Закључци НСРС нису јасни: Отклоните недоумице

Посланик у Представничком дому Парламентарне Скупштине и предсједник ДНС-а Ненад Нешић упутио је данас писмо предсједнику НС РС Недељку Чубриловићу и Клубовима посланика владајуће коалиције са јасним питањима.

Република Српска 04.02.2022 | 16:13
Закључци НСРС нису јасни: Отклоните недоумице

Писмо преносимо у цјелости:

"Поштовани,

 с обзиром на то да су закључци усвојени на 27.посебној сједници непрецизни, тражим да нам их објасните и дате конкретно упуство за наше поступање. 

Наиме, у закључку број 1. стоји: ''Народна скупштина Републике Српске констатује да нису престали разлози због којих је Народна скупштина Републике Српске усвојила закључке на Двадесетој посебној сједници  одржаној дана 30.7.2021. године''

Ово би требало да значи да су и даље на снази закључци са 20.посебне сједнице. Други закључак тада усвојен гласи: ''Сматрамо да не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама БиХ (Предсједништву БиХ,  Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ), осим у случајевима када је непоходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске све док се не разријеши питање наметнутог закона''.  

Према овом закључку, представници Републике Српске у Предсједништву БиХ, ПС БиХ и Савјету министара БиХ могли су учествовати у раду само у случају када постоји пословничка могућност да нека одлука буде донијета без њих, те су у том случају били обавезани да гласањем против зауставе њено доношење. Тога су се држали и посланици и делегати и српски члан Предсједништва БиХ. Такође, поштовали су их и чланови Савјета министара све до децембра мјесеца када су прекршили закључке, одржали двије сједнице и донијели низ одлука.   

Међутим, у десетом закључку који сте усвојили на 27.посебној сједници пише:''Народна скупштина Републике Српске сматра да је у складу са Закључцима са Двадесете посебне сједнице, да представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара БиХ и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине Републике Српске,  Владе Републике Српске и Предсједника Републике Српске, респективно''. 

Поштовани, закључци са 20.посебне сједнице су јасни – нема доношења одлука све док је на снази закон наметнут од стране високог представника. У том контексту и десети закључак са 27.сједнице би се могао тумачити да можемо присуствовати сједницама, али да треба да гласамо искључиво ПРОТИВ све док се ван снаге не стави закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

С друге стране, наше колеге из владајуће већине, тврде да ће Народна скупштина одлучивати који су акти у интересу Републике Српске и да за такве треба гласати и усвојити их! Ако је тако како они тумаче ове закључке, то би значило да се враћамо редовном раду.

Надам се да смо и у редовним околностима гласали само за акте који су у интересу Републике Српске. Уосталом, Народна скупштина је 21.октобра 2015.године (''Службени гласник'' 90/15) усвојила закључак:''Народна скупштина Републике Српске обавезује изабрана и именована лица са територије Републике Српске у институцијама БиХ да прије усвајања одлука и законских рјешења обавезно затраже мишљење надлежних одбора Народне скупштине Републике Српске о питањима која су од интереса за Републику Српску''. 

Поштовани, да би отклонили све недоумице и погрешна тумачења закључака молим Вас да ми, као предлагачи и усвојитељи закључака, конкретно одговорите на сљедећа питања: 

- Да ли закључци усвојени на 27.посебној сједници омогућавају доношење одлука (гласање ЗА посланика и делегата из Републике Српске) у Парламентарној скупштини БиХ, уз претходну сагласност Народне скупштине? 

- Ако је ваш одговор потврдан, молим Вас да ме информишете да ли је ван снаге стављена одлука високог представника којом је октроисао измјене и допуне Кривичног закона БиХ, па су престали да важе закључци са 20.посебне сједнице?    

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Миле коњ

04.02.2022 16:07

Није ми јасно гдје се овај упорно гура....дај попусти, видис да те нико не воли! На изборима цес освојити два гласа ( под предпоставком да ти отац, мајка и зена изадју на изборе )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш реално

04.02.2022 16:16

Да си био на сједници до краја било би ти јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.02.2022 17:56

Да слуса бурлино лупетање и издају.

Name

Идеално

04.02.2022 18:53

А теби је као јасно...

Name

Ре Идеално

04.02.2022 19:20

Чим је теби јасно онда си припадник асфалт мафије.

Name

ВРС

04.02.2022 17:14

Па реци им ти... Ти си њихов!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

04.02.2022 17:15

Тројански коњ рже ли рже... Ко бива бори се за правду. Ако има правде, добићеш је ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.02.2022 21:43

Мислис на црвене сектасе.

Name

Име

04.02.2022 17:18

То да, али није ни већини искрених опозиционара јасно шта ти радиш ту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

04.02.2022 17:24

Немојте питати папка цубриловица. Одговоре тразите од сулица,он је изнад цубриловица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сатор

04.02.2022 20:16

Питај Цовица ако зелис "легитиман" одговор

ОДГОВОРИТЕ