Грађанима поручују да су размажени, а њима лимузине

Институције и јавна предузећа у Босни и Херцеговини су током 2021. године повећале број тендера и трошкове за набавку службених возила у односу на годину раније па су потрошиле 5,6 милиона марака за куповину 156 службених путничких возила, показују подаци Базе службених аутомобила, преноси Балканска истраживачка мрежа БиХ (БИРН БиХ).

Босна и Херцеговина 01.02.2022 | 17:18
Грађанима поручују да су размажени, а њима лимузине

Током 2021. године у Босни и Херцеговини је расписано 429 тендера за набавку 749 возила процијењене вриједности веће од 46 милиона марака. Руководиоци институција и јавних компанија потрошили су седам милиона више на службена возила него у првој години пандемије – готово 29 милиона КМ на сва возила која осим путничких укључују и сва друга возила.

Током друге године пандемије коронавируса у БиХ је расписано више тендера него 2020. године. Укупна цифра планирана за службена возила током 2021. године нарасла је за око два милиона у односу на годину прије.

Повећана је и просјечна цијена службених лимузина па је она за прошлу годину износила више од 36.000 КМ.

Стручњак за јавне набавке Мерван Мирашчија из Фонда отворено друштво каже како се у јавним набавкама а посебно онима за службене аутомобиле наставља недомаћинско и несврсисходно трошење јавних буџетских средстава грађана.

“Да будем прецизнији, умјесто уштеда и најприоритетнијих набавки, на сцени је и даље бахаћање наших политичких и економских елита, на свим нивоима власти”, говори Мирашчија.

Он објашњава како је пандемија коронавируса на површину избацила хроничне недостатке у функционисању државе, па је умјесто уштеда и постављања јасних приоритета настављена пракса неекономичних, неефикасних и неефективних јавних набавки, које не рјешавају ургентне проблеме грађана БиХ.

Количина и цијена службених возила и лимузина стручњака за набавке Слободана Голубовића доводе до кључног питања о стварним потребама институција, установа и предузећа. Пракса коју он примијети као уредник портала Пратимо тендере у великом броју случајева показује да се набавке најприје проводе како би задовољиле лични комодитет званичника, руководилаца и службеника.

“Потом и при томе се погодује одређеним продавачима возила”, каже он.

НАСТАВЉЕН ТРЕНД МАЊКА КОНКУРЕНЦИЈЕ

Стручњаци за јавне набавке годинама упозоравају на проблем уских спецификација за набавку возила због чега се на позиве пријављује само по један понуђач односно продавач возила. У чак седам од десет тендера за путничка возила стизала је само по једна понуда. То је повећање у односу на раније године.

Дамјан Ожеговић из Транспаренцy Интернатионала у БиХ (ТИ БиХ) говори како у држави која посједује велики број разних добављача и дистрибутера, није могуће да понуђачи немају интерес да достављају понуде.

“Разлог овоме може лежати у често уско одређеним спецификацијама и условима за квалификацију који погодују тачно једном понуђачу, али не треба искључити ни колузију. Колузија је појава гдје се понуђачи међусобно договарају уступљујући један другоме одређене тендере, гдје један понуђач учествује на једном тендеру, други на другом, и тако без конкуренције нуде своје робе за највишу могућу вриједност”, објашњава Ожеговић.

Он посебно издваја проблем уско постављених спецификација и других квалификационих услова, јер, како каже, активну легитимацију – односно право изјављивања жалбе на уочене неправилности ове врсте имају само заинтересовани понуђачи који су преузели тендерску документацију за конкретни поступак.

“Дакле, само понуђачи који се логично воде сопственим финансијским интересом могу изјавити жалбу, а жалбе коштају и новца и времена, док јавни интерес и јавни новац у правилу нема ко да штити”, наглашава Ожеговић.

Највише тендера током 2021. године добила је групација М.Р.М. и њихове подружнице, укупно 28 тендера, од чега су у 23 тендера били једини понуђач. Укупна вриједност свих добијених тендера износила је више од 2,7 милиона КМ.

Ова групација продала је три најскупља путничка аутомобила у протеклој години и на сва три тендера је била једини понуђач.

