Након афере "Кисеоник" слиједи ли гашење Агенције за лијекове?

Владајућој СНСД-ХДЗ-СДА/ДФ коалицији на државном нивоу разне државне агенције занимљиве су само у домену „ухљебљавања“ својих кадрова, по правилу незналица и нестручних. Тамо гдје требају стручни, едуковани, паметни настаје проблем, јер се такви углавном нису врзмали по страначким одајама или улизивали њиховим лидерима. Примјер је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ.

Босна и Херцеговина 07.02.2022 | 08:24
Након афере "Кисеоник" слиједи ли гашење Агенције за лијекове?

Двије вијести у истом дану имале су различит третман. Влада Републике Српске је по хитном поступку усвојила Приједлог закона о допунама Закона о републичкој управи који се предвиђа оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске.

Упоредо је готово непримјећена била најава да ће запослени Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ ступити у штрајк.

У држави гдје надлежне властодршце не узбуђују ни хиљаде умрлих у пандемији, добрим дијелом и због њихове недораслости кризној ситуацији, тешко је очекивати да ће реаговати на оно што се дешава са овом важном државном агенцијом.

А не могу рећи да нису годинама прије знали за проблеме. Држали су њихове захтјеве „у ладицама“ како актуелни предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, тако и његов претходник Вјекослав Беванда.

 „Има пуно проблема, ударни је да ми већ 10 година имамо непопуњавање упражњених радних мјеста, стручних људи. То су вам све руководиоци сектора,  људи који директно раде на контроли квалитета лијека и вакцина. Ми по актуелној систематизацији имамо 163 мјеста. Неко нас је, свјесно или несвјесно, ја мислим да је била намјера, у министарству финансија „закуцао“ на 103 узапослених. Отада, са овом опструкцијом Савјета министара ми смо „спали“ на 92 узапослених, што указује да рапидно слабимо и агресивно нестајемо“, наводи за Журнал Рамо Рустемовић, предсједник  Синдиката Агенције.

Агенција је у служби очувања здравља, медицинско здравствена установа, гдје ради углавном стручни кадар, љекари, фармацеути. У вријеме најжешће пандемије радили су готово без слободних дана како би стигли обавити све за што су надлежни. Но, тај префикс државног им очито и задаје проблем.

 „Они како даве државу, даве и Агенцију. Види се ко ради за а ко против државе, ништа друго. Радимо по закону старом 12 година, мораће се и он брзо мијењати јер нам ствара проблем у свакодневном функционисању. Како вријеме одмиче све нам је теже налазити модусе како да не „уштопамо“ живот у БиХ, везано за тржиште лијекова и медицинских средстава“, каже директор Агенције Александар Золак.

Зпослени Агенције наводе како је њихов контролни лабораториј европског нивоа. Умјесто развоја и преласка на ниво регулаторне агенције, сада едуковани људи одлазе због лоше материјалне ситуације.

 „Ова агенција је основана са циљем да лијек буде доступан на цијелој територији БиХ, али квалитетан лијек, исконтролисан, који је прошао процедуру у Агенцији. Све би то у политици неко требао да зна, али очито да није било воље да се проблеми рјешавају. Ми смо имали посјете политичких странака, све оне уредно саслушају наше проблеме, али конкретне реакције није било. Увијек је немогућност - као тамо неко други, а тај неко други је коалиција са тим који не може. Сва наша упозорења, сви захтјеви, фина људска замолба није долазила на погодно тло и ја се бојим да ми у овом тренутку полако „гасимо свјетла“ у одређеним секторима“, упозорава Рустемовић

Упућенима је јасно зашто је ова агенција дошла прва на удар у свеопштим сецесионистичким плановима Милорада Додика, а то је „афера кисеоник“.

Након што је прије неколико мјесеци откривено да здравствене установе у Републици Српској редом за лијечење пацијената користе индустријски, а не медицински кисеоник, уплашени могућом реакцијом јавности, власт  Српске и директори болница за све окривљују - државну Агенцију за лијекове!?

Након тога су покренули процедуру оснивања агенције за лијекове РС како би дословце ретрокативно амнестирали незаконито кориштење киеоника који није медицински. 

Уосталом, претходних година кадрови СНСД-а и упоредо ХДЗ-а показали су да користе сваку прилику за срозавање свега са префиксом државног.

Њихови коалициони СДА/ДФ партнери у Савјету министара за то вријеме и даље наступају са паролом  „ми чувамо државу“, док им иста, дијелом захваљујући и њима, „пуца по шавовима“. Неко би им требао објаснити да Агенција за лијекове БиХ, није нешто попут апотеке.

 (Журнал)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Жалосно

07.02.2022 07:39

Жалосно је да након највеће афере кисеоник у Републици Српској сви ћуте, народ неће опростити опозицији што више не говоре о томе а сви очекују хапшење Чађе и осталих у тој афери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

07.02.2022 08:34

Чуј "народ неће опростити опозицији" за аферу кисеоник??? Ето онда опростите Режиму Милорада Додика аферу кисеоник! Па шта је то опозиција могла урадити а није? Како се може урадити било шта ако су у рукама режима све полуге власти?

Name

ре

07.02.2022 09:18

сад ти крива опозиција за то,па ти стварно требас посјетити љекара

Name

Деко

07.02.2022 11:44

Жалосно је што народ још није схватио да ми немамо опозицију и да смо безнадежан случај. Липши магарче до зелене траве.

Name

Али зато...

07.02.2022 07:41

... купујемо понекад и дупло јефтиније лијекове у Србији, Хрватској, Црној Гори...??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик, Цовиц, Изетбеговиц

07.02.2022 08:43

Захвали се њима, тупане

Name

Ре

07.02.2022 09:41

То мозес радити и даље, ко ти брани

Name

ОДГОВОР???

07.02.2022 09:55

АЛИ ЗАТО ЛИЈЕКОВИ НАЈСКУПЉИ У БИХ СКУПЉИ НЕГО БЕЗ РЕЦЕПТА У СРБИЈИ И ХРВАТСКОЈ.

Name

Мр

07.02.2022 07:45

Додик оснива нову агенцију да се легализују прљави и незаконити послови око увоза сумњивих медицинских средстава и несумњиво оправда употреба немедицинског кисеоника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.02.2022 07:52

Кад након афере "Кисеоник" нема одговорних нити затворених онда значи да ова мафијашка троглава власт има сву подршку Запада у оваквом начину владања. Окупирана држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.02.2022 08:42

Има ли неко статистицке податке, јел сад умире мање људи са "ПРАВИМ" или прије са индустријских кисиком???.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

07.02.2022 08:58

Веома глупо питање

Name

ја

07.02.2022 09:32

Увијек умиру превисе.

Name

Питај требињског директора

07.02.2022 09:42

инаце лимара, из снсд. Он је имао укупно 42 болесна на респиратору, и 42 леса су породице добили. Успут отидји до Дјајицеве психијатрије, да ти пропису неки "ПРАВИ" лијек

Name

Одвратан си

07.02.2022 10:06

Било је случајева да су недоночад имала оштећења на плућима због капљица моторног уља (медицински киесоник се мора пумпати скупом пумпом без уљног подмазивања)... није овде само корона у питању

Name

Имењаче

07.02.2022 15:06

Ти си тотални кретен!

Name

Да

07.02.2022 17:18

И САДА ЈЕ ИНДУСТРИСКИ ДРУГ, НЕМАМО МИ ГДЈЕ НАБАВИТИ МЕДИЦИНСКИ ЛОШЕ ТЕНДЕРСКЕ ВЕЗЕ АКО НИЈЕ СКУПЉИ ПЕТ ПУТА ТО ОНИ НЕ КУПУЈУ ... ШТА ЋЕ ОНДА ПОДИЈЕЛИТИ ИЗМЕЂУ СЕБЕ ...

Name

Жалосно

07.02.2022 09:57

Жалостан си ти јаране са таквим размишљањем.Чуј опозицији а Додикови лопови праве све преваре плус тужилаштво и судије а ти нашао опозицију.Боже ти нас спаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

07.02.2022 10:07

Имају ли они тамо правну службу? Знају ли ти људи читати? Или су климачи главом и пјевају "Живио директоре"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицка ?

07.02.2022 10:27

Инаце колико је људских зивота унистено и угасено за продјосе ево две године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАСНИК РЕСТОРАНА

07.02.2022 11:32

По изјави Владе КС ко год да подпише уговор са Агенцијом за лијекове РС неце моћи продавати лијекове у Сарајеву. Сумњам да це фармацеутске куће "потрчати" да подписују уговоре, ко зна на шта це то све изаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апотекар

09.02.2022 20:47

И ја се то питам.Фармацеутске куће се и онако буне против високих такси на промет лијекова у БИХ,сигурно неће плаћати све дупло.Неки познати произвођачи су се већ повукли.Следи нам нестасице лијекова,па Индијски и Кинески лијекови...

Name

Да м даш

07.02.2022 18:19

Јебеш аферу у којој нико не иде у затвор ...смијешно и јадно?

ОДГОВОРИТЕ