

...најпогоднији? Зашто Срби иду њима у ВБ , САД или Аустралију да тамо боље живе, ако су најгори??? Нема логике то сто пишеш.

Name

александар

09.02.2022 11:30

Љигав до бола.као и Калинић.Нуле од људи.

ОДГОВОРИТЕ