Клопка за мале акционаре, власти у Српској се жури

Колико се представницима власти у Српској жури да докапитализују “Хидроелектране на Требишњици” (ХЕТ) показује и чињеница да је одлучено да већ данас посланици гласају о допунама Закона о тржишту хартија од вриједности (ХОВ). Поред тога, на захтјев мањихских акционара енергетског сектора да се отвори дијалог око овог и бројних других питања из енергетског сектора нико из надлежних институција није одговорио.

Република Српска 08.02.2022 | 13:04
Клопка за мале акционаре, власти у Српској се жури

На дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске, која је почела данас, прва тачна након посланичких питања је Приједлог закона о допуни Закона о тржишту хартија од вриједности, који се разматра по хитном поступку.

Иако је његово доношење предвиђено по хитном поступку, посланици су прихватили да о њему гласају данас након што буде размотрен, умјесто у четвртак након завршетка овоседмичног засиједања.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ писао је да су напрасне измјене закона о ХОВ „нова клопка за акционаре“, ако се узме у обзир недавни пропали план о докапитализацији „Хидроелектрана на Требишњици“ (ХЕТ).

Измјена закона

Влада Републике Српске утврдила је 27. јануара Приједлог закона о допуни Закона о тржишту хартија од вриједности, по хитном поступку.

„Разлози за допуне закона садржани су у потреби даљег унапређења тржишта хартија од вриједности, с циљем да се привредним друштвима омогући ефикаснији и лакши приступ изворима капитала у околностима њихове смањене ликвидности усљед економских поремећаја проузрокованим пандемијом вируса корона“, саопштили су из Владе.

Додали су да се на тај начин ствара правни основ да се јавна понуда акција емитента може окончати прије истека рока за упис и уплату и у случају да су власници акција, користећи право прече куповине, уписали и уплатили акције нове емисије најмање у проценту утврђеном за успјешност.

„По завршетку јавне понуде акција, која је окончана на наведени начин, у случају да уписане акције не буду уплаћене, оне не производе правне посљедице и не могу бити у правном промету“, навели су из Владе РС.

Нова клопка за акционаре

Мањински акционари енергетског сектора сматрају да ургентне измјене законских прописа, које се тичу повећања капитала, указују на то да се спрема нова клопка за акционаре. Тражили су дијалог, али нико на њихов захтјев није одговорио.

Подсјећају на недавна дешавања у вези са планираном докапитализацијом ХЕТ-а и наглашавају да апсолутно подржавају изградњу „ХЕ Дабар“, као и повећање капитала ХЕТ-а. Захвални су што је Влада препознала незаконитости у првом покушају повећања капитала ХЕТ-а, али изражавају и бојазан поводом измјена закона.

„Незаконито је малим акционарима отимати пола вриједности њихових акција ако не желе учествовати у докапитализацији, а све то уз флоскулу да се не нарушавају права малих акционара, односно право прече куповине, те да могу учествовати у докапитализацији и сачувати свој удио у ХЕТ-у“, навео је Трипрко Крговић из Удружења мањинских акционара енергетског сектора.

Додао је да право на пречу куповину не може бити изговор за смањење књиговодствене вриједности акције са 2,38 КМ на 1,27 КМ.

„У првој предложеној докапитализацији малим акционарима понуђено је 20 одсто нове емисије што је 87.000.000 акција по пљачкашкој и незаконитој цијени од 0,29 КМ по акцији, односно понуђено им је да уложе 25.230.000 КМ које, логично, они немају. То се могло закључити из анализе годишњег промета акција ХЕТ-а на Бањалучкој берзи која износи свега 300.000 марака у задњих 10 година! А фондови и да желе имају законска ограничења која им бране учешће у докапитализацији“, нагласио је Крговић.

Упитао је какав је то однос према партнерима у послу да их уопште не консултујете за круцијалне одлуке?

“Позивамо и холдинг и ХЕТ на дијалог око овог и бројних других питања из енергетског сектора како би се сви скупа окренули развоју, а не судским споровима и препуцавањима“, навео је Крговић.

Подсјећамо, пред Скупштину акционара ХЕТ-а 21. јануара стављене су на гласање, између осталог, Одлука о повећању капитала ХЕТ-а и  Одлука о ИИ (другој) емисији редовних (обичних) акција ХЕТ-а јавном понудом, а које су подразумијевале да се то предузеће докапитализује емисијом 435 милиона акција јавном понудом на Бањалучкој берзи. 

Стручњаци су ту намјеру ХЕТ-а оцијенили покушајем приватизације, али су из ЕРС истакли да то није тачно и обећавали да ће Матично предузеће задржати 65 одсто власништва, а фондови 15 одсто, чиме ће то предузеће и даље остати у власништву Републике Српске.

Мали акционари су били огорчени и тврдили су да је на сцени смишљено отимање пола (46,5 одсто) вриједности акција малих акционара.

Влада Српске је по свему судећи “повукла ручну” па је Матичном предузећу сугерисала да приликом гласања о наведеним одлукама буде суздржано, те поменуте одлуке нису усвојене.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Реално

08.02.2022 13:38

Тко су мали акционари тј којој странци припадају??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2022 14:46

хдз

Name

АКТИВИСТА

08.02.2022 15:00

Имате ли граница и разума у било чему. Нећете се смирити док је цијелу не опљачкати. Багро Проклета. Ето вам ваш бранилац Српске. Дезертер и шверцер у рату, а сада пљачкаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

08.02.2022 16:53

Цувај се народе ЛОПОВИ САДА ЈАВНО КРАДУ а овамо се заклињу и цувају РС који СЉАМ ОД ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