Они су као једини понуђач били побједници на тендеру за најскупље путничко возило у 2021. години које је купила Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне (ХЗХБ) из Мостара по цијени од 133.323 марака без ПДВ-а.

Друго најскупље путничко возило у коначној вриједности од 111.956 КМ купила је Општина Прозор-Рама.

Групација М.Р.М. је била једини понуђач и за треће најскупље путничко возило које се налази у БИРН-овој бази, које је набавила Свеучилишна болница у Мостару у коначној вриједности од 95.000 КМ.

Из компаније “М.Р.М. Еxпорт Импорт” нису одговорили на захтјеве за коментар.

“М.Р.М.” је према електронској бази јавних набавки БиХ понуђач са највећим удјелом у пословима јавних набавки Волксwаген аутомобила и попратном одржавању, са износом већим од 48 милиона КМ уговорених јавних набавки, објашњава Мирашчија.

Он скреће пажњу да у БиХ има најмање 12 продавача Волксwаген аутомобила али да само неки од њих добијају послове јавних набавки.

“То је довољан основ за оправдану сумњу у систем јавних набавки и потребу активирања надзорних механизама према уговорним органима”, каже он.

Компанија “Гума М” из Мостара побиједила је прошле године на 25 тендера укупне вриједности 2,6 милиона марака. У шест набавки “Гума М” била је једини понуђач.

Марио Вујевић, директор “Гуме М”, говори за БИРН БиХ како је удио пословања фирме с државом свега пет посто, док са приватним лицима и фирмама послују 95 посто. Како каже, у врло ријетким случајевима држава се одлучује за возила ове компаније и то је у правилу увијек када им треба “повољно диесел, 4×4 погон возило и то у правилу буде Дациа Дустер, и буде у врло малим количинима с обзиром колико купују других возила”.

“С обзиром да имамо шест локација у четири највећа града: Тузла, Сарајево, Мостар, Бања Лука и да имамо преко 230 запослених и да заступамо три бренда возила, морате се сложити да број тендера које смо добили је врло мали. Једина смо фирма која послује на четири локације у четири највећа града, па би логично требали имати и четири пута више уговора него други који раде на једној локацији”, говори Вујевић.

Мирашчија истиче да је “Гума М” један од понуђача са највећим бројем потписаних уговора у јавним набавкама аутомобила.

“Укупан број потписаних уговора у јавним набавкама им је 1.901, са укупном вриједношћу од преко 20 милиона КМ. Поређења ради ‘М.Р.М. Еxпорт-Импорт’ има укупно потписаних 1.268 уговора о јавним набавкама, а Порсцхе БХ 1.866”, каже Мирашчија.

Бањалучка компанија “Лада ауто” била је једини понуђач на скоро половину од 17 тендера које су добили прошле године вриједних 1,6 милиона марака.

НЕОДГОВОРНЕ НАБАВКЕ

Највриједнији тендер током 2021. објавио је Рудник и термоелектрана Гацко за четири камиона у вриједности већој од осам милиона КМ, показују БИРН-ови подаци.

Федерално министарство за питања бораца и инвалида Одбрамбено-ослободилачког рата објавило је тендер за набавку највећег броја возила, укупно 50.

Ревизорски извјештаји су у посљедње двије године упозоравали да набавке возила вриједне 1,5 милиона марака за ратне војне инвалиде у Федерацији не остављају довољно простора конкуренцији па овај тендер посљедњих година добија увијек иста фирма. Али у Федералном министарству су одлучили углавном игнорисати ова упозорења и поново расписати тендер са готово идентичним спецификацијама аутомобила. Након што је БИРН БиХ писао о овој набавци, тендер је поништен.

Институције у Босни и Херцеговини наставиле су вишегодишњи тренд којег је показала База службених аутомобила да новац троше на луксузна и нова путничка возила, док оклијевају код набавки возила која директно службе грађанима.

Тако су возила хитне помоћи, односно санитета у 2021. години, набављена кроз свега 17 тендера, од чега је завршено њих 11. Тако су институције потрошиле свега милион марака на возила хитне помоћи а купили су их тек 14.

Док не оскудијевају у куповини луксузних лимузина за функционере, возила за потребе здравствених установа набављају се ријетко и фонд тих возила се ријетко обнавља, а санитетска и друга возила се најчешће добијају кроз донације, каже Ожеговић.

“Само за вријеме пандемије коронавируса смо од Јапана добили помоћ за домове здравља у Петровцу, Шамцу, Бањалуци”, каже он.

Током 2021. године, за полицијска возила објављено је пет тендера у којима је купљено 35 возила за 1,3 милиона марака.

Упркос све погубнијим љетним пожарима, у БиХ је за 12 мјесеци покренуто само девет тендера за набавку ватрогасних возила. Готово половина њих уопште није завршена. У пет завршених набавки вриједности 778.000 марака купљено је тек пет ватрогасних возила.

Кроз набавку возила домаће власти нису се бринуле ни да смање лош утицај на околиш.

Дизел је и даље најпопуларнија врста горива јер се као тражена карактеристика појавила у три од четири тендера.

Према подацима Базе службених аутомобила, током 2021. године објављена су два тендера за набавку возила на електрични погон. “Хрватска пошта Мостар” је у јулу додијелила тендер компанији М.Р.М. из Љубушког за набавку десет електричних мопеда, са укупном цијеном од 45.800 КМ.

Други тендер објавила је Електропривреда ХЗХБ за набавку електричних ромобила, бицикла и скутера у вриједности од 10.000 КМ.

БИРН БиХ је раније писао како су Власти БиХ изложене критикама да не брину о екологији и смањењу загађења и његовог утицаја на климатске промјене, међутим, за посљедње четири године провели су тек десет тендера за набавку електричних или хибридних возила.

(БИРН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Предатор

01.02.2022 16:29

Где је сад медјународна заједница да донесе неки закон о забрани набавке лимузина Као сто Вукан реце НА ПОС'О али аутобусом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда..

01.02.2022 16:34

Народ РС и БиХ треба да се дигне на градјански рат против тајкуна из власти који демонстрирају силу над голоруким народом ,ово мора да се ријеси..криминалци опљацкасе све стоим оци виде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

01.02.2022 16:49

Има се-мозе се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељобери у лимузинама

01.02.2022 17:10

у сиромасној, неразвијеној земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реаговање јавности

01.02.2022 17:13

Ово ни америчка власт нема. Срам вас било, само дижете кредите и расипате се, немате ни стида ни образа. Некада је власт градила фабрике, правила привреду, а ви кажете немамо ми ништа се привредом, не гради држава фабрике, па удри купуј колурина и бахати се и расипај са народним парама. Срам вас и стид било, немате образа ни стида. Јел видите колико је народ осиромашио, половина незапослена, више од пола омладине нема посао, а ви лудујете и дивљате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

01.02.2022 17:14

Додик убједјује да је Бело Оно сто је црно. Изгубио ум 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

01.02.2022 17:30

Овакве лимузине нема сведски риксдаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

01.02.2022 17:37

Само Додик само СНСД❤❤❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.02.2022 17:54

Е моја будалетино! Ти си се сигурно добро ухљебио код свог ђилкоша Милокрада.

Name

залосно

01.02.2022 18:14

Удри по сиротињи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

01.02.2022 19:56

Ја овде не видим ништа спорно, све је јавно и транспарентно ! Још им треба одати пизнање, што нису посегнули за још скупљим возилима, ипак су то скромни људи, не желе да претјерују !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иха!

01.02.2022 20:00

Тачно знају колики ланац нам стављају, стоје на рубу, изазивају нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

02.02.2022 03:37

И треба, свака им част. Људи добили власт И уживају. А ми би да кукамо и да нам неко други, медјународна заједница рјешење оно што ми годинама подржавамо, гласајуци за исте.Само напријед, јос народу није додијало, или су му вране попије мозак. Онај ко не може да ово гледа, побјегао је, осталим је јос увијек , очито, добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вилдана

02.02.2022 16:33

А у Холандији иду на бициклу. Шта се може кад су сиротиња

ОДГОВОРИТЕ