ТИ БиХ: Формирање ВСТС РС је пут у правни хаос

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) упозорава да би се усвајањем Закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске, створио опасан преседан који би довео до правне несигурности.

Република Српска 08.02.2022 | 12:58
ТИ БиХ: Формирање ВСТС РС је пут у правни хаос

"Усвајање новог Закона, који је у посљедњи час стављен на дневни ред данашњег засједања НСРС само је још један у низу покушаја рушења правног поретка и успоставе додатног заробљавања правосудних институција. Власт у Републици Српској претходних мјесеци креирањем паралелних институција без основа очигледно настоји успоставити контролу над свим институцијама и процесима, а сада се кроз именовање подобних судија и тужилаца настоји додатно поткопати систем владавине права", наводе из ТИ БиХ.

Подсјећају да Босна и Херцеговина већ има Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), који је основан као независни и самостални орган, и има задатак да обезбиједи независно, непристрасно и професионално правосуђе.

"Чланови ВСТС-а су судије и тужиоцу са територије цијеле БиХ, а ово тијело има надлежност да именује судије и тужиоце на државном, ентитетском, кантоналном, окружном, основном и општинском нивоу, укључујући Брчко Дистрикт БиХ, са изузетком уставних судова ентитета. Устав Босне и Херцеговине предвиђа да је БиХ правна држава, а правна држава је дужна да својим грађанима гарантује правну сигурност. Правна сигурност пак значи да се сваки појединац може поуздати у значење и предвидивост позитивних правних прописа, као и права и обавеза који произилазе из тих прописа. Стварањем паралелних институција и нарушавањем јединства у организацији и управљању правосуђем нарушила би се правна сигурност, и грађани би се ометали у уживању основних људских права и слобода као што су право на личну слободу и сигурност, право на имовину, право на правично саслушање у грађанским и кривичним стварима, итд", кажу из ТИ БиХ у саопћењу за јавност.

Додају да се у законодавној процедури пред Парламентарном скупштином БиХ налазе измјене и допуне Закона о ВСТС-у, а како би се исти ускладио са препорукама Венецијанске комисије и приоритетним условима Европске уније којима се захтијевају јача гаранције независности правосуђа.

"ВСТС, као независни и самостални орган који управља правосуђем, мора се ојачати додатним гаранцијама незавиности, док се иницијативама за стварање нових тијела на ентитетском нивоу осујећују такви напори. ТИ БиХ већ дуго указује на проблеме политичког утицаја на правосуђе у БиХ и потребу свеобухватне реформе, јачања независности и одговорности, али умјесто тога власти у Републици Српској настоје потпуним урушавањем правног поретка створити хаос и неизвјесност, што би имало катастрофалне посљедице по све процесе у држави, основна права грађана и функционисање свих институција. Умјесто да се доносиоци одлука баве Законом о ВСТС-у, који је у законодавној процедури пред Парламентарном скупштином БиХ, баве се доношењем закона који је пријетња по правну сигурност и који ће још више удаљити БиХ у процесу евроинтеграција", истиче се у саопћењу.

ТИ БиХ упозорава да Нацрт Закона о ВСТС-у Републике Српске није објављен на службеном сајту НС РС, да је широј јавности непознат садржај нацрта, да је јавност о нацрту сазнала путем незваничних извора, и то неколико дана прије сједнице, те да није извршена процјена утицаја доношења оваквог закона.

"Стварање паралелних институција за надзор над правосуђем, а све под кринком националног интереса, заправо је усмјерено на стварање приватне државе и дестабилизацију с циљем јачања позиције владајућих странака. ТИ БиХ стога позива посланике у НСРС на одговорност коју имају према грађанима Републике Српске и Босне и Херцеговинеи апелује да сагледају посљедице успостављања оваквих институција и губитке које ће произвести због правне несигурности и парализе институција, а предлагаче да повуку Нацрт Закона о ВСТС-у и да дају свој допринос реформама у правосуђу приједлозима који поштују основне правне принципе", закључују из ТИ БиХ.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бранци

08.02.2022 12:10

Шта ради држава. Само шупља прича. Неспособни политичари су од БиХ направили највећи риалити на Балкану. Народ чита, гледа, забавља се и није свјестан у каква говна упада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

08.02.2022 13:57

Народ је дигао руке, све оде ван. Неки дан цујем један цовјек радио у опстини 30 година, оперисао ледја.. и отисао ван са фамилијом. Па, реко како ти бивси борац, добро едукован... казе нека те у Германији и доле нема се ста тразити сљедецих 30 година.

Name

?

08.02.2022 14:45

Упорно говорим да је народ луд. Благо речено заостао

Name

Будјење

08.02.2022 17:27

Ово је крај свега сто смо до сада имали.

Name

Галама

08.02.2022 19:54

ПА СВИМА ЈЕ ПОЗНАТО ДА У СВЕМУ ОВОМ НАЈВЕЦИ ПАРАЗИТ И ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И ЗА БИХ ЈЕ ДОДИК ,ПА ЗАСТО СЕ ЈЕДНОМ ОВАЈ НАРОД НЕ УЈЕДИНИ И ПОСАЉЕ ДОДИКА НА СМЕТЛИСТЕ И РИЈЕСЕ СЕ ПРОБЛЕМИ ЗА ВИЈЕК ВИЈЕКОВА..

Name

Нико

08.02.2022 12:30

Похапсити све посланике који русе Дејтон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

08.02.2022 20:12

ТИ БИХ, сада на нивоу БиХ су подобни судије и тузиоци, е то је господо проблем....Правите се помало глупави...

Name

Искрено

08.02.2022 12:38

Господо из ТИ грађани и до сада, мислим на обичног човјека, нису имали никаквих права. Ко од обичних људи, а који имају проблеме, могу да плаћају адвокате , поготово ако су спорови против тзв.послодаваца, тајкуна....Зато је омладина и отишла, јер овдје се борити за право је немогућа мисоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегy М.

08.02.2022 12:52

У новом ВСТС-у само поштено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре потковани

08.02.2022 14:17

Нови ВСТС ћеш пратити из ћелије у Фочи, мада сумњам да ће га бити. Још увијек примаш плату од државе БиХ, на коју упорно пљујеш, као и онај којег "савјетујеш"... Свануће!

Name

мислим

08.02.2022 14:23

На целу са мафијом постено.Одакле ти та могуцност.

Name

Xx

08.02.2022 13:14

Лопови мисле да неце одговарати ако именују своје послуснике. Правда је спора али достизна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Траитор

08.02.2022 13:22

У праву сте, али ко ће то овој марви из владајуће коалиције то доказати. Једино санкције имају ефекта то смо већ видјели. Само ударат по џеповима и све ће издајници потписати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

08.02.2022 13:37

Ударе ми сузе од бриге ТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек о нецовјеку

08.02.2022 13:50

Миле је кукавица . Када се распакује скај апликација пола сурадника и фамилије це бити у затвору или побијеци. Хапсити сав комитет сви имају ту апликацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

08.02.2022 14:37

Несто није уреду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.02.2022 15:05

Зури им се да напрqве сто веци хаос да не би одговарали а ови посканици су обицни јадници. Направили циркус од НС,људи у регији гледају да се смију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.02.2022 16:15

Ово води у хаос односно рат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

који је дебил бурле

08.02.2022 16:30

Он по цијену рата покусава да се спаси од одговорности за корупцију и криминал који је направио и произвео у републици српској и цијелој БИХ.Сад би узпоставио свој суд и своје судије на целу са Тегелтијом који би био главни пресједник тога бурлетова суда,и само тако зна да би био спасен од процеса који је покренут давно и стоји закљуцан у латици.И кад се отворила ладица а отисао тегелтија нема ко да га цува он би свој суд оформио.

ОДГОВОРИТЕ