Таксисти ускоро повећавају цијене, неки већ поскупили

Због поскупљења горива, али и неких других ствари као што су услуге сервиса и потрошног материјала за аутомобиле, многи таксисти из Босне и Херцеговине размишљају да повећају цијене услуга превоза таксијем, а неки од њих су то већ и учинили.

Босна и Херцеговина 07.02.2022 | 08:16
Таксисти ускоро повећавају цијене, неки већ поскупили

Наиме, како су "Независне" писале прије неколико дана, гориво на бензинским пумпама је од почетка године поскупјело неколико пута.

Драган Пуришић, предсједник Удружења "Бањалучки такси" из Бањалуке, казао је да таксисти из овог града размишљају о повећању цијене својих услуга, али да још нису утврдили која би то цијена могла да буде.

"Већ размишљамо у том смјеру. Један од приједлога је да се иде на потрошњу најмање два литра горива, односно да вожња најмање буде наплаћена пет КМ. Други приједлог је да се иде на 2,5 КМ старт, а 1,70 КМ вожње по километру", објашњава Пуришић.

Према његовим ријечима, од почетка године гориво је већ два пута поскупјело, те и други трошкови расту, тако да им је повећање цијена услуга једино рјешење ако желе позитивно пословати.

"Трошкови се константно повећавају, а гориво стално иде горе, а сада је и након празника опао и посао за 40 одсто, те немамо другог рјешења него да повећамо цијене, али још нисмо одлучили на који начин и која би то цијена могла да буде", навео је Пуришић.

Хасиб Лошић, таксиста "Сарајево Таxија" из овог града, казао је да, иако је гориво већ неколико пута поскупјело, још нису размишљали о повећању цијена услуга вожње таксијем.

"Повећавају се трошкови и ми већ радимо на граници економске оправданости, али још нисмо конкретно одлучили да ли ћемо поскупљивати услуге. Све је досад поскупјело, па нисмо хтјели да и ми грађанима будемо удар на буџет, који је већ скроман. У наредном периоду ћемо видјети каква ће бити ситуација те да ли ћемо можда поскупљивати. Тренутно је 1,90 КМ стартна полазна цијена, док 1,20 КМ износи сваки пређени километар, те је ова цијена на снази већ пет година", навео је Лошић.

Како су рекли за "Независне" у једној такси служби из Мостара, услуге превоза таксијем у овом граду су поскупјеле прије неколико дана, и то највише због поскупљења горива.

"Услуге превоза таксијем смо морали повећати због повећања трошкова, како горива, тако и неких других ствари, као што су одржавање аутомобила, односно услуга сервиса и потрошног материјала за аутомобиле, па смо морали и ми повећати цијене својих услуга како би били ликвидни", навели су из ове мостарске такси службе.

Додали су да су минимално подигли цијене, те је по једном пређеном километру потребно издвојити 1,20 КМ.

"Стартна полазна цијена је 2,5 КМ, али је у њу укључен прелазак два и по километра, тако да смо минимално дигли цијене како бисмо опстали", истакли су из ове такси службе.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ноле

07.02.2022 07:37

Радоване Висковицу,је ли цитас ти ово икад.Па само упоредите цијене Сарајево,Мостар,Бања Лука.Је ли ово нормално.Па таxи је у Сарајеву и Мостару за 30 посто јефтинији.А да не напомињем да су плате и пензије у ФБиХ веце од оних у РС.Срам вас било,стоко једна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опао посао 40 одсто

07.02.2022 08:49

И то им је разлог за дизање цијена. Какви болиди нас возе, мајко мила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

07.02.2022 09:53

Код нас је старт 1.5КМ и за 2.5км колико имам од куће до града ми укупно буде око 6КМ. То не да је ненормално, није оправдано цијеном горива никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

07.02.2022 18:48

Овај господин из Приједора лазе он има 3 километра до куце и то коста 6 марака знаци 1.50 је старт и 1.50 километар,а литар горива је 2.50 нека иде аутобусом ако му је скупо.

ОДГОВОРИТЕ