Цијене горива опет дивљају, може ли држава зауставити раст?

За осам дана фебруара ове године Федерално министарство трговине примило је 752 обавијести о промјени цијена и маржи за гориво на бензинским пумпама у Федерацији БиХ.

Босна и Херцеговина 09.02.2022 | 08:19
Цијене горива опет дивљају, може ли држава зауставити раст?

С јучерашњим даном, како су нам казали из овог министарства, цијене бензина на пумпама крећу се од 2,36 до 2,61 КМ по литру, а литар дизела кошта од 2,31 до 2,66 КМ.

Цијене горива на пумпама у Републици Српској такође су у протеклом периоду расле, и то за од 4 до 7 фенинга, али су и даље ниже од оних на пумпама у Федерацији БиХ.

Тако се цијена литра бензина у РС креће од 2,38 до 2,49 КМ, док је цијена дизел горива од 2,34 до 2,49 КМ по литру.

Просјечне цијене горива, и дизела и бензина, према подацима Дпољнотрговинске коморе БиХ, у истом периоду прошле године биле су око 1,85 КМ по литру, што је и за 80 фенинга мање него сада, док је у истом периоду 2020. године литар дизел горива био у просјеку 2,31 КМ, а бензина 2,26 КМ.

"Раст цијена нафтних деривата узрокован је растом берзанских цијена сирове нафте на глобалном тржишту и растом курса долара.

Наведена динамика цијена сирове нафте утјече и на берзанске котације нафтних деривата на референтним берзама у Медитерану и слиједом тога и на формирање рафинеријских цијена.

Имајући у виду наведено, евидентно је да је вањски фактор утицао на повећање рафинеријских цијена, односно набавних цијена деривата, а БиХ као увозник на наведено не може утјецати", појаснили су нам из Министарства трговине ФБиХ.

Има ли смисла "замрзавање"

На проблем који константно повећање цијена горива прави упозоравају већ дуже вријеме и привредници и пољопривредници, превозници, али и грађани који траже неку помоћ и ограничавање раста цијена.

Управо то је урадила сусједна Хрватска гдје је Влада ове земље одлучила да замрзне цијену бензина на 11,37 куна (2,85 КМ), а дизела на 11,29 куна (2,83 КМ).

Мјера која је предузета у БиХ како би се спријечило дивљање цијена је утврђивање максималне висине маржи на нафтне деривате те је Влада Федерације БиХ прописала привредним друштвима која обављају трговину на велико максималну висину маржи у апсолутном износу од 6 фенинга по литру деривата, а привредним друштвима која обављају дјелатност трговине на мало максималну висину марже у износу од 25 фенинга по литру.

"Прописивање друге мјере сигурно би у Федерацији БиХ узроковало смањену понуду, односно несташицу производа који се увозе, а то би у коначници генерирало сиву економију. Наиме, економски је логично да ниједан трговац неће радити на своју штету, односно због мјере замрзавања цијена на одређеном нивоу трговци неће увозити производе које ће бити принуђени продавати по цијени нижој од набавне", казали су за Клиx.ба из Министарства трговине ФБиХ

Замрзавање цијена у Хрватској, сматра Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, је "само привремена мјера која има психолошки и тренутни ефекат и може довести тржиште у питање са снабдијевањем, јер ће дистрибутери можда, због константног раста улазних цијена, доћи у ситуацију да им није профитабилно уопште продавати нафтне деривате и бензинске пумпе могу имати проблем несташице".

"И у наредном периоду очекујем нестабилан период на нашем тржишту, као и у региону. Први квартал ове године ће и даље бити подложан разним утицајима, а првенствено због глобалне енергетске кризе", казао је Тришић.

(Клиx)

 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Реалиста

09.02.2022 07:48

Нек се држава одрекне неких акциза? Али мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бwгк

09.02.2022 08:28

Поскупљује и у ЕУ, мора да је о за то влада Рс крива...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2022 10:10

Боту,а акцизе заборављас.

Name

Бензиновић Мазут

09.02.2022 09:22

Све док се већина возика без везе, цијене ће ићи горе ! Већа потражња, цијене иду горе, мања потражња, цијене иду доле, тако једноставно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.02.2022 14:17

Па како це дрзава истовремено то зауставити и дизати цене.Па они то раде

Name

Зизи

09.02.2022 14:03

Па ваља домирити кинезима јер је мало возила на аутопуту.

ОДГОВОРИТЕ