Кинези развијају “АИ тужиоца” који може да подноси оптужнице!

Научници из Кине су успели како они тврде да први у свету створе вештачку интелигенцију (АИ) која може идентификовати оптужити људе за злочине. Овај сценарио помало подсећа на неке научно-фантастичне филмове али у стварности како тврде кинески научници је истина!

Занимљивости 08.02.2022 | 16:25
Кинези развијају “АИ тужиоца” који може да подноси оптужнице!

Вештачку интелигенцију је развило и тестирало Схангхаи Пудонг Пеопле’с Процраторате, највеће окружно јавно тужилаштво у земљи, пише  СЦМП. Према кинеским научницима “тужилац“ са АИ (вештачком интелигенцијом) може да поднесе тужбу са више од 97% тачности на основу кривичног предмета.

Технологија би могла да смањи свакодневни рад тужилаца, омогуц́авајуц́и им да се усредсреде на теже задатке, каже професор Ши Јонг, директор лабораторије за управљање великим подацима и знањем Кинеске академије наука, који је водец́и научник пројект

“Систем може у одређеној мери да замени тужиоце у процесу доношења одлука“, рекли су Ши и његове колеге у раду објављеном овог месеца у домац́ем рецензираном часопису Манагемент Ревиеw.

Примена АИ технологије у спровођењу закона расте широм света. Неки немачки тужиоци су користили АИ технологију као што је препознавање слика и дигитална форензика да би повец́али брзину и тачност обраде предмета.

Кинески тужиоци су рано прихватили АИ када су почели да користе вештачку интелигенцију 2016. Многи од њих сада користе АИ алат (алат вештачке интелигенције) познат као Систем 206. Алат може проценити снагу доказа, услове за хапшење и колико се осумњичени сматра опасним за јавност.

Али сви постојец́и АИ алати имају ограничену улогу, јер “не учествују у процесу доношења одлука о подношењу оптужби и предлагању казни“, рекли су Ши и његове колеге. Доношење таквих одлука захтевало би машину да идентификује и уклони било који садржај предмета који је нерелевантан за злочин, без уклањања корисних информација.

Машина би такође морала да конвертује сложени људски језик који се стално мења у стандардни математички или геометријски формат који би рачунар могао да разуме. Кинеске интернет компаније развиле су моц́не алате за обраду природног језика, али њихов рад често захтева велике рачунаре којима тужиоци немају приступ.

АИ тужилац који је развио Шијев тим могао би да ради на десктоп рачунару. За сваког осумњиченог, подигао би тужбу на основу 1.000 „особина“ добијених из текста описа случаја који су генерисали људи, од којих је вец́ина премала или апстрактна да би људима имала смисла. Систем 206 би тада проценио доказе.

АИ Машина је “обучена“ користец́и више од 17.000 случајева од 2015. до 2020. До сада може да идентификује и поднесе оптужбе за осам најчешц́их злочина у Шангају. То су преваре са кредитним картицама, вођење операција коцкања, опасна вожња, намерно наношење повреда, ометање службених дужности, крађа, превара и „скупљање свађа и изазивање невоља“ – опц́у оптужбу која се често користи за гушење неслагања.

Ши и његове колеге су рекли да ц́е тужилац за вештачку интелигенцију ускоро постати моц́нији са надоградњом. Могао би препознати мање уобичајене злочине и подиц́и више оптужница против једног осумњиченог.

“Тачност од 97% може бити висока са технолошке тачке гледишта, али увек ц́е постојати шанса за грешку“, рекао је тужилац, који је тражио да не буде именован због осетљивости питања.
“Ко ц́е преузети одговорност када се то догоди? Тужилац, машина или дизајнер алгоритма?”

Директно учешц́е АИ у доношењу одлука такође може утицати на аутономију тужиоца. Вец́ина тужилаца није желела да се компјутерски научници „мешају“ у правну пресуду, рекао је тужилац из Гуангџоуа.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар