ИДДЕЕА је морала расписати јавни позив за документа

Након десетогодишњег основног уговора, за набавку идентификационих докумената, између осталог и возачких дозвола, вриједности 100 милиона марака, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену  података БИХ (ИДДЕЕА) је одлучила да преговарачким поступком надогради тај уговор, односно да понуђачу, компанији „Милбауер"  нових 800 хиљада марака за израду додатних возачких дозвола.

Република Српска 06.02.2022 | 20:39
ИДДЕЕА је  морала расписати јавни позив за документа

Због тога, Транспаренси интернешнел у БиХ затражио је од Агенције за јавне набавке БиХ да провјери овај поступак.

Под ознаком „хитно“ и без јавног позива, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) склопила је 29. децембра 2021. године уговор са компанијом „Милбауер“, за набавку образаца возачких дозвола. Уговор вриједан 800 хиљада КМ без ПДВ-а, склопљен је путем преговарачког поступка.

На овај начин ИДДЕЕА је поново додијелила уговор компанији „Милбауер“, са којом  је и прије десет година на исти начин склопила основни уговор за набавку идентификационих докумената, вриједан више од 100 милиона марака. 

Из Транспаренси интернешнела сматрају да је уговор супротан Закону о јавним набавкама БиХ. Затражили су од Агенције за јавне набавке БиХ да провјери поступак.

„Не може се говорити о хитности када је ИДДЕЕА имала 10 година да припреми неки редовнији, отворенији и транспарентнији поступак, а не да преговарачким поступком преговара са једним понуђачем.“, сматра Дамјан Ожеговић.

Поред хитности, из ИДДЕЕА кажу да је уговор са истим понуђачем скопљен јер би евентуална промјена добављача могла изазвати додатне проблеме.

„Промјена добављача могла би да доведе до тога да се набаве обрасци који имају другачије техничке карактеристике. То би изазвало несклад и проузроковало би значајне техничке потешкоће у функционисању и одржавању комплетног система за персонализацију возачких дозвола.“, саопштили су из ИДДЕЕА за портал „Цапитал.ба“.

И ово појашњење је спорно, истичу из Транспаресни интернешнела у БиХ.

„Јер ИДДЕЕА ће у једном тренутку, а то је ускоро, морати да објави тај отворени поступак, на који ће се моћи пријављивати и други понуђачи, што значи да овим преговарачким поступком на неки начин то само пролонгирано, односно тренутном понуђачу је дато, поклоњено на неки начин 800 хиљада марака, јер умјесто да распишу сада поступак они ће га расписати за неколико мјесеци.“, сматра Дамјан Ожеговић.

Из опозиције су сагласни да је Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) морала расписати јавни позив и редовном набавком дати прилику и другим понуђачима.

„И да се у јавности већ једном скине та некаква тема да сваки пут када је проблем, када је недостатак, да ли тих возачких дозвола или других докумената, да једноставно то уради по хитном поступку и да ту нема простора да ту буде и пријављивање других понуђача.“, каже посланик ПДП-а у ПД ПС БиХ Мира Пекић.

Међутим, информације које су објавили поједини медији, показују да је било заинтересованих за посао набавке личних докумената. Наиме, у октобру прошле године, ИДДЕЕА је била упозорена да се десетогодишњи уговор ближи крају. Тада се француска компанија "Тхалес ДИС Франце САС", интересовала за посао набавке образаца за возачке дозволе и личне карте. Послали су уредан допис агенцији, али одговор никада нису добили, а посао је додијељен „Милбауеру“.

Случајно или не, знаће се ако икада буде проведена званична истрага. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хехехе

06.02.2022 20:11

И ту је Бурле упетљан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.02.2022 20:44

Није он него синчић

Name

Транспаренси бљуц

06.02.2022 21:46

Свима је јасно да су ови лопови да су се уградили. Какав је то уговор на 10 година када оквирни споразум предвидја максимално трајање од 4 године. Али ни Транспаренси ниста није бољи од лопова из власти. Добијају новац преко еу фондова, тросе га на глупости и најцесце зајебавају опстине гдје је на власти опозиција. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

07.02.2022 03:40

Смијесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та зна се

07.02.2022 09:18

Гдје год су јавна средства као плијен ту је и српски члан. И он и његова разбојничка дружина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

07.02.2022 12:50

Овдје је све јасно осим тузиоцима.