Огроман број заражених, али се укидају све мјере

Упркос огромном броју нових случајева короне, Данци се враћају нормалном животу: поново смеју у клубове и на велике манифестације без ограничења.

Свијет 02.02.2022 | 22:11
Огроман број заражених, али се укидају све мјере

Како то иде једно с другим?

Пандемија корона вируса шири се светом већ више од две године. Прошле зиме још је било јасно: што већа инциденција, то забринутија лица здравствених стручњака и политичара, и строжа ограничења.

Али с појавом омикрона то се променило. Инциденција већа од хиљаду више не води аутоматски у нови локдаун – који се раније у Немачкој уводио већ када би било више од сто нових случајева на 100.000 становника за седам дана. Битна разлика у односу на прошлу зиму је то што су данас милиони људи вакцинисани.

Упркос томе, вести попут оне о укидању антипандемијских мера у Данској још увек изненађују. Та земља је од 1. фебруара укинула скоро сва ограничења и то без обзира на недељну инциденцију већу од 5.200.

Какво је тренутно стање?

Данска тренутно бележи велики број новозаражених: 1. фебруара седмодневна инциденција износила је 5.236. То је знатно више него у Немачкој, где је истог дана инциденција била 1.206.

Важно је напоменути да је тешко поредити бројке, јер свака земља има своју стратегију тестирања. Немачка је, рецимо, због преоптерећености лабораторија, недавно одредила приоритетне групе које имају предност приликом ПЦР-тестирања. Насупрот томе, у Данској свако може преко интернета да се пријави за ПЦР-тест.

Ни инциденција више није једини одлучујући фактор. Због вакцине многи заражени имају само благе или чак никакве симптоме. У Данској је потпуно вакцинисано 81,4 одсто становништва, од тога више од 61 проценат чак три пута. У Немачкој је два пута вакцинисано 74 одсто становништва, а трећом дозом 53 процената.

Која ограничења се укидају и која су образложења?

Од 1. фебруара у Данској више не морају да се носе заштитне маске. Не морају да се показују ни потврде о вакцинисању или оздрављењу од короне, а није потребан ни тест. За велике манифестације више нема ограничења броја учесника. И на фудбалским стадионима од сада смеју да се попуне сва места, а поново је могућ и одлазак у клубове или барове.

Данска премијерка Мете Фредериксен каже да је сада битно то колико људи је озбиљно оболело. Та бројка се у Данској смањује. У задње време је релативно ниска и такозвана стопа леталитета, која означава удео броја умрлих од неке болести у односу на број (потврђено) заражених од те болести. Та стопа у Данској износи 0,22 одсто, у Немачкој 1,18, а у Шпанији, где је вакцинисан отприлике исти број људи као и у Данској, 0,94 процента.

„У Данској су практично све заразе узроковане омикроном“, објавио је на Твитеру Михаел Банг Петерсен. Тај политиколог води највећи пројекат који проучава понашање становништва у доба пандемије и саветује владу у питањима везанима за корону. „Комбинација омикрона и великог броја троструко вакцинисаних људи побринула се за то да зараза више није повезана с озбиљним обољењима.“

То истиче и дански министар здравља Магнус Хојнике. Инциденција је у задње две недеље порасла с 3.000 на више од 5.000, али се истовремено од почетка јануара упола смањио број пацијената на одељењима интензивне неге, каже министар Хојнике.

Осим тога, како наводи Петерсен на Твитеру, наставак ограничења узрокује штету по „привреду, здравље и демократска права“. „Локдан изазива неповерење, па је зато паметно олабавити мере, ако је могуће“, пише Петерсен. „Ако све још није завршено – ако поново мора да се уведе локдаун – друштву ће бити потребно што је могуће више поверења и солидарности.“

Која правила и даље важе?

У болницама и домовима за негу старијих и немоћних и даље постоји обавеза ношења маске, а посетиоци морају и да покажу потврду о вакцинацији или да су оздравили. На тај начин се жели да се заштите посебно рањиве групе становништва.

Осим тога, још четири недеље на снази забрана уласка у ту земљу за невакцинисане. Прецизније, онај ко није вакцинисан или није прележао корону, сме да уђе у Данску, али мора да се тестира најкасније 24 сата пре уласка у земљу.

(ДW   Фото:ЕПА/ ЕФЕ/ ДЕНМАРК ОУТ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миланка ✅

02.02.2022 23:16

ЦОВИД-19 у Израелу: Озбиљни случајеви су се десетоструко повећали у периоду од мјесец дана, настављају расти“, најављује недавни наслов из Јерусалем Поста. На другом мјесту сазнајемо да је стопа позитивних тестова у Израелу невјеројатних 29,63 посто. То значи да је готово једна трећина свих Цовид тестова које су урадили Израелци позитивна. Израел је очито земља у великим проблемима с Цовидом с вирусом САРС-ЦоВ-2 који измиче контроли у тој земљи. Истина, Израел је једна од земаља са највећом вакцинацијом на свијету. Око 80 посто одрасле популације је двоструко вакцинисано, а око 55 посто је примило допунску вакцину. Иако је становништво Израела у великој мјери вакцинисано и појачано, земља објављује невиђене бројке случајева . Израел је 25. јануара пријавио преко 101.905 случајева, што је више од 10 пута више од броја пре вакцинације. Другим ријечима, сада када је израелском народу масовно убризгана мРНА вакцина, њихови случајеви су порасли за више од 1000 посто. Ни велика покривеност вакцинама није смањила учесталост озбиљног Цовида. Прошле седмице, израелски недјељни пријем у болницу Цовид досегао је рекорд који је премашио највиши ниво прије вакцинације у земљи за скоро двије стотине посто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

03.02.2022 06:52

Ко још вјерује шта причају израелци, американци и британци. Највеће штеточине на земљи.

Name

Дурмитор

03.02.2022 07:14

Вакцинисан сам два пута и наравно нисам абтиваксер а нисам ни заговорник вакцинације. У сваком случају детаљно си описала или пренијела скуп небитних информација. Сада се само битно да ли је исправно пустити омикрон даде слободно креће. А као што се може видјети, вакцинације не помаже, дистанца не помаже код омикрона. А омикрона има доста благе симптоме. Затварање граница и жестоки лоцкдоwн је имало смисла док се вирус налазио у Кини. Послије је све било касно и бесмислено. Тренутно је у Европи највише мјера у Њемачкој и...? Вирус се шири као поплава с Цовид одјели празни. Истина, има нешто пацијената на интензивним његама који се повлаче и по пар мјесеци с који су заиста тешки пацијенти.

Name

Цуле

03.02.2022 06:54

Јос један АНТИВАКСЕР☹️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

03.02.2022 08:25

Шири се политика видјеце те за кратко вријеме ста је корона и вакцина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудро

03.02.2022 09:10

Неки су зарадили милијарде на обичној грипи,прехлади и било којој другој вирусној инфекцији ! Нај обичнији Грип, код неких изазове компликације од којих се може умријети, ови су то вјешто искористили, наравно уз спрегу са властима, пропагандом, репресијом...

ОДГОВОРИТЕ