И поред упозорења, ИДДЕЕА склопила посао у четири ока

- Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), правдајући то хитношћу, без тендера, продужила је уговор за набавку образаца за возачке дозволе са бањалучком фирмом "Милбауер" вриједан 800.000 КМ и поред чињенице да је још у октобру прошле године била упозорена да се десетогодишњи уговор ближи крају.

Босна и Херцеговина 04.02.2022 | 09:04
И поред упозорења, ИДДЕЕА склопила посао у четири ока

ИДДЕЕА је на истек десетогодишњег уговора упозорила француска компанија "Тхалес ДИС Франце САС", а из дописа, који је у посједу "Независних новина", видљиво је да се ова компанија интересовала за посао набавке образаца за возачке дозволе и личне карте.  Упркос томе, ИДДЕЕА није одговорила на овај допис, а посао набавке књижица за возачке дозволе без објаве тендера и путем преговарачког поступка без објаве обавјештења поново је дала бањалучкој компанији "Милбауер", а све то је правдала хитношћу. 

"Нема говора о хитности. Уговор траје већ десет година и зна се да истиче, а питање је због чега у току преговарачког поступка нису позване и фирме које су изразиле интерес. О свему томе ИДДЕЕА је била обавијештена, али се оглушила на све", испричали су извори "Независних новина". 

Иначе, француска компанија "Тхалес ДИС Франце САС" је у октобру 2021. године писала ИДДЕЕА и од ње тражила обавијест о предстојећем поступку јавне набавке личних карата и возачких дозвола те роковима за спровођење ове јавне набавке. Када од њих није добила никакав одговор, писала је и надлежнима у Савјету министара БиХ. 

"Дописи су усмјерени на изражавање намјере 'Тхалеса' да учествује у тендеру за набавку личних карата и возачких дозвола, у било којој врсти поступка који уговорни орган примијени за набавку ових докумената, а све у складу са Законом о јавним набавкама и другим релевантим прописима у Босни и Херцеговини. Подносилац дописа моли ИДДЕЕА да обавијести 'Тхалес' о предстојећој јавној набавци личних карата и возачких дозвола, као и роковима за спровођење ове јавне набавке", наводи се у једном од дописа компаније "Тхалес", који је у посједу "Независних новина". 

Упркос свему овоме, ИДДЕЕА је, и то на крају године, тачније 29. децембра, одлучила да десетогодишњи уговор који истиче у јулу 2022. године на годину дана продужи са бањалучком компанијом "Милбауер", и то у четири ока, односно кроз преговарачки потупак не позивајући никога другога и поред тога што су изразили интерес за ту набавку. 

У вези са овом јавном набавком, ИДДЕЕА смо послали питања у сриједу, међутим до данас нисмо добили никакав одговор. Такође, с обзиром на то да ИДДЕЕА за свој рад одговора Министарству цивилних послова БиХ, ни у овом министарству нам нису одговорили на постављена питања. 

"Кључно у свему је да ли је 'Тхалес' евентуално могао понудити нижу цијену од 'Милбауера' и због чега је ИДДЕЕА одлучила да све договори у четири ока и због чега није реаговало Министарство цивилних послова", испричали су наши извори. 

У ИДДЕЕА у обавјештењу о додјели уговора ову јавну набавку покушали су оправдати хитношћу, истовремено наглашавајући да су позвали само једног понуђача из разлога што би "промјена добављача могла довести до тога да се набаве обрасци који имају другачије техничке карактеристике".

(Независне) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јаффа

04.02.2022 08:16

Нема либералне економије у мафијашкој држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХАПСИТЕ ГА

04.02.2022 09:59

ЛУДАЧКА ЗЕМЉА. ПА УХАПСИТЕ ДИРЕКТОРА ИДДЕЕ. ШТА ЈЕ ЧУДО. И ШТА СЕ ЧЕКА.

Name

Татар

04.02.2022 08:25

Тако је то.Код нас је све замотано обавијено велом тајне све се ради у рукавицама. Вероватно пељави и тески послови па да се не испрљају руке и да се зуљеви не набију радеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

04.02.2022 08:39

ЗЕМЉА КОРУПЦИЈЕ,БЕЗАКОЊА И КРИМИНАЛА.ДОКЛЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док год "раде"

04.02.2022 09:45

Додик, Цовиц, Изетбеговиц

Name

Немања

04.02.2022 08:44

Само се наставља пракса Средоја Новица и његових сарадника. Слично је радио у МУПу РС, СИПАи, Министарству цивилних послова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееее....

04.02.2022 10:35

Чуј поштени и добри метузалем...

Name

Директор у затвор

04.02.2022 09:00

Заједно са тузиоцима и назови министарком цивилних послова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

04.02.2022 09:00

Ово је оцигледан криминал ако се не покрене истрага оцигледно да се неко из министарства и тузиластва уградио у проценат

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

04.02.2022 09:48

Уградили се, него шта. Познато је да се код нас тендери обарају ако подносилац устане на леву ногу, а како продужити возачку ако ти затреба за путовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор

04.02.2022 09:51

Где је дрзавни ревизори да спасава будзет. Вукане похитај тамо сними лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

04.02.2022 10:09

Злочинци свога народа Додик Човић Изетбеговић.Нереално је само један да буде крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

04.02.2022 10:46

Какве другачије техничке карактеристике спомињу кад су свима доступне све врсте технологија. Може се у кућној радиности произвести возачка. Дај ми принтер и папир и комп направити ћу паре, а не возачку. Друга је ствар квантитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Против државе

04.02.2022 12:03

...раде Додик и Човић! Бакир се бори колико може против аждаха при томе попушта на сваку њихову кукњаву и опет Бошњаци не ваљају? Багра нацистичка!

ОДГОВОРИТЕ