Не доводите у питање рад двије термоелектране

Представници Конфедерације синдиката незадовољни су односом надлежних институција према термоелектранама Гацко и Угљевик и Жељезницама Српске. Сматрају да је потребно што прије приступити потписивању колективних уговора. Траже хитан разговор са ресорним министрима да би се ријешили бројни проблеми, у супротном спремни су и на радикалније потезе. 

Република Српска 08.02.2022 | 16:19
Не доводите у питање рад двије термоелектране

Термоелектране Гацко и Угљевик производе 65% електричне енергије и зато се не смију довести у питање рад ова два објекта јер би се тиме довео у питање опстанак Електропривреде Републике Српске и комплетног друштва, кажу у конфедерацији синдиката.

"Уколико се настави оваква политика према рудницима и термоелектранама у Гацку и Угљевику радници су дубоко забринути и за егизстенцију својих породица па ће врло брзо, ако не успијемо разговорима, на други начин да се изборе за заштиту и својих породица и радних мјеста“, каже Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката.

Проблема има и у Жељезницама Српске.

Представнци Синдиката овог предузећа тврде да процес реструктурисања Жељезница Српске прати низ непознаница,да управа покушава на наметне правилник као једнострани акт којим жели да регулиште коефицијенте за запослене и тиме умањи плате. 

"Не можемо се сложити да један квалификовани радник буде сврстан у ранг неквалификовне радне снаге. Плата за неквалификованог радника од 600 км је задовољавајућа али сврставати раднике квалификоване и од којих зависи рад ЖРС ју ту категорију је недопустиво. Ми већ размишљамо за радикалнију борбу, ићемо на анимирање људи који су остали ту да раде, који не желе и не могу да раде“, каже Јеленко Добраш, предсједник Синдиката ЖРС.

"Свако државно предузеће у склопу наше конфедерације које је извршило реструткурирање је на ивици пропасти, Нафна индустрија Брод, Оптима Модрича, Жељезнице...", казао је Зоран Мићановић, предсјендик Одбора синдиката Електропривреде Републике Српске.

Па што онда, каће он, радимо то реструктурисање јавних предузећа.

Представници конфедерације синдиката траже хитан састанак са респрни министрима и свим синдикатима који дјелују у саставу конфедерације да би се дугогодишњи нагомилани проблеми рјешавали. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

НР

08.02.2022 16:12

Какви састанци. Са корумпираним руководством. Бацају маглу. Зна се како се синдикат бори за своја права. Штрајк је најефикасније средство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

08.02.2022 16:47

Па није то зграда владе па да радник ССС има плату од 1500км или савјетник министра да 2400км ако дам теби немам ја ти радис а ја узивам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

08.02.2022 16:56

Само ви истјерајте оне који су платили по 10 и више хиљада марака радно мјесто, страначке паразите и биће пара и напредка. Сигуран сам да знате ко су ти људи. Сви су вам директори, шефови магацина и вође смјена милионери, одакле???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

08.02.2022 17:37

Ви из Конфедералног синдиката сте и довели до пропасти нафтног и енергетског сектора по питању радника. Само вам фали још Белензада...само причате, ништа не радите и не предузимате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикални преваранти!

08.02.2022 19:27

Било би вам боље да организујете синдикалне изборе, јер вам је мандат истекао прије пола године. Радници вас требају тужити, да вратите све паре које сте "зарадили" након истека мандата. Живите на радничкој грбачи, а не радите ништа у њиховом интересу.

Name

Хет

09.02.2022 00:32

Синдикат неради ниста, поготово ова из Гацка. Сто није дигао синдикат кад су људи остајали без посла технолоски висак. Људе натјерали да узму отпремнину па касније примали нове раднике. Ста ту ради синдикат,

ОДГОВОРИТЕ
Name

рођо

09.02.2022 07:18

Желко Тепавчевић лажни синдикалац, најчешћи клијент код фалцификатора Паповића, само троши паре од синдиката и никоме не полаже рачуне. И треба радницима РиТЕ Гацко да их за "нос вуче" један обични бравар, можда и боље нису заслужили.

ОДГОВОРИТЕ