Европа ће платити цех ако дође до сукоба Русије и Украјине

Рјешење украјинске кризе не може да понуди ни Русија ни Сједињене Америчке Државе, већ само Европа, јер њен циљ је очувати мир на европском тлу и спријечити велика разарања и нови талас избјеглица, истакли су политички аналитичари у емисији "Глобално" БН телевизије.

Свијет 02.02.2022 | 22:50
Европа ће платити цех ако дође до сукоба Русије и Украјине

Сударају се интереси Русије и САД, али Европа се не чује довољно, што може да је кошта. Ако дође до отвореног сукоба, највећи цех ће платити управо Европа, упозорава Слободан Самарџија, новинар и бивши дописник "Политике" из Москве.

- Ово рјешење може да понуди само Европа. Ни Русија ни Сједињене Америчке Државе него искључиво Европа. Ово је европски простор и шта год да се деси десиће се ту. Уколико дође до неког великог сукоба, у ту исту Европу би нагрнуле хиљаде избјеглица, што Европи уопште није потребно. Исто тако дошло би до великих разарања, што исто тако Европи није потребно, тако да вјерујем оног тренутка када Европа узме ствари у своје руке, мислим да ће тек тада почети да се рјешавају проблеми Украјине, до тада чисто сумњам, оцјењује Самарџија.

Русија увиђа да не може да одржи споразум са Украјином из 2014. године и да је приближи својим интересима. С друге стране, ако Украјина уђе у НАТО тиме се Русији затвара маневарски простор, указује политиколог Вања Глишин.

- Стабилна Украјина није одговарала Западу, јер је то нестабилност у дворишту Русије. Сада је Украјина важна Сједињеним Америчким Државама зато што је то офанзивно-одбрамбени бедем гдје могу да позиционирају ракетне системе на 400-500 километара од Москве. Док с друге стране, имамо Русију којој је Украјина важна као одбрамбени бедем и то је примарни геополитички интерес Русије на постсовјетском простору, рекао је Глишин.

Америка покушава да се осигура у Европи, али позив САД није прихваћен код свих европских савезника.

- Оно што је чињеница је то да САД тренутно може у Европи да се ослони једино на Велику Британију, у правом смислу те ријечи. И што је најважније, Европљани су свјесни да Американци неће доћи са својом војском да се боре против Русије, него ће Европљане гурнути испред себе. Прије свега, треба имати у виду да Америка никада није ратовала на америчком тлу, тога се Америка највише и плаши, оцјењује Самарџија.

Говорећи о увођењу санкција Русији, политчки аналитичари у емисији “Глобално” су оцијенили да је то  само отварање врата Сједињеним Америчким Државама за пласман њених енергената на европска тржишта.

- Све те санкције које европске државе уводе Русији су заправо на њихову штету, јер с ким ће највише да сарађују него са онима са којима су континетално повезани. САД имају неки средњорочни циљ да оне у неком тренутку извозе природне енергенте по знатно већим цијенама европским државама, наводи Глишин.

Драгослав Рашета из "Новог трећег пута" подсјећа да је Америка 2000. године доживјела тај енергетски технолошки бум откривајући хоризонталног извлачења нафте и она је постала највећи свјетски произвођач природног гаса.

- Можемо да кажемо да Русија треба Европској унији, али Европска унија има свој блок. Да је европска економија стриктно зависила од Русије, у протеклих десет година санкција би стагнирала, али то се није догодило. Зашто би Европа уводила санкције које би њој штетиле, а сада видимо да само руска економија стагнира, све остале економије расту, оцјењује Рашета.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Петар Велики

02.02.2022 22:00

У унапред изгубљеним рату САД + НАТО са Русијом, којом ће се неоспорно придружити Кина, бориће се до последњег Украјинцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Високе цијене

03.02.2022 02:51

Неце бити рата, али це зато бити поскупљења. Таква ситуација одговара и Русију и УСА, а ми потрошачи у ЕУ смо преведени зедни преко воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп високе цијене

03.02.2022 09:00

Управо тако.

Name

Нико бас нико

03.02.2022 09:01

Из Европе не смије да се замјери Кини директно по питању било цега, сапуцу у свој својој агонији без да имају ријесење за економску доминантност,само појединацно неки ту и тамо али.....

Name

118д

03.02.2022 04:17

Наши стручњаци анализирали ситуацију ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само донекле

03.02.2022 08:49

Инаце сви у таквим ситуацијама плацамо на свој нацин, само неко мање неко висе.

Name

РАСПУЦХИН

03.02.2022 07:07

Какви су то црни аналитичари и каква Европа? Иста та Европа је одговорна за разбијање бивше државе и све муке и патње које је доживио народ а све то ради њихових интереса. Свако ко мисли да Европа не учествује и у овом сукобу и да је само Америка одговорна за тренутно стање нема појма и вјерује у бајке о некаквој Европско демократији. Могу набројати гомилу примјера а довољно је само сјетити се посљедњег закона који је донио Инцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.02.2022 09:03

Шта предлажеш, да се преселимо у Азију !

Name

Опозиција

03.02.2022 07:58

Милорад Додик крив за кризу у Украјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.02.2022 10:01

да им није украо икону све би било другације...

Name

Ех

03.02.2022 08:33

То се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

03.02.2022 09:03

Као лаик са здравим разумом, УСА трази излаз из своје политицке и економске кризе гурањем у рат у коме це гинути Руси, Украјинци и остала ситна боранија са истока Европе, а УСА и Енглеска увецавати сопствени капитал...Једино не рацунају да тај рат за паметне Русе и све паметније Кинезе знаци рат са НАТО и сателитима, сто свакако укљуцује и рат на сјеверноамерицком, аустралијском, енглеском, јапанском, да не спомињем њемацком тлу, па ком'опанци ком'обојци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европска економија

03.02.2022 09:16

Као и америцка стагнира, настањцали и упумпали без покрица а то долази на наплату, санкције су помогле Русији да постане неовисна у много цему, ријеси дугове и развије се у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

04.02.2022 20:42

Систем је у питању, капиталистицки систем. Зато "пандемија", зато покусај рата са Русијом. Никоме овакво стање не иде у прилог, само неколицини који дрзе сав свјетски новац у својим рукама. Зртвоваце за своје циљеве и Европу и сав свијет, без да трепну. Сви смо за њих колатерална стета, ако се њихови циљеви остварују.

ОДГОВОРИТЕ