Два милиона КМ грађани дају за "бољи" порођај!

Сваки други пород у Босни и Херцеговини подразумјева корупцију, резултати су истраживања проведеног у оквиру пројекта „Борба против корупције у породилиштима“. На основу искуства 2.713 породиља доказано је да је 50% породиља и чланова њихове породице дало новчана средства или поклон у породилишту.

Република Српска 05.02.2022 | 20:20
Два милиона КМ грађани дају за "бољи" порођај!

Више од два милиона марака годишње у породилиштима у БиХ прогута корупција. Због трауматичних порода и директног или индиректног навођења на плаћање услуга које су бесплатне, многе жене се не одлучују на наредно дијете.

Свједочења појединих породиља показују да особље приоритет даје оном ко дао мито, иако је живот мајке и дјетета био доведен у питање.

„Трећа докторица која је утврдила да се постељица одвојила и да хитно морам ићи на порођај, на царски рез, обзиром да, како је рекла, могу подлећи. Након тога у ходнику сам стајала гдје је почела свађа између докторице, шефице тог одјељења која ме прегледала, и докторице која је припремила салу за своју трудницу, која је платила царски рез. Иако није била животно угрожена, нити је била критична, међутим она је дошла на договорени термин, који је унапред платила, царског реза, и тада настаје свађа између докторице која је установила моје крварење и докторице те друге труднице за борбу за салу за порођај. Мени само и дан данас, неки дан смо напунили шест година, мени одзвањају у глави ријечи докторице када се свађају – јеси ли ти нормална, жена ће нам подлећи пред нама“, истиче једна породиља.

У већини случајева медицинско особље директно тражи новац од породиље или га она сама даје због страха за здравље дјетета, кажу у удружењу „Бабy степс“.

Иако здравствено осигурање плаћа сваки грађанин, а медицинско особље прима плату за свој рад, чини се, да им ипак то није довољно. Просјечно вриједност мита по породу износи 141,65 марака, показују истраживања овог удружења. 

„Оно што је показао наш рад у Бањалуци је на конкретно тему овог пројекта, јесте да приче и те како постоје, и те како постоји простор да чујемо једни друге, и да не постоји одговорност само на мајкама, односно родитељима будућим или садашњим, нити само на љекарима који узимају честитке, поздраве и коверте, јер некако је то постало дио нашег фолклора и управо то је показало и ово истраживање“ каже Бранкица Раковић, члан удружења „Бабy степс“.

„Што генерално настојимо омогућити кроз овај пројекат јесте да тај вид електронске пријаве корупције, оно што је проблематично у данашњем времену када је свакако узнапредовао систем, ријетко кад ће породиља заиста тражити неко сандуче у породилишту, попуњавати то писмено, циљ је да се унапреди, да то породиља може из свог дома урадити, да може одговорити, дати повратне информације које ће добити породилиште, дакле имати заиста стварну слику онога што се дешавава“, истиче Амила Татаревић, предсједница удружења „Бабy степс“.

Проблем адекватног одговора корупцији представља неспремност система за сарадњу, неподузимање конкретних мјера у циљу смањења корупције, као и културолошка укоријењеност ове праксе, гдје и особље и породице сматрају да је право здравствених радника да буду почашћени због асистенције на породу.

(БН/Д.Цвијић)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Хјкз

05.02.2022 19:45

Знаци 50% будала. И тако нам је у свакој области, тако је и на изборима итд. Зато и јесмо ту гдје смо, глуп народ. Ста, плацас да мање боли? Да не умрес? Дузност доктора је да свима прузи исту услугу, али нас народ има ту навику да увијек иде са кесом. Вецину тих поклона доктори и не тразе. Мој брат има 4 дјеце, за сваки породјај је био у породилисту од поцетка до краја, и никад није марке дао. Али кад сам пустис да те праве будалом, тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

05.02.2022 21:40

Ајде мајмуне, ко год зели и има, кад му се неко породи, хоће да да новац и ста ту има лоше клену један.

Name

@Зоом

06.02.2022 08:10

Да ли си ти свјестан гдје зивис? Ако не схватас везу измедју давања мита љекару и наказног друства у коме зивимо, теби нема помоци. Најтузније је сто своју бебу од родјења уцис да корупција није ниста лосе. По твојој логици, нема ниста лосе ни у томе да те лијеце индустријским гасом на примјер. Јер кад има пара у будзету свако ко мозе украсце их на било који нацин, и ста има лосе у томе зар не? Колико смо глупи и покварени, цудно је да уопсте оостајемо...

Name

ц

06.02.2022 08:11

Луди народ и не позна појам корупција, а ко му треба да објасни Миле и Ђајић.........................................................................................................

Name

За ХЈКЗ

06.02.2022 10:59

Постоји огромна разлика од оног сто ти знас и оног сто незнас.јесте да су доктори плацени за свој рад .велики број нас је био у болници или неко од насих. Некада се тразио новац некад не.али кад понудите новац прица иде у другом правцу.све има ,све мозе. Против тога сам да се докторима даје мито али вас другације третирају. Цијела дрзава је упозната с тим.немиземо ми преузимати ствар у своје руке него институције и они сами измедју себе цине услуге једни другима.са новцем или нецим другим.ми којима је зивот угрозен хватамо се за сламку. УВЕСТИ ЗАКОН ЗА ОДУЗИМАЊА ЛИЦЕНЦЕ КО УЗИМА МИТО ПА ЦЕМО ВИДЈЕТИ РЕЗУЛТАТЕ.

Name

ГТИ

05.02.2022 19:54

И треба давати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Геј босна

05.02.2022 21:53

Ето и ја цу теби давати.

Name

миа

05.02.2022 20:12

Назалост, тацно је то да предност се даје зенама које додју на договорени царски, давно је то било, срецом све се после пуно компликација добро заврсило. Зао ми је сто се то јос увијек десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

05.02.2022 20:18

Жива истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако

05.02.2022 20:48

Одавно стање у породилиштима утиче на наталитет. Хтио то неко прихватити или не, тако је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.02.2022 20:54

Шта је предузело Тужилаштво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

05.02.2022 20:55

Нису доктори криви ! Ми смо криви што им ставимо у џеп да нам гледају "мало ређе" оца, мајку, брата, сестру, жену итд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулија

05.02.2022 21:39

Имају плату за свој рад- нетреба и ништа дати ни части.Превише су се осилили и постали безобразни и проклети,људи немају за хљеба а ли њима се мора дати да те мало " погледају".Пацијенти им умру а они појма немају.Кад назовеш и питаш како је- кажу боље или исто,непромијењено стање а пацијент већ сахрањен.У сандук чак стављају и непознате људе (мигранте) поред свог пацијента.Треба их живе вјешати на трг,сјецкату и солити

Name

Сатирко

05.02.2022 21:43

Тако је, за тај плес требас добровољног партнера.

Name

Хе Хе

05.02.2022 21:21

Ја радим у три смјене, нико од тих доктора није дошао да ме "почасти", не контам, зашто би ја њих частио када се разболим, то им је посао !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ХЕ,ХЕ

05.02.2022 22:56

Само се Богу моли за здравље, не дај Боже да паднеш у болничку постељу. Потписујем све, жива истина,нажалост од порођаја,операције до хоапитализације по свим клиникама.

Name

Ре ха ха

06.02.2022 07:58

Зато јер су тако навикли, а још су гори они који су их на то навикли

Name

Па ста

05.02.2022 21:42

Народ има паре зато и даје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

05.02.2022 22:28

Ко унапријед даје, саучесник је у злочину и треба и њега и др шакама изнабадати - чашћење и бакшиш су заостаци турске владавине. Ако идете у болницу, покажите пиштољ умјесто коверте, и бићете једнако љубазно услужени, а без икаквих трошкова :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

05.02.2022 23:28

Корупција је код нас била увјек И остаце . Ста треба да се уради је да се легализује И стави лимит колико доктори могу узети а на то све сто добију морају да пријаве И плате порез. А да то се тако ради .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знају они

06.02.2022 02:53

Да цете ви сви дати кад вам додје гур гузици. Лако је паметовати кад си здрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПВ

06.02.2022 05:08

Борна против корупције се води солидном платом радника. Кад га пкатис као дрзава, послодавац платом коју заслузује за свој посао и своју одговорност онда мозес тразити од њега ста га следује. Студиј медицине је један од најтезих, људи преузимају велики терет и одговарност на себе, наравно да се требају адекватно платит. Кад дрзава није низацег и није у стану, онда то неко мора преузети, у овом слуцају народ. Кад ти радника платис по заслузи, онда га мозес и казнит за корупцију. Овако дрзава хроницно затвара оци пред свим врстама корупције јер зна да не предузима ниста да би се систем мита и цасцења прекинут. Кад радник има Плату од које мозе лијепо зивјет, према свом терету и својој одговорности онда му је доста и једно од срца ХВАЛА НА СВЕМУ. Риба поциње да смрди од главе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@пв

06.02.2022 09:37

Студиј медицине никада није било лакше завршити као задњих 20 год. И није тачно да од примања зависи ко ће примити мито то је до закона и до етике љекара и мед. особља а плата им је више него солидна у поређењу са платом радника у реалном сектору а и већини су дипломе сумљивог поријекла док прави и школовани здр.радници иду трбухом за крухом у Њемачку

Name

Xxx

06.02.2022 06:59

Само им гурај те у дзепове,мало им је!Све то треба ставити на ломацу и запалити и докторе и народ који даје новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свезналица

06.02.2022 10:52

Није ми нико тражио, јесам частила. Ту срећу сам дијелила са свима. Имају одличне плате, екстра услове рада, више су у приватним амбулантама него клиничком. Ко жели почастити у реду, ко потплацује оног који трази соррy, крсите закон обоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

@свезналица

06.02.2022 13:54

И ви мислите да је у реду дати новац ( мито) јер вас је бабица или љекар породила иако је то њен посао за који је плаћена? Страшно како размишљате мито је мито без обзира да ли је неко тражио новац или не. А то што љекари раде и у приватним ординацијама и у државној болници је нешто што би држава требало такођер забранити или ограничити рад у тим ординацијама на 4 х многи долазе на своја рана мјеста кад им се ћефне и за то примају плату има тога још ал за мито треба да се одузима лиценца јер такви љекари и здр.радници су срамота за здравство и колектив у ком раде

Name

@свезналица

07.02.2022 07:39

Наравно да могу радити приватно, потребна је сагласност директора, зашто не би потписао колеги да заради додатно. Чини ми се да сте мушкарац или сте без проблема дошли до потомства, вјерујте неки једва остану живи. Ја сам захваљујући само др са УКЦ презивјела и ја и бебе. Мјесеци у болници, ста сам прошла у Сло, о том хорору, не могу ни слово написати... Ја сам поносна на наше здравство. Текстови као ови служе да БУКА и БН оправдају своје постојање. Мито знаци, нецес се породити док не платиш. Поцастити било кога послије је израз захвалности и дијељења среће са људима са који су помогли да будем родитељ.