Гасе се предузећа у Републици Српској, а власт не реагује

137 предузећа у Републици Српској отишло је у стечај због проблема у пословању. Највише стечајних поступака прошле године покренуто је на подручју Бањалуке. 

Република Српска 05.02.2022 | 19:51
Гасе се предузећа у Републици Српској, а власт не реагује

Већина фирми оде у стечај због презадужености, а ријетки су примјери да се поступак успије окончати реогранизацијом и оживљавањем предузећа.

Додатни проблем настаје и у управљању предузећима јер би ту требало да раде стручни људи, што у већини случајева нису. Због тога је важно прво едуковати оне који покрећу бизнисе да не би долазило до гашења фирми.

„Кад причамо о нашој привреди већина предузећа кад заврши у стечају се затвори, јер се стечај покреће кад већ обавезе превазиђу вриједност имовине предузећа и не може несметано да послује. Кад посматрамо структуру предузећа логично је да највише из БЛ јер је највише овдје фирми али укупан број предузећа ради се о малим предузећима и ако упоредимо са новорегистрованим не би требало да дође до значајнијег поремећаја кад је у питању пословање привреде“, каже Владимир Благојевић, ПР Привредна комора РС.

И док се власти оба ентитета хвале како све иде узлазном путањом свакодневно их демантује статистика која говори супротно.

"Праве се вјештачке кризе и друштво хаоса кроз наметање посебних сједница Парламента Српске, а нико се не бави начином како олакшати пословање, сматра Јелена Тривић.

„Економска ситуација у РС није на задовољавајућемо нивоу мало су ту иснтутиције власти урадиле да подстичу окружење ту је проблем и све оно што у животу предузећа нормално и контакт са правосудним органима што је неуређено и све то утиче на то да је толико фирми отишло у стечај“, сматра Јелена Тривић, економиста.

Разлог овакве ситуације је изостанак мјера у привреди, бар оних суштинских, док је с друге стране јавни сектор остао неокрзнут односно нису се смањивали трошкови, нити се одустајало од куповине скупих аутомобила што је довело до тога да се надлежни нису довољно потрудили да се сачувају фирме у БиХ, сматра Зоран Павловић.

 „Проблем фирми су људи, смањена куповна моћ и истрошеност односно акумулација залиха које су фирме имале да одрже своју активност неминовно је да ће доћи и даље до затварања фирми а ова политичка ситуација не даје никакве стимулације да се отварају нови бизниси а камоли да дођу из иностранства“, каже Зоран Павловић, економиста.

Стручњаци сматрају да би један од првих корака за ублажавање кризе требало бити одустајање, бар у кризној ситуацији, од беспотребних инвестиција, јер поново је сав терет кризе пребачен на привреду и грађане, а за посљедицу имамо масовни одлазак комплетних породица и одустајање људи да улаже у било какав посао у Републици Српској. 

(БН/Б.Винчић)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Зељо

05.02.2022 19:10

Све је покрао један,робне резерве фармланд,три банке,Ирб,све и још увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

05.02.2022 21:59

СВЕ СТО ЈЕ ТИТО ИЗГРАДИО И САГРАДИО БАГРА СНСД ЈЕ ПОД ОКРИЉЕМ МИЛОРАДА ДОДИКА СВЕ УНИСТИЛА И РАСКУЦИЛА..

Name

Халал Вера

06.02.2022 08:26

"Стецај" знаци да је стецено радом.

Name

Миланко Владициц

05.02.2022 19:18

Све би ја то у затвор равно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вухан Траде

05.02.2022 19:25

Бице посла, Тегелтија у Кини договара отварање фарме сисмиса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турист

05.02.2022 19:36

Изгледа да це породица из Бакинца задња угасити свјетло на простору званим Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

05.02.2022 19:54

Погледајте на имовно стање власника тих пропали фирми и све це вам бити јасно. Власници фирми би хтјели да се за кратко вријеме обогате. На западу власник фирме за 20 година нема богатство као неки власник фирме у РС и федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

05.02.2022 20:25

Кад сунце не би гријало и трава расла а крава пасла веровао бих да нема, док год је тако а нема знаци да краду сунце нам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без патетике

05.02.2022 20:49

И боље што су отишла у стечај, у њима је свакако народ радио за мале паре. Сада су се сви снашли боље и раде за веће паре а стандард становништва незадрживо рате. Није то до власти већ једноставно на сцени је општи раст стандарда људи широм свијета па и код нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

05.02.2022 21:23

Раст стандарда код нас?! Изгледа не живимо у истој држави. Ја зивим у држави гдје је луксуз возити ауто млађе од 10година, купити свака 3 дана 1кг банана и купити обућу у бутику а не на пијаци. Мислим да ти друже немаш везе са стварношћу исто ко ни ови у власти. Неке фирме јесу требале пропасти али неке нису и добро су радиле и радбици били задовољни али сад су на бироу или у Словенији.

Name

Ре Реалиста

06.02.2022 00:20

Па реалисто дао си сам одговор у задњој реценици. Јел боље да су радили у овим фирмама за бедак или за добру цифру у Словенији?!

Name

Тито

05.02.2022 21:28

Немој те да лажете Додик каже да је све у реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

05.02.2022 22:02

Оног дана, тамо неке давне 2006.-2007. Када је прво јавно предузеце постало несолвентно, а затим и неликвидно, органи ПУ и остали надлезни су морали реаговати у складу са Законом, ипак одлуцили су отворити Пандорину кутију...данас имамо резултат тога, а он гласи: физицком лицу за дуг од 140КМ суд плијени средства за рад, цитај брнаце... јавно предузеце које постоји захваљујуци уплатама таквих физицких лицима и то као сервис тих физицких лица, мозе да дугује по свим основама, мозе да дизе кредите, да их не измирује као ни остале обавезе, које могу бити цак и веце од имовине предузеца, нико се неце позвати на одговорност, не само кривицну, него цак ни моралну. Зивимо у таквом времену дузе од деценије, сад це изаци и генерација средњосколаца родјених, одраслих и васпитаних у духу таквог система, да ли це њима то бити нормално? Да ли смо достигли врхунац катастрофе или долази с њима, евидентно је да многи себе остварисе кроз улогу пијавица овог накарадног система, претпостављам да су дјецу одгајали да се јос боље прилагоде, складно познатим законима природе. Зла времена су ту, а ни она сто долазе не улијевају оптимизам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

05.02.2022 22:19

Савјет новопеченим улагачима за отварање било каквог посла да причекају да се стабилизује тј промјени однос власти према привреди јер су заузети собом и ненормалним богаћењем без да организују преко привредне реформе области које би требале и имале смисла на тржишту наравно би требале помоћи око организације уколико је потребно да се не изгубе у простору тржишта . Овако новопечени привредници ће изгубити уложено а многи су се надајући бољем жестоко опекли тј изгубили су муком стечен новац . Па нека је сретно онима који се у овом времену надају бољем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.02.2022 07:16

У цјелој бивсој Југи иста прица. Њемацкој треба 400 хиљада радника,људи це отици. Имацемо празну земљу,па нек онда пјевају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Точно

06.02.2022 12:17

Па то И јест циљ отерати људем преко границе да им доносе готов новац то је најјача грана босанске привреде

Name

зора123

06.02.2022 07:20

Знало се да це доци до овога. И нека се гасе, кад будале и лопови воде фирме. Послије рата све фирме су приватизоване, па и моја, продане за марку олосу, бивсим портирима, возацима директора, углавном људима који због својих умних способности у бивсој дрзави нису дотјерали даље од портира. Али су зато бахати, осиони, са огромним трбусинама, а глупи ко тоцило. Како се која власт мијењала, они су се тако окретали ко сунцокрети ради властитог богацења. И морало је довести до пропасти, само стета хиљада људи којима су зивоти упропастени, медју којима сам и ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

06.02.2022 08:38

Власт је реаговала,зато се предузећа затварају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

♡♡♡♡♡♡♡♡

06.02.2022 11:05

Све је ово крива власт.законодавна ,изврсна и судска .нико други.лопови су пљацкали фирме и новац знајуци да у владти сједе они који це за извјесну суму "зазмирити".тако бам је дуги низ година.бојим се да се ово неце никад искоријенити. СТРАСНО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко би га знао

06.02.2022 18:26

Ко зна ста се догадја.Мозда неки зеле да доведу тудја предузеца. Да млади не иду на запад,него да запад додје њима. Ако не зелис да будес свој на своме онда цес бити свој на тудјему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

07.02.2022 10:59

Боли их, њихова цвјетају

ОДГОВОРИТЕ